LEDER NOBELGALLAEN ALENE: David Oyelowo, her på Tony Awards i New York tidligere i år. Foto: REUTERS

Hollywood-stjernen David Oyelowo skal lede fredspriskonserten

En knapp uke før fredspriskonserten er det klart at den britisk-nigerianske skuespilleren David Oyelowo (41) skal være vert.

 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Thomas Talseth

Artikkelen er over to år gammel

Oyelowo skal alene ha det ærefulle oppdraget med å lede årets fredspriskonsert i Telenor Arena mandag 11. desember.

– Jeg er overveldet av det faktum at jeg skal være vert for et arrangement som er anerkjent globalt for å hylle det beste i oss mennesker, sier David Oyelowo en kunngjøringen via Nobelakademiet.

Bakgrunn: De fikk fredsprisen

– Det er spesielt aktuelt i disse tider når årets fredspris og hyllest går til ICAN og organisasjonens arbeid med å synliggjøre de katastrofale humanitære konsekvensene av atomvåpen og for arbeidet med å få til et traktatfestet forbud mot slike våpen, sier skuespilleren, kjent blant annet for rollen som Dr. Martin Luther King Jr. i Oscar- og Golden Globe-nominerte «Selma» fra 2015.

– Har tatt lang tid

Aldri før har Nobelakademiet ventet så lenge med å kunnegjøre vertskap.

– Det er ofte lange prosesser med å få på plass vert, hvor mange navn sjekkes ut i forhold til tilgjengelighet før de formelt inviteres. Dette kan ofte ta veldig lang tid. Målet er alltid å ende opp med et veldig godt navn, sier pressekontakt for konserten, Bjørn Richard Johansen, til VG.

–Vi søker ideelt sett etter stjerner som både har et navn, som vil kunne gjøre en direktesending godt og ha et humanitært engasjement. Det kan ta lang tid, og det gjorde det i år. Oyelowo har det engasjementet for saken vi ønsker oss, legger han til.

Odd Arvid Strømstad og Kristian Kirkvaag, konsertens produsenter, sier i en pressemelding at de er svært glade og beæret over at David Oyelowo vil være vertskap.

– Med hans lidenskapelige engasjement for menneskerettigheter og arbeid for global harmoni er vi svært begeistret, sier de to.

2015: David Oyelowo på Critic's Choice Awards sammen med Angelina Jolie, som er blitt spurt om å være vertinne for Nobels fredspriskonsert tidligere. Hun har imidlertid til gode å takke ja til oppdraget. Foto: GETTY

Lest? Fredspris med sprengkraft

Oyelowo er kjent for sitt veldedighetsengasjement. For tre år siden etablerte han The Geanco Foundation, David Oyelowo Leadership Scholarship, for å finansiere utdanning og hjelpe jenter som har blitt direkte berørt av terrorisme i Nigeria. Hollywood-stjernen er selv født i Oxford, men har nigerianske foreldre.

Årets fredspris: Et spark bak til regjeringen

41-åringen er i tillegg kjent fra filmer som «A United Kingdom», «Queen of Katwe», «Interstellar», «Captive», «The Butler», «Lincoln» og «Middle Of Nowhere». Han har også spilt i TV-serien «Spooks». Neste gang publikum får se ham på filmlerretet, er i hovedrollen i Nash Edgertons «Gringo».

Oyelowo bor i Los Angeles med kone og fire barn.

Som Nobel-vert følger Oyelowo i fotsporene til blant andre Tom Cruise, Michael Douglas og Will Smith. Blant kvinnene som har kastet glans over arrangementet som vertinner tidligere, er Oprah Winfrey, Catherine Zeta-Jones, Sarah Jessica Parker, Scarlett Johansson, Meryl Streep, Salma Hayek og Claire Danes.

Derfor bare én

Det vanlige var at nobelvertskapet besto av en mannlig og en kvinnelig Hollywood-stjerne, men de siste årene har én celebritet hatt oppdraget alene. I fjor var det talkshow-verten Conan O'Brien (54) som hadde jobben, året før var det hans kollega Jay Leno (67).

– Vi har variert med en til to verter. I år blir det én. Grunnen til dette er at vi har en så sterk og fullpakket musikalsk historie i årets utgave av konserten, så puslespillet i år har hele tiden vært én tydelig engasjert vert, sier Bjørn Richard Johansen.

Blant artistene som skal på scenen, er amerikanske John Legend (38), som står for filmlåten «Glory» i «Selma». Denne sangen står på repertoaret mandag. På scenen går også Sigrid Solbakk Raabe (21) fra Ålesund. Det gjør også svenske Zara Larsson (19). Det danske bandet Lukas Graham og norske Matoma (26) skal også opptre.

Sjekk: Kommer til Nobelkonserten – får kjeft for kritikk

Årets fredspriskonsert er den 24. i rekken.

Les også

 1. a-ha og Kygo kritiseres for å spille konserter i Israel

  De norske superstjernene støtter apartheid-politikk ved å opptre i Tel Aviv, mener artister og palestinsk organisasjon.
 2. Zara Larsson til Nobelkonserten

  Den svenske pop-kometen Zara Larsson (19) er klar for Nobelkonserten i desember.
 3. Fredsprismottageren til VG: – Norge må signere forbudet mot atomvåpen!

  Norge må ta en lederrolle i NATO i kampen mot atomvåpen, sier ICAN-direktør og fredsprismottager Beatrice Fihn til VG.
 4. Fredspris med sprengkraft

  Ved å gi årets fredspris til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) demonstrerer Nobelkomiteen for…
 5. Derfor får ICAN Nobels fredspris 2017

  Her er Nobelkomitéens begrunnelse.

Mer om

 1. Nobels Fredspris
 2. Hollywood

Flere artikler

 1. Matoma bruker Adam Douglas som stand-in

 2. Årets Nobelkonsert blir avlyst: Slutten på sponsoravtalen med Cisco endret rammebetingelsene radikalt

 3. Billy Crystal ut mot Oscar: – Som en rettssak uten vitner

 4. Chrissy Teigen valgte sjokkrosa i Oslo

 5. Norwegian Wood avlyser årets festival

Fra andre aviser

 1. Årets Nobelkonsert blir avlyst

  Aftenposten
 2. Her har du Hollywood på sitt beste og aller verste

  Bergens Tidende
 3. Adele, Katy Perry, og Bruno Mars spilte her før de slo gjennom. Nå er det HP Gundersens tur.

  Bergens Tidende
 4. Den berømte komponisten skaper et verdenshav i Grieghallen

  Bergens Tidende
 5. Musikkfest Oslo i intimt format

  Aftenposten
 6. Skuespiller Kirk Douglas er død

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no