SALMEFEBER: Mer enn 3000 sangere fra hele landet var i aksjon for å fremføre 899 salmer på 60 timer. Her fra Vår Frue kirke i Trondheim.

SALMEFEBER: Mer enn 3000 sangere fra hele landet var i aksjon for å fremføre 899 salmer på 60 timer. Her fra Vår Frue kirke i Trondheim. Foto:Jon-Annar Fordal,NRK

«Salmeboka» lokket over to millioner TV-seere

Aldri før har så mange nordmenn latt seg friste til direktesendt salmesang som under helgens salme-maraton på NRK.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

2,2 millioner seere var innom «Salmeboka minutt for minutt». Snitt-seertallet for den totalt 60 timer lange sendingen, lå på 87.000, får VG opplyst fra NRK.

NRK2, som hadde det meste av sendingen, landet på en markedsandel på 12 prosent, det dobbelte av hva kanalen vanligvis skilter med.

Stolt salmeekspert

Vidar Kristensen, ansvarlig for den nye salmeboken, teolog, forfatter og ansatt i Kirkerådet, blir overveldet når han får høre om TV-seernes respons.

– Over to millioner? Det er fantastisk! Jeg vet at NRK hadde stor tro på at dette skulloe bli en suksess, men selv har jeg ikke hatt fantasi til å tenke at det skulle bli så populært, sier Kristensen til VG.

Han har vært med i planleggingen og gjennomføringen hele veien.

– Hele greia har vært en kjempeopplevelse for meg. På Twitter i helgen overgikk salmene det meste av annen aktivitet. Og i Vår Frue kirke i Trondheim var over 17.000 mennesker innom i løpet av helgen. Vi snakker om fysisk tilstedeværelse, sier en entusiastisk Kristensen.

PROGRAMLEDERE: Odd Rune Wolden og Camilla Tjønn Thingvoll. Foto:Erlend Laanke Solbu,NRK

Flest eldre

NRKs egne analyser viser at det var det eldre laget av befolkningen som sterkest lot seg fascinere av salme-maratonen. Snittalderen på seerne lå på 62.

Om lag 200 kor og 3000 sangere fra hele landet sørget for at hele den nye salmeboka ble fremført kronologisk fra perm til perm fra fredag formiddag til midnatt søndag.

Her er et utvalg av helgens Twitter-meldinger:

«Skal virkelig ikke beskyldes for å være religiøs, men enkelte salmer gir meg gåsehud takket være korene!»

«Jeg sa jo at de burde hatt «NRK salmer folket» som slagord for dette prosjektet…»

«Kringkastingssjefen bør opprette ny radiokanal: NRK Alltid Salmer #nrksalme.»

«Farmen, sjakk og salmer. Vi begynner å skjønne hvorfor #folkflest er så vanskelige å nå fram til.»

«Hver gang det blåser litt for mye i Finland, tar jeg med meg en salme på #nrk2. God kombinasjon og mange sterke salmer. #nrksport #nrksalme.»

«Trodde aldri jeg skulle si det, utrolig vakkert med salmer som bakgrunnsmusikk. #nrksalme #snikkristifisering.»

SAMLINGSPUNKT: Vår Frue kirke i Trondheim. Foto:NRK,

«Dette kan bare skje i Norge – og jeg syns det er litt gjevt! Salmemaraton på nrk2.»

«Det å måtte pugge salmer har hjulpet mange norske hjerner. God trening.»

«899 salmer på en helg... Utrolig sprekt av #nrk2 å lage #nrksalme – enten man liker salmer eller ikke.»

«Tusen takk for ei fantastisk helg! Jeg har vært «benket» til sendinga salmer minutt for minutt.Vi har en fantastisk salmeskatt.»

Salmefeber til tross - det var «Farmen» som søndag ble den store seermagneten med over 1,1 million seere i snitt.

Minutt for minutt-suksess

NRK laget sakte-TV første gang i 2009 med «Bergensbanen minutt for minutt». I snitt var 175.000 innom - totalt 1,2 millioner skuelystne. Snittalderen på seerne lå da på 58.

Det ga statskanalen mersmak, som siden har presentert sakte-TV fra Bybanen i Bergen, Flåmsbana, Holmenkollbanen, Hurtigruten, Telemarkskanalen og Nordlandsbanen. TV-seerne har kunne følge 12 timer peisbål, laksefiske, nasjonal strikkenatt og sommeråpent minutt for minutt. Historiesugne nordmenn ble i vår guidet gjennom 1814 på 24 timer.

«Hurtigruten» er den aller mest populære til nå – da var totalt 3,2 millioner innom Gjennomsnittsalderen der lå på 58. I snitt var det 186.000 seere som fulgte sendingen.

«Telemarkskanalen» hadde litt høyere snitt, 224.000 seere, men den varte «kun» 11 timer. Totalt var 1,3 millioner nysgjerrige innom – og snittalderen lå på 59.

Også «Nordlandsbanen» fristet over en million, mens 1814-maratonen på sitt høyeste kunne skilte med at 700.000 var innom.

DISKUTER:Hva synes du om sakte-TV? Hvilken minutt for minutt-sending har vært din favoritt så langt? Kjør debatt i kommentarfeltet i bunnen av artikkelen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder