Dine MGP-stemmer var forgjeves

TV

(VG Nett) Alle stemmene fra Norge forsvant i en teknisk glipp. Kun fagjuryens poeng i Melodi Grand Prix-finalen ble gjeldende.

  • Merete Arnesen
Publisert: Oppdatert: 22.05.09 22:33

Det er Ny Tid som fredag kan melde om den tekniske glippen som førte til at alle sms- og telefonstemmene fra det norske folk ble borte, mens de endelige poengene fra Norge kun besto av fagjuryens poeng.

I utgangspunktet skulle poengene fra Norge bestå av både fagjuryens- og folkets stemmer. Men på grunn av en teknisk svikt hos det tyske teleselskapet Digame, ble ingen av folkets stemmer registrert. Dette bekrefter Eurovision.

- I Norge var det ikke mulig å telle de innkomne stemmene fra telefon og sms på grunn av en feil hos telefonoperatøren. Derfor ble bare juryens stemmer gjeldende fra Norge, sier Eurovision i en pressemelding ifølge Nytid.no.

Det skal kun være Norge som ble utsatt stemmetabben.

Får ikke pengene igjen

Under finaleprogrammet lørdag 16. mai skulle egentlig Norge og Stian Barsnes Simonsen ha lest opp Norges resultat av avstemningen tidligere i sendingen. I stedet ble Norge sist ut, noe som ble forklart med at det var på grunn av Alexander Rybaks ledelse i konkurransen.

Nå viser det seg altså at forsinkelsen som blant annet forvirret NRKs kommentator Synnøve Svabø var på grunn av stemmefeilen.

Protokoll:Hva mener du om stemmetabben? Si din mening her!

De hundretusenvis av stemmer som kom inn under MGP-sendingen lørdag er dermed så godt som forsvunnet. Publikum som brukte sine telefoner under finalen får ikke pengene tilbake og inntektene går til Digame og European Broadcasting Union

Det kostet fem kroner å gi sin MGP-stemme og seerne kunne stemme opptil 20 ganger fra samme telefonnummer.

Ingen tar ansvar

NRK tar ikke ansvar for den tekniske feilen.

- Jeg vil understreke at NRK ikke har noe med telefonavstemningen å gjøre, vi får bare inn et resultat, sier Stian Malme, delegasjonsleder for NRK til nettstedet.

Likevel innrømmer prosjektleder Eva Gransæter til Dagbladet at de har visst om feilen siden mandag.

- Dersom det er tekniske problemer, skal juryens stemmer telle hundre prosent. Så dette er helt forskriftsmessig, gjennomtenkt og vurdert. Vi så ingen grunn til å gå ut med dette, da dette er slik det fungerer, sier Gransæter til Dagbladet.no.

Svante Stockselius i European Broadcasting Union melder at EBC fortsatt ikke vet hva feilen skyldes, men mener problemene ligger hos norske Telenor.

- Det var det norske selskapet som ikke kunne rapportere antall stemmer til den tyske teleoperatøren, sier Stockselius.

Men Telenor avkrefter EBC-sjefens utsagn.

- Vi stiller oss helt uforstående til dette. Alt har foregått etter rutine, og vi fikk bekreftet fra den tyske teleoperatøren Digame at de norske stemmene kom fram, sier informasjonssjef Elisabeth Evjen i Telenor til Dagbladet.

Gikk utover Bosnia-Hercegovina

Konsekvensen av feilen gikk blant annet utover Bosnia-Hercegovina som endte opp med null poeng fra Norge.

Telefonstemmene ga åtte poeng til landets artist, Regina, men med juryens null, skulle totalen blitt fire poeng fra Norge. Det førte til at Bosnia-Hercegovina mistet sin åttendeplass i Eurovision Song Contest.

Slik ga Norge (jury) poeng:
1 poeng - Frankrike
2 poeng - Storbritannia
3 poeng - Moldova
4 poeng - Sverige
5 poeng - Ukraina
6 poeng - Tyskland
8 poeng - Danmark
10 poeng - Aserbajdsjan
12 poeng - Island

Her kan du lese mer om