Her serverer Hellstrøm hestebiff på galoppbane

I en ny sesong av «Hellstrøm rydder opp» disker kjendiskokken opp med hestebiff for å redde restauranten.

  • Ida Christine Johannessen
  • Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det finnes en del fordommer mot hestebiff. Det er ikke mange som spiser hestebiff i dag, men tidligere var hestekjøtt tilgjengelig for folk som ønsket seg det, forteller kjendiskokk Eyvind Hellstrøm til VG.

Onsdag kveld er det sesongpremiere på «Hellstrøm rydder opp» og i en episode besøker Hellstrøm restauranten Sherryhaugen på Øvrevoll galoppbane i Bærum.

Hellstrøm tar da avgjørelsen om å servere hestebiff for å skape oppmerksomhet rundt restauranten.

Eyvind Hellstrøm lager en ny sesong med TV3-serien «Hellstrøm rydder opp». Her er han på kjøkkenet til David Mwanyolo som driver Bizco Spiseri i Slemmestad. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Les også:Slik blir TV3-høsten

– Er det ikke litt «skummelt» å servere hestebiff på en galoppbane?

– Nei, det er ikke skummelt, men det er klart at det er veldig vanskelig å få applaus for hestekjøtt hos hestefolket.

Flere av gjestene blir skeptiske når de ser at hestekjøtt står på menyen, men likevel er det flere som prøver biffen.

– Hestekjøtt har en mørhet som overgår det meste av storfekjøtt. Det har en lett sødme og en god egensmak. Det tilberedes på samme måte som all annen biff. Som tilbehør ville jeg selv valgt en skarp peppersaus, forteller Hellstrøm.

Begrenset tilgang i Norge

Han tror at grunnen til at mange ikke har noe forhold til hestekjøtt er det stort sett er vanskelig å få i tradisjonelle butikker. I Norge kan man finne det i franskorienterte butikker.

Selv skulle Hellstrøm gjerne spist hestebiff når som helst, men tilgjengeligheten er begrenset i Norge.

– Det er på grunn av fordommene mot hestekjøtt. I Paris kan jeg gå inn på restauranter og hos slaktere som har gjort kunst ut av tilberedning av hestekjøtt.

Til tross for at det er vanskelig å få hestekjøtt i her til lands, kan Hellstrøm fortelle at hestebiff alltid har vært betraktet som fattigmannskost.
Les også: Stenge dørene med kjempeunderskudd

Hesten har blitt en venn

Jens Eide, slakter og pølsemaker, er enig med Hellstrøm i at hestebiff er et utmerket godt og mørt kjøtt.

– Men biffen er nok ikke så populær i Norge fordi hesten har blitt litt «hellig». Den er et kjæledyr og en venn, og når den er en persons venn, blir den fort alles venn, sier han.

Han opplyser om at slaktere må følge Mattilsynets bestemmelser. Blant annet skal man ikke spise dyr som er behandlet med medikamenter uten utløpsdato. Dette er et problem for hestekjøtt-elskere:

– Verdien på hestekjøttet er så lav og kostnaden for å sette utløpsdato på medisinene blir dyrere og dyrere. Det vil ikke hesteoppdrivere betale for og fører til at få hester kan spises. Har en hest fått øyendråper, som høres ufarlig ut, kan den dermed aldri spises.

– Det finnes ikke vanlige dager

Tilbake til Hellstrøm: – Hva kan vi vente oss i en ny sesong?

– Alle situasjonene vi møter i sesongen er vanskelige og det blir overraskelser hele tiden. Et felles problem for sakene jeg tar fatt i er at det er mye dårlig investerte penger som går rett i vasken, og det er mange livsdrømmer som brister, sier Hellstrøm.

Han forteller at han ikke har en eneste vanlig dag når serien spilles inn.

– Det er en ekstremt hektisk uke med formål om å lykkes med en snuoperasjon og få driverne av spisestedene med på et vinnende lag. Jeg forsøker å gi dem motivasjon og energi til å lykkes med driften, sier han.

I en hektisk hverdag er det ekstra viktig for kjendiskokken å ha ett godt måltid hver dag. Han får ikke tid til å tilberede egen mat under innspilling, og spiser middag som folk flest.

– Jeg er som alle andre prisgitt lokal kokkekunst – eller mangelen på den.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder