MØTTE PRESSEN: Matt Dillon presenterte sin nye TV-serie på TV-messen Mipcom i Cannes i oktober. Innfelt: Dillon med Bent Hamer for å promotere «Factotum» i Oslo i 2005. Foto:ERIC GAILLARD, Jan Petter Lynau,REUTERS, VG

Matt Dillon: Elsket å jobbe med norsk regissør

Premiereklar med «Twin Peaks»-sammenlignet TV-serie i kveld

To ganger har Matt Dillon (51) jobbet med norske regissører. Opplevelsen med Bent Hamer (58) sprer han gjetord om.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I kveld er Matt Dillon premiereaktuell med TV-serien «Wayward Pines». På CV-en har han kjente roller i «The Outsider» (1983), «Drugstore Cowboy» (1989) og «Alle elsker Mary» (1998) – og to filmer regissert av nordmenn.

I 2001 kom Harald Zwarts «One Night at McCool’s», og i 2005 Bent Hamers «Factotum» – begge med Dillon i hovedrollen. Hamer leverte også fjorårets norske Oscar-kandidat, «1001 gram».

Når VG møter skuespilleren sammen med «Wayward Pines»-regissør M. Night Shyamalan under TV-messen i Cannes, spør vi hvordan opplevelsen med de norske regissørene var.

– De er to veldig forskjellige regissører! Bent er en veldig annerledes type regissør enn Harald. Og de er begge fantastiske og talentfulle, så jeg vil ikke sammenligne dem. Men da jeg jobbet med Bent hadde jeg en fantastisk opplevelse med ham, Han er en veldig seriøs…, begynner Matt å svare før Shyamalan bryter inn:

– Hvem snakker du om?

REGISSØR: M. Night Shyamalan, kjent for «Den sjette sansen» (1999), «Unbreakable» (2000) og «After Earth» (2013), presenterer TV-serien med Matt Dillon i California i januar. Foto:Kevork Djansezian,Reuters

– Bent Hamer, en veldig, veldig god regissør som jeg jobbet med, forklarer Dillon.

– Er det han fyren du fortalte meg om? Han som filmet i lange opptak, spør Shyamalan.

– Ja, ja! Bent satte kameraet på ett sted og lot hele scenen utfolde seg uten å flytte kameraet på fem minutter. Noe som er helt uhørt på en film nå for tiden, understreker Dillon og fortsetter:

– Og da jeg spurte «Vil du ta en ekstra variant?», sa han «Nei, det vil jeg ikke». Han er den eneste regissøren noensinne som har kommet bort til meg og sagt: «Det var flott. Kan du gjøre det litt langsommere?»

Shyamalan ler høyt.

– Vanligvis velger regissører å endre et innspillingssted til et større lokale, så de får plass til utstyret og har flere muligheter, men Bent likte begrensninger. Han likte innspillingssteder som var små og som tvang ham til å tenke annerledes. Jeg elsket å jobbe med ham. Jeg elsket renheten i den opplevelsen. Og Harald er også en flott fyr, sier Dillon.

HAMER: Regissør Bent Hamer instruerer Matt Dillon og Marisa Tomei i Minneapolis i 2004. Foto:,Mark H. Higashino

TV-debut

Han spiller hovedrollen som etterretningsagenten Ethan Bruke, som til tross for en posttraumatisk stresslidelse, drar for å etterforske to kollegers forsvinning i Wayward Pines. Men på veien havner han i en alvorlig bilulykke og våkner opp på sykehus. Der oppdager han litt etter litt at ting ikke er som han tror. Han forsøker å forlate byen uten å lykkes, og når han møter sin tidligere kollega og kjæreste, virker hun helt annerledes enn før.

Foruten å låne stemmen til en «Simpsons»-episode og ha gjesterolle i én episode av «Modern Family», er «Wayward Pines» Dillons første TV-prosjekt.

– Det var denne fyren som fikk meg til å ville gjøre TV, sier skuespilleren og peker mot Shyamalan før han fortsetter.

– Jeg visste at dette ville bli noe utenom det vanlige. Da jeg leste manuset, ble jeg veldig interessert. Det føltes som når du åpner en god bok. Jeg kunne se og føle byen, ble nysgjerrig og hadde en god prat med Night. Han forsikret meg serien ville ha en veldig cinematisk følelse.

SAMSPILL: Matt Dillon i en scene med Juliette Lewis i «Wayward Pines». Foto:,FOX

Også Juliette Lewis, Melissa Leo og Terrence Howard er blant skuespillerne.

– Jeg forsøkte å gjøre det som på en film. Jeg hadde middager for skuespillerne hos meg, og leseprøver hos meg i forkant. Vi gikk gjennom de første episodene selv om jeg bare skulle regissere piloten, for å få fram alle spørsmålene. Det er mange ulike virkeligheter i denne serien, og noen av skuespillerne ville ikke engang vite hva som egentlig skjedde, forteller regissøren.

«Twin Peaks»-sammenligning

Serien ble da den ble presentert, sammenlignet med «Twin Peaks» i media.

– Jeg har aldri vært komfortabel med Davids Lynch-sammenligningen. Jeg er en stor fan av Lynch, og «Twin Peaks» er bra, men denne serien står på egne ben. Jeg tror sammenligningen stammer fra at forfatteren er en stor Lynch-fan, men jeg tenkte ikke på «Twin Peaks» én gang i løpet av de ti episodene vi spilte inn, understreker Matt.

ZWART: Matt Dillon med Harald Zwart siste innspillingsdag av «One Night at McCool’s» i 1998. Også Zwart får ros av Dillon. Foto:Ann Chi Erikes,VG

– Jeg elsker den mørke humoren til David Lynch. Så for meg var det veldig gøy å få alle disse menneskene til å gjøre veldig drøye ting, uten at man visste om man skulle le eller være veldig redd. Jeg elsker den balansegangen. Kanskje på 90-tallet ville den typen historiefortelling bli sett på som marginal. Men nå er den virkelig helt sentral. Kanskje det er en trend i tiden, sier Shyamalan.

Serien er basert på en bok av Blake Crouch, som har skrevet flere bøker om Wayward Pines. Men om det blir flere sesonger, er skuespilleren tvilende til.

– Jeg sa ja til bare denne sesongen. Men i teorien er det interessant å spille en rollefigur over lengre tid, medgir Dillon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder