OSLOKONTOR: TV 2s lokaler i Oslo skal i 2018 flyttes fra Karl Johan og mot operaen og Barcode. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

TV 2 sier nei til å søke konsesjon

NHH-professor til VG: – Dette har TV 2 lite å tape på

TV 2 kommer ikke til å søke om å bli kommersiell allmennkringkaster, skriver kanalen i en pressemelding.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kanalen hevder imidlertid at «TV 2 vil fortsette å levere et attraktivt innhold til det norske publikum».

Det var avisen BT som først meldte at kanalen ikke kommer til å søke om å bli kommersiell allmennkringkaster de neste årene. Torsdag ettermiddag bekrefter kanalen at de ikke vil søke på den midlertidige utlysningen, men at de allikevel ønsker å fortsette som allmennkringkaster.

– TV 2 har ikke mye å tape på ikke å søke på utlysningen av en midlertidig allmennkringkasteravtale, sier Trond Bjørnenak, professor ved Norges Handelshøyskole til VG.

Torsdag klokken 16 løp søknadsfristen ut for en avtale om kommersiell kringkasting i fjernsyn.

– Vi velger å ikke søke på utlysningen fordi vi ikke kan påta oss omfattende og kostbare tilleggsoppgaver i en krevende tid som nå, uten at de følges av en motytelse, sier sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes i pressemeldingen og legger til:

Les også: TV 2 i byggebråk etter realityserie

– Allmennkringkasting er en bærebjelke i norsk mediemangfold. En gjennomsnittlig norsk TV-seer ser nesten to timer daglig på allmennkringkasterkanalene. Derfor har vi tro på at regjeringen følger opp sin egen og Stortingets målsetting om å sikre kommersiell allmennkringkasting, slik at vi ikke går tilbake til allmennkringkastermonopolet, sier Sandnes i en pressemelding.

Han forsikrer imidlertid seerne om at TV 2 vil fortsette å levere et attraktivt innhold til det norske publikum.

Les også: Krever TV 2-gransking etter dyredød på «Farmen»

– Vi vil fortsatt bruke alle krefter på å presentere et så godt som mulig innhold til seerne. Selv om avtalen med staten utløper den 1. januar vil vår viktigste kontrakt fortsette, den daglige kontrakten med seerne, heter det i pressemeldingen.

Men allerede nå signaliserer TV 2 endringer som berører seerne direkte. Dagens Næringsliv skriver torsdag kveld at TV 2 etter at OL i Rio er over, flytter 21-nyhetene på lørdagskveldene én time til klokken 22 - til fordel for «Skal vi danse» og «God kveld Norge».

– Det ligger ikke noe dramatikk bak dette. Vi har sett på tallene og vi tror dette vil gi en bedre flyt og fungere bedre for seerne, sier direktør for innhold og kanaler i TV 2, Trond H. Kvernstrøm til DN.

Tviler på om det lønner seg

Professor Bjørnenak ser ikke mange økonomiske fordeler med den avtalen TV 2 har med staten i dag.

– Den eneste økonomiske fordelen jeg ser at TV 2 har av den avtalen som kanalen har med staten i dag, er den som sikrer TV 2 privilegerer i forhold til kabelselskaper som Get og Canal Digital. Men de betaler jo til alle innholdsleverandørene, men så vidt jeg vet får TV 2 bedre betalt for sin hovedkanal enn TVNorge gjør for eksempel, sier Bjørnenak.

Han tviler imidlertid på at dette er så mye at det lønner seg for TV 2 å videreføre avtalen med staten.

SØKER IKKE: TV 2-sjef Olav T. Sandnes varslet torsdag ettermiddag at TV 2 ikke kommer til å søke på utlysningen av en midlertidig allmennkringkasteravtale. Foto: Trond Solberg VG

– Samtidig er det et faktum at TVNorge har tjent mer penger enn TV 2 de siste årene. Slik var ikke situasjonen for 15 år siden, da hadde TV 2 en sterkere merkevare og en sterkere posisjon i markedet, sier Bjørnak som synes det er interessant å merke seg at det har gått mye bedre med TVNorge etter at kanalen sluttet med nyheter og samtidig har rendyrket underholdningsprofilen.

Fikk du med deg denne? TV 2-seerne flykter fra «Okkupert»

I 2014 stod han bak en rapport som har sammenlignet hva det koster å tilby nyheter sammenlignet med drama og underholdning. Allerede da satte han spørsmålstegn ved om TV 2 bør fortsette med å satse på nyhetssendinger.

Av en omsetning på nesten 3,9 milliarder kroner i 2015, endte TV 2-konsernet opp med et driftsresultat på 328 millioner kroner. TV 2 har i dag rundt 850 ansatte, men varslet store kutt og sluttpakketilbud til samtlige ansatte i begynnelsen av mai.

Kan flytte

Fikk du med deg? TV 2 varsler kutt for 350 millioner

I 2010 ble det inngått avtale mellom Kulturdepartementet og TV 2 om status som formidlingspliktig allmennkringkaster. Avtalen ble forlenget ett år i februar 2015, og gjelder fram til 31. desember i år.

At TV 2 velger å ikke søke betyr også ifølge BT at kanalen står fritt til å flytte hovedkontoret fra Bergen dersom de skulle ønske det.

Les også: Så mye tjener TV 2-sjefen

Det får fungerende byrådsleder i Bergen, Dag Inge Ulstein, til å reagere.

– Det er skuffende at regjeringen ikke bryr seg mer om landets mediemangfold. Jeg er redd for at dette betyr at TV2 vil kutte enda mer i Bergen enn det som allerede er gjort. Byrådet ber om at regjeringen snarest utlyser den langsiktige konsesjonsavtalen med bedre vilkår. Regjeringen kan umulig mene at alle TV-mediene skal holde til i Oslo, skriver han i en e-post til VG.

Ikke overraskende

Kulturdepartementet opplyser at det ikke kom inn noen søknader om å få drive formidlingspliktig allmennkringkasting uten gjenytelser i avtaleperioden. De er heller ikke overrasket over at TV 2 ikke søkte på den midlertidige utlysningen, og sier at det ikke ligger noen dramatikk i det.

– Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere. Av den grunn ble alle andre krav enn daglige nyhetssendinger og lokalisering i Bergen tatt ut av utlysningen, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i følge en pressemelding.

VG / NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder