USUNT FORHOLD IFØLGE KOMMENTATOR: «Hele» Norge fulgte med på William og Nooras forhold i vår. Nå har svenskene fått opp engasjementet. Foto: NRK

Svensk kommentator: «Skam»-William er en potensiell
voldtektsmann

«Skam»-praten går for fullt i nabolandet. Men ikke alle
jubler over forholdet mellom William og Noora.

Artikkelen er over tre år gammel

NRKs nettserie startet som en farsott i Norge, og siden har «Skam»-feberen nådd flere. Danskene oppdaget serien i vår, serien har fått stor omtale i britiske Guardian, og det har blitt kjent at en amerikansk versjon skal utvikles.

Svenskene pleier ikke å være veldig interessert i norsk drama, men «Skam» har man fått øynene opp for.

Les også: Svenske «Skam»-fans presser SVT til å fremskynde premieren på sesong to

– Ikke noe søtt par

Serien diskuteres i Sverige, og den kommenteres også av broderfolkets «skravleklasse». En som har sett og kommentert er Malin Nilsson i nettstedet nyheter24.se. Hun synes slett ikke William og Noora, som «alle» heiet på her i landet i vår, er noe søtt par.

Les også: Klar for fjerde sesong av «Skam»

SKRIBENT: Malin Nilsson skriver i nyheter24.se. Foto: Privat

«Man trenger knapt å skrape på utsiden for å se at forholdet deres ikke er søtt. For, hvor mye vi enn skulle håpe på at William er en misforstått «bad boy» som innerst inne er en snill gutt, så er han alt annet enn det», skriver Nilsson og fortsetter:

«William er akkurat som mange andre menn, en potensiell voldtektsmann som ikke kan ta et nei for et nei».

Malin Nilsson sier hun forstår «potensiell voldtektsmann» høres hardt ut, men utdyper overfor VG:

– Men hva ville du sagt om en person som blir forelsket i en annen, som dessverre ikke er interessert, ikke gir seg? Så til de grader at han følger etter henne, sender beskjeder, søker kontakt via venner? Antakelig ser man denne personen som romantisk, sier Nilsson, men legger til:

– Men hva skjer når personen begynner å true?

– Når han henger seg i hendene fra et pariserhjul og truer med selvmord om han ikke blir med på date (Som i filmen «The Notebook», Nilsson bruker denne filmen som et annet lignende eksempel i sin kommentar, journ.anm.). Hva skiller det fra å mase seg til sex når den andre egentlig ikke samtykker? Når går det fra å være romantisk til et faktisk overgrep, sier Nilsson og påpeker problemet med at voldtekter skjer daglig og at ofrene stadig blir stilt spørsmål om hva de hadde på seg og om de sa nei.

Sett denne? Thomas Hayes fra «Skam» til krimserien «Elven»

SPILLER WILLIAM I «SKAM»: Thomas Hayes (19). Foto: Klaudia Lech VG

Nilsson påpeker at menn er gruppen som begår flest voldtekter. Nilsson sier det er innlært oppførsel, man skylder på naturen når gutter oppfører seg som de gjør, og man sier ikke fra når gutter slår jenter.

– I stedet sier voksne «kjærlighet begynner alltid med bråk».

– Lang tradisjon

Nilsson mener «Skam» føyer seg inn i en lang tradisjon i film og TV hvor kvinner er passive karakterer, vedheng til mannen.

– I mange filmer som rettes mot et stort kvinnelig publikum handler alt om å forandre seg for å tilpasse seg mannen - eller at mannen skal jage dem og det anses som romantisk, sier hun og nevner filmer som hun mener uttrykker de samme holdningene: «She's All That», «Mean Girls», «10 Things I Hate About You», «Grease», «The Notebook».

– Filmene representerer jo ikke bare vår kultur, men de bidrar til å opprettholde den. Det blir en ond sirkel. «Skam» er dessverre intet unntak.

– Mange ser ikke det som problematisk fordi Noora til slutt blir forelsket i William. Personlig ville jeg heller sett et manus der hun ikke ble det, slik at denne tradisjonen hadde blitt brutt.

– Uansett hvor vakker kjærligheten mellom dem er, er det et faktum at han har utsatt henne for utpressing. Men det er pyntet i en romantisk kostyme. Det finnes ikke noe vakkert i det.

Engasjementet på kommentaren har vært stor. Over 600 har delt kommentaren, og mange uttrykker uenighet i kommentarfeltet:

«Nok en krenket svensk feminist», skriver en jente.

«hahaha herregud overdriv mer», skriver en annen.

En annen jente mener Nilsson får Noora til å fremstå som et offer:

«Hun kunne jo like gjerne sluttet å gå bak ryggen på sin venn og fortalt sannheten direkte, og dermed blåst i disse «truslene».

– Får stå for hennes regning

Redaksjonssjef Håkon Moslet ønsker ikke å kommentere Nilssons utspill.

– Dette får stå for hennes regning.

Heller ikke manusforfatter Julie Andem ønsker å kommentere sitatene fra Nilsson.

IKKE ENIG: Morten Hegseth mener William i«Skam» har langt flere positive egenskaper enn hva svenske Malin Nilsson skriver om i sitt innlegg. Foto: Jan Petter Lynau VG

«Panelet»-programleder og «Skam»-entusiast Morten Hegseth er langt fra enig med den svenske kommentatoren.

Selv om Nora og William for oss her i Norge nå føles like passé å kronikere om som iPods eller ball-gensere, er det jo et oppsiktsvekkende friskt statement å hevde at William er en potensiell voldtektsmann, sier Hegseth og fortsetter:

– For selv om William ikke var særlig sjarmerende i starten mot hverken Vilde eller Noora, viste det seg jo etter hvert at han var en mjuk, fin mann med respekt for både kvinner, grenser og regler. Broren Nicolai, derimot, han faller vel lettere under Malins kategoriske påstand. Men selv om innholdet i kronikken er til å riste på hodet av, er det jo artig å se at kommentarfesten om «Skam» startet i Sverige også, velkommen etter kjære naboer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder