STERKT GJENSYN: Nicolai Cleve Broch og Anne Marit Jacobsen i rollene som Aksel og Mai-Britt i den første episoden av «Frikjent».
STERKT GJENSYN: Nicolai Cleve Broch og Anne Marit Jacobsen i rollene som Aksel og Mai-Britt i den første episoden av «Frikjent». Foto:Carl Christian Raabe,TV 2

Anne Marit Jacobsen om «Frikjent»: - Virkelig en utfordring

Publisert: Oppdatert: 12.02.16 21:03
TV

Anne Marit Jacobsen (68) nøt å spille rollen som forvirret mor i «Frikjent», men innrømmer at det var krevende.

Eksterne lenker

TV 2 satte dramarekord mandag for en uke siden med «Frikjent» – serien som er inspirert av Birgitte Tengs-saken fra 1995.

De 660.000 skuelystne som fulgte premieren, fikk se Anne Marit Jacobsen i rollen som sinnsforvirrede Mai-Britt Nilsen, moren til den tidligere drapsmistenkte rollefiguren Aksel Borgen (spilt av Nicolai Cleve Broch (39)).

Det første møtet mellom mor og sønn, som ikke har sett hverandre eller hatt kontakt på 20 år, røsket godt i hjerteroten hos seerne. Moren, som ikke turte å la sønnen komme inn i barndomshjemmet, endte med å sende ham bort med beskjed om komme tilbake dagen etter – når hennes andre sønn også er hjemme. Det vanket ingen klemmer, men scenen var likevel blant de mest følelsesladede i premiereepisoden.

– Gjør hva som helst

– Det var virkelig en utfordring, og jeg kan love at det blir mer spennende etter hvert, sier Jacobsen på telefon til VG.

68-åringen er opptatt med prøver til monologoppsetningen av Jon Fosses roman «Morgon og kveld» på Nationaltheatret og har bare et par minutter til rådighet når VG ringer.

– Du er selv mor, hvilke følelser henter man frem i en sånn rolle som den du spiller i «Frikjent»?

– Som skuespiller må man bruke alt man har av erfaringer, men gudskjelov har jeg ingen erfaring med akkurat det denne kvinnen lever med. Men det har noe å gjøre med at når man har egne barn, så gjør man hva som helst for å beskytte dem. Jeg tror rollen min ble utvidet en del etter hvert. Vi tok opp i to omganger, forklarer Jacobsen om Mai-Britt-skikkelsen, som hun er svært fornøyd med å ha fått tolke.

– Hun er jo så spennende, og tankene hennes går på så mange plan. Det er det jeg elsker å gjøre, portrettere mennesker som har forskjellige lag i seg.

– En glede

Jacobsen skryter spesielt av sønnene i serien.

– Nicolai Cleve Broch og Tobias Santelmann – de gjorde en så god jobb, og vi hadde et utrolig bra samspill. Og serieskaperne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig Langlo – det var en glede å jobbe med dem.

Jacobsen vil imidlertid ikke svare på hva hun synes om koblingen mellom den 20 år gamle Tengs-saken og dramaserien.

– Nei, det vil jeg ikke kommentere.

Tengs-fetterens familie:Håper serien vil rette søkelys mot «en håpløs situasjon»

Om dialekt-kritikk

Dialektkritikken som Dagbladet har omtalt, om at ikke skuespillerne snakker riktig vestlandsdialekt, har ikke Anne Marit Jacobsen bitt seg merke i.

– Jeg har snakket vestlandsdialekt før, jeg, så jeg kunne klart det. Men å få alle skuespillerne til å gjøre det, er et langt vanskeligere lerret å bleke. Så folk har klaget på det? Ja, ja. Det får gå.

At hun selv har fått ros fra TV-anmeldere og synsere i sosiale medier, setter skuespilleren selvsagt pris på, men hun har ikke selv lest noen dommer.

– Jeg har ikke fått med meg noe særlig, men det er hyggelig å høre! Jeg er så opptatt med forestillingen min som har premiere 18. mars at jeg ikke har tid til mye annet. Også i «Morgon og kveld» har jeg stupt ned i noe av det vanskeligste og flotteste jeg har vært med på i hele mitt liv, sier Jacobsen.

VG ga «Frikjent» terningkast 5. Handlingen dreier seg altså rundt Aksel, som vender tilbake til hjembygda etter 20 år som suksessrik forretningsmann i Malaysia, hvor han har etablert seg med kone og barn. I den fiktive Sogn og Fjordane-bygda Lifjord var han som tenåring mistenkt og dømt for drapet på ungdomskjæresten, før han ble frikjent i ankesaken og flyttet vekk.

FÅ RAMPELYS-NYHETER PÅ FACEBOOK

Her kan du lese mer om