- Det kan fort bli en gruppemobbing

På flere diskusjonssider på Internett har seerne vendt seg mot Sandra Lynd Haugen (16) i skuffelsen over at Anh Vu (17) overraskende gikk ut av konkurransen fredag.

Hetsen har gått så langt at det dannet seg en motreaksjon til forsvar for 16-åringen.

- Man trenger ikke være medieforsker for å forstå at den omtalen Sandra får kan oppfattes sårende for en 16-åring. Det er greit å minne seerne på at dette ikke er spesielt viktig. Skal folk la seg opprøre av verdens urettferdighet, er det ting som er langt viktigere enn «Idol», mener medieforsker Alex Iversen. TV-produsent Lasse Hallberg har sett på nært hold hvordan en rekke deltagere i virkelighets-tv har opplevd hatkampanjer på Internett. Hvert år har han i perioder vært nødt til å legge ned diskusjonsforumet på «Big Brother».

- Det blir rene hetskampanjer hvert år. Det rammer ikke bare deltagerne, men familien: søsken, barn og foreldre som leser det, sier Hallberg, som har sympati med det Sandra Lyng Haugen og hennes familie nå opplever.

- Det er ikke noe gøy, og det kan få store følger for en 16-åring som fremdeles er i puberteten. Det kan fort bli en gruppemobbing av et menneske som er ungt og skjørt. Det stiller store krav til apparatet rundt henne, påpeker Hallberg. På VG Netts sider har responsen vært enorm etter fredagens «Idol»-program. Totalt var det sendt inn nesten 10.000 innlegg til alle debattforumene, med «Idol» som det heteste temaet.

- I engasjement og antall innlegg er dette helt uforståelig for meg, det er sjelden vi har så mange innlegg om et tema, sier VG Netts ansvarlig redaktør Torry Pedersen.

- Hvordan sensurerer dere innleggene som kommer inn?

- Leserne poster innleggene direkte, så leser vi dem i ettertid. Vi ber andre debattanter si fra til oss hvis de ser noe som er over streken. Vi får en strøm av tilbakemeldinger daglig, og fjerner mange innlegg daglig. Det er alt fra ryktespredning og rasistiske utsagn, til brudd på opphavsrett.

- Burde man ha en sensur før innlegg slippes til?

- Da tar man også bort innleggenes spontanitet. Verdien av den spontane debatten overgår at det av og til postes innlegg som er ute av fokus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder