KRIGSSEILERSERIE: Jon Michelet suer han hadde vært fornøyd med 10.000 solgte av hver bok. I stedet har de fire første solgt over 620.000. – Det er nesten ikke til å forstå, sier Michelet, her utenfor sveitservillaen på Larkollen. Foto: Gisle Oddstad , VG

Jon Michelets krigsseilersaga blir TV-serie: – De må finne en Leonardo DiCaprio til meg

Starter tidligst innspilling i 2018 ** Tror den kan bli ny «Tungtvannet»

NRK og Filmkameratene skal lage dramaserie av Michelets
bokserie om krigsseilerne. Budsjettet er på over 100 millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«En sjøens helt» heter serien Jon Michelet har hatt stor suksess med. Den tredje av så langt fire bøker dyttet Jojo Moyes ned fra bestselgerlisten da den kom i 2014. Bøkene har hittil hatt et samlet opplag på 623.500 eksemplarer, og Michelet har planlagt fem bøker totalt.

To av bøkene har fått 6-ere i VG.

Torsdag ble det klart at første sesong av dramaserien vil følge handlingen omtrent en tredjedel inn i bok to. Det opplyser produsentene i en pressemelding.

Les mer: Michelet kun slått av Jo Nesbø

Trenger finansiering fra utlandet

På spørsmål fra VG om de har planlagt flere sesonger, sier Filmkameratene-produsent John M. Jacobsen:

– Vi har ikke planlagt mer enn én sesong. Dette er så stort og komplisert at vi først må se hvordan det rent praktisk skal løses og som konsekvens, hva det egentlig vil koste, sier han og fortsetter:

– Vi er nok avhengige av å få et engasjement fra England eller eventuelt USA, og det tror vi at vi vil få – vi har fått positiv respons på følere vi har hatt ute. Det er egentlig aldri laget noe ordentlig materiale på konvoitrafikken mellom Storbritannia og USA. Historien er underfortalt, og vi tror dette kan være stort.

Beklaget dårlig behandling: Forsvarsministeren sier unnskyld til krigsseilerne

Jacobsen sammenligner seriens skala med «Kampen om tungtvannet», som de også sto bak.

– «Tungtvannet» kostet cirka 75 millioner, men «En sjøens helt» vil nok ha en kostnadsramme på godt over 100 millioner. Det er selvfølgelig en stor finansieringsoppgave, men forelegget er så fantastisk at vi regner med at brikkene faller på plass, sier han.

Har du lest: Jon Michelet fant hemmelige arkiver

Jon Michelet forteller til VG at han vært involvert hele veien, og at det har tatt lang tid å få avtalen på plass, men at det har vært viktig for ham å finne et solid produsentselskap.

SUKSESS: Tobias Santelmann, Endre Ellefsen, Ole Christoffer Ertvaag, Benjamin Helstad, Mads Sjøgård Pettersen, Eirik Evjen, Christian Rubeck, Rolf Kristian Larsen, Audun Sandem, Frank Kjosås og Torstein Bjørklund i «Kampen om tungtvannet. Foto: Robert Holand Dreier , Filmkameratene AS

Trenger en ung «Leo»

«En sjøens helt» handler om Halvor Skramstad som mønstrer på Wilhelmsen-båten «M/S Tomar» som førstereisgutt i desember 1939, og snart opplever at handelsskipet blir en del av den norske krigsinnsatsen.

– Har du noen skuespiller du ser for deg i rollen som Halvor?

– Det er veldig mange dyktige unge norske skuespillere nå, men min helt Halvor er 18 år når han drar til sjøs og jeg skulle gjerne ha beholdt den ungdommeligheten. Jeg tror de må finne en ung Leonardo di Caprio til meg. Bare ikke fullt så pen, sier han og ler.

Fikk 6-er: Anmeldelse av «Gullgutten»

– Hvilke forventninger har du til serien?

– At Norge skal bli stolt av sine krigsseilere. At de mange, mange etterkommerne og pårørende skal bli glade og føle at dette er riktig, det er det viktigste for meg, sier Michelet og legger til:

– Og så har jeg en liten drøm at serien kan nå ut over Norges grenser. Vi ser at norsk TV-drama krysser landegrensene, så man kan ha noen ambisjoner om at historien ikke bare er veldig norsk, men internasjonal.

Starter kanskje i 2018

Ifølge John M. Jacobsen kan innspillingen tidligst komme i gang i 2018. Regissør blir «Øyevitne»-regissør Jarl Emsell Larsen, som holder på å skrive første episode.

– Vi har også jobbet fram et sammendrag for de forskjellige episodene.Vi kommer til å holde på med finasiering parallelt med at vi skriver ferdig manus på sesong én, hele 2016 er satt av til det, forteller Jacobsen.

Produsenten tror «En sjøens helt» kan få like stor suksess som «Kampen om tungtvannet».

– Vi tør å tro at dette kommer til å bli noe á la «Tungtvannet». Da vi solgte den til NRK sa vi at vår målsetning var et når første episode går på luften skal gatene være tomme, og sånn ble det nesten. Vi tror denne serien kan få like stort engasjement.

«Kampen om tungtvannet» ble Norges mest sette TV-serie på 2000-tallet og hadde på det meste drøye 1,3 millioner seere.

Michelet selv skriver nå på bok fem i serien, som han håper kommer i år:

– Jeg er godt i gang, men jeg tør ikke love noe 100 prosent!

Forfatteren, som tidligere har fått sin bok «Orions belte» filmatisert, sier han er forberedt på at serien ikke kan følge bøkene slavisk.

– «Orions belte» som ble filmet var en diger kjøttsuppe som måtte kokes ned til en buljongterning. Og det er noe av det samme her. Produsentene må ta de avgjørelsene, sier han.

– Vi er nødt til å gjøre forenklinger og dramatiseringer. Men disse bøkene er svært cinamatiske, de er bare litt for omfattende, påpeker Jacobsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder