STERKT GJENSYN: Nicolai Cleve Broch og Anne Marit Jacobsen i rollene som Aksel og Mai-Britt i den første episoden av «Frikjent». Foto:Carl Christian Raabe,TV 2

Anne Marit Jacobsen om «Frikjent»: - Virkelig en utfordring

Anne Marit Jacobsen (68) nøt å spille rollen som forvirret mor i «Frikjent», men innrømmer at det var krevende.

Artikkelen er over fem år gammel

Eksterne lenker

Anne Marit Jacobsen - nationaltheatret.no

TV 2 satte dramarekord mandag for en uke siden med «Frikjent» – serien som er inspirert av Birgitte Tengs-saken fra 1995.

De 660.000 skuelystne som fulgte premieren, fikk se Anne Marit Jacobsen i rollen som sinnsforvirrede Mai-Britt Nilsen, moren til den tidligere drapsmistenkte rollefiguren Aksel Borgen (spilt av Nicolai Cleve Broch (39)).

SENERE: Moren (Anne Marit Jacobsen) inviterer senere i serien sønnen inn i barndomshjemmet. Foto:Erik Aavatsmark,TV 2

Det første møtet mellom mor og sønn, som ikke har sett hverandre eller hatt kontakt på 20 år, røsket godt i hjerteroten hos seerne. Moren, som ikke turte å la sønnen komme inn i barndomshjemmet, endte med å sende ham bort med beskjed om komme tilbake dagen etter – når hennes andre sønn også er hjemme. Det vanket ingen klemmer, men scenen var likevel blant de mest følelsesladede i premiereepisoden.

– Gjør hva som helst

– Det var virkelig en utfordring, og jeg kan love at det blir mer spennende etter hvert, sier Jacobsen på telefon til VG.

68-åringen er opptatt med prøver til monologoppsetningen av Jon Fosses roman «Morgon og kveld» på Nationaltheatret og har bare et par minutter til rådighet når VG ringer.

– Du er selv mor, hvilke følelser henter man frem i en sånn rolle som den du spiller i «Frikjent»?

– Som skuespiller må man bruke alt man har av erfaringer, men gudskjelov har jeg ingen erfaring med akkurat det denne kvinnen lever med. Men det har noe å gjøre med at når man har egne barn, så gjør man hva som helst for å beskytte dem. Jeg tror rollen min ble utvidet en del etter hvert. Vi tok opp i to omganger, forklarer Jacobsen om Mai-Britt-skikkelsen, som hun er svært fornøyd med å ha fått tolke.

– Hun er jo så spennende, og tankene hennes går på så mange plan. Det er det jeg elsker å gjøre, portrettere mennesker som har forskjellige lag i seg.

– En glede

Jacobsen skryter spesielt av sønnene i serien.

SØNN NR T0: Skuespiller Tobias Santalmann (34) spiller Mai-Britts sønn Erik Nilsen. Foto:Carl Christian Raabe,TV 2

– Nicolai Cleve Broch og Tobias Santelmann – de gjorde en så god jobb, og vi hadde et utrolig bra samspill. Og serieskaperne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig Langlo – det var en glede å jobbe med dem.

Jacobsen vil imidlertid ikke svare på hva hun synes om koblingen mellom den 20 år gamle Tengs-saken og dramaserien.

– Nei, det vil jeg ikke kommentere.

Tengs-fetterens familie:Håper serien vil rette søkelys mot «en håpløs situasjon»

Om dialekt-kritikk

Dialektkritikken som Dagbladet har omtalt, om at ikke skuespillerne snakker riktig vestlandsdialekt, har ikke Anne Marit Jacobsen bitt seg merke i.

– Jeg har snakket vestlandsdialekt før, jeg, så jeg kunne klart det. Men å få alle skuespillerne til å gjøre det, er et langt vanskeligere lerret å bleke. Så folk har klaget på det? Ja, ja. Det får gå.

At hun selv har fått ros fra TV-anmeldere og synsere i sosiale medier, setter skuespilleren selvsagt pris på, men hun har ikke selv lest noen dommer.

– Jeg har ikke fått med meg noe særlig, men det er hyggelig å høre! Jeg er så opptatt med forestillingen min som har premiere 18. mars at jeg ikke har tid til mye annet. Også i «Morgon og kveld» har jeg stupt ned i noe av det vanskeligste og flotteste jeg har vært med på i hele mitt liv, sier Jacobsen.

VG ga «Frikjent» terningkast 5. Handlingen dreier seg altså rundt Aksel, som vender tilbake til hjembygda etter 20 år som suksessrik forretningsmann i Malaysia, hvor han har etablert seg med kone og barn. I den fiktive Sogn og Fjordane-bygda Lifjord var han som tenåring mistenkt og dømt for drapet på ungdomskjæresten, før han ble frikjent i ankesaken og flyttet vekk.

FÅ RAMPELYS-NYHETER PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder