HYLLES: Karakterene til George R.R. Martin, som Cersei Lannister og Meryn Trant, som spilles av Lena Headey og Ian Beattie, ga i fjor navn til flere britiske barn. Foto:,HBO Nordic

Hundrevis av barn får navn fra «Game of Thrones»

Siden serien kom i 2011 har flere og flere barn fått navn etter karakterene, og ennå har ikke trenden gitt seg.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Game of Thrones» er som kjent en svært populær serie, og med det følger mange fans, og noen av disse fansene får barn. Hvorfor ikke kalle dem opp etter en karakter i serien? Det er det mange som gjør, skriver The Guardian.

Ifølge barnenavnstatistikken i England og Wales ble flere av navnene brukt i den kritikerroste HBO-serien brukt i fjor.

53 jenter fikk navnet Khaleesi i fjor, mot 50 året før. Ni foreldre ga også sin nyfødte datter navnet Daenerys, og i fjor ble det også født seks med navnet Sansa og fire som nå heter Brienne. Ingen av dem nærmer seg dog Arya, som hele 244 jentebarn fikk hete i fjor. Arya er for øvrig allerede et navn i Iran og India, men der er det gjerne gutter som heter det.

Les også: Er «Game of Thrones»-karakteren virkelig død? (Spoiler-advarsel!)

Det er ikke første gangen at foreldre kaller opp barna etter noe de ser i en serie eller en film, eller noe de hører i en låt. Men hvorfor gjør de det?

Arya på topp

Britiske The Guardian har snakket med en vordende mor om hvorfor hun skal gi sitt kommende barn et navn fra serien.

Alice-Caraline McAdams (23) fra Nord-Irland ga sin første datter navnet Freya etter både en karakter i «World of Warcraft» og figuren fra norrøn mytologi. Hun forteller den britiske avisen at hun hadde tenkt å fortsette med samme tema dersom hun fikk flere barn, men at hun forandret mening kort tid etter at hun ble gravid igjen.

– Jeg så på «Game of Thrones», og jeg hørte på Cersei snakke til Tommen om hvordan hun ville gjøre alt for at hennes barn skulle være lykkelige. Hun ville brenne byer, og jeg tenkte: Det høres ut som meg! Jeg likte ikke navnet Cersei, men jeg likte navnet Arya, sier hun.

Hun forteller videre at hun ikke bare liker navnet Arya, og men også selve karakteren.

– Jeg elsker Arya Stark! Hun er så sprelsk. [ ...] Hun bestemmer sin egen rolle. Hun er ikke et bestemt kjønn heller, egentlig. Og jeg synes det er veldig inspirerende, sier McAdams.

Har du lest? «Game of Thrones» henter inn skuespillerveteran

SPESIELLE NAVN: Barnet skal kalles opp etter Kit Harington, skuespilleren som spiller Jon Snow i den kritikerroste serien, dersom McAdams får en gutt. Foto:,HBO Nordic/AP

Færre oppkalt etter menn

På nåværende tidspunkt vet ikke den vordende moren om det blir en jente eller en gutt som er ventet i februar, men hun har en plan hvis det blir en gutt: Kit, etter Kit Harington som spiller Jon Snow i serien.

– Jeg møtte Kit i Belfast. Han var på innspilling og jeg sa hei. Han er en veldig flink skuespiller, og en veldig, veldig hyggelig fyr. Så det er grunnen til at jeg valgte Kit hvis det blir gutt og Arya hvis det blir jente.

VG møtte George R.R. Martin: – Jeg elsker Hivju i «Game of Thrones»

Det ser ut til at det ikke er så mange som er kalt opp etter Harington, selv om de andre navnene i serien har blitt noe foreviget gjennom flere barn. I fjor ble det født 18 som heter Theon, 17 Tyrion, fire Bran og fire som heter Sandor.

Disse navnene fungerer imidlertid ikke like godt på norsk, skal vi tro databasene til Statistisk sentralbyrå. Hverken Sansa, Brienne, Khaleesi eller Daenerys har slått an. Det er riktignok 55 kvinner og 40 menn som heter Arya – og det er tolv flere jenter som fikk navnet i fjor mot året før, eller så var det tolv Aryaer som flyttet til Norge – det er vanskelig å si.

Her til lands er det 19 menn som heter Theon, og 75 som heter Sandor – men det er vanskelig å si hvorvidt disse er oppkalt etter «Got»-karakterer, eller om de bare har fått franske og ungarske navn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder