MASSEMORDER: James Purefoy som psykopaten Joe Carroll i første sesong av «The Following». Foto: , Warner Bros

James Purefoy: – Jeg fikk mareritt av å spille seriemorder

Sverdsamlingen  ** Marerittene  ** Fikk massemorder på hjernen

CANNES (VG) Han har spilt seriemorder og sexglad romersk general, og jaget tyver naken - med sverd. Men aller helst vil James Purefoy (51) jobbe i sin engelske grønnsakshage.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Har du ikke sett ham svinge sverd i «Solomon Kane» (2009) eller «Ironclad» (2011), har du muligens sett ham som den karismatiske psykopaten og massemorderen Joe Carroll i «The Following».

Nå er han aktuell som den ene halvdelen av «Hap and Leonard», en ny TV-serie som kommer på C More 3. mars, der han spiller mot «Mad Men»s Christina Hendricks og Michael K. Williams – bedre kjent som Omar i «The Wire».

Det du kanskje ikke vet, er at Purefoy liker å ta vare på kostymer og utstyr han bruker i TV-seriene og filmene han er med i. Etter hvert er det blitt en ganske omfattende sverdsamling.

Mer om TV: Disse seriene kommer i 2016.

– Samlingen er helt tullete nå, siden jeg har spilt i så mange sverdfilmer. Den begynner å bli foruroligende stor der ved utgangsdøren, sier skuespilleren til VG.

Sverd i paraplystativ

Han fortalte Jimmy Fallon på «Late Night» i 2013 at han oppbevarer sverdsamlingen sin i et paraplystativ ved døren. Og den viste seg å komme virkelig til nytte den kvelden han hørte noen forsøke å stjele motorsykkelen hans utenfor hjemmet i London. Etter å ha sett en fyr med boltesaks fra vinduet, løp Purefoy bort til sverdsamlingen og dro opp det lange, tohåndssverdet fra «Ironclad» som han har gitt navnet Florence.

– Én ting jeg har lært av å jobbe med film, er at bakgrunnslys kan være veldig nyttig. Så jeg slo på lysene bak meg, åpnet døra – naken – med sverdet i hendene og sa «Unnskyld meg, min gode herre, hva tar du deg til med min motorsykkel?» Han så opp på meg skrekkslagen, snudde på flekken, slapp boltesaksen og løp nedover gaten, fortalte en lattermild Purefoy.

Har du lest: Kåre Conradi spiller mot James Purefoy.

TV-MØTE: VGs Ingvill Dybfest Dahl møtte James Purefoy under TV-messen i Cannes i høst. Foto: Privat , VG

Ifølge skuespilleren hadde stuntet en oppdragende virkning på andre potensielle tyver i området.

– Jeg tror de tok hintet av det. De skjønner at de ikke må komme til meg. Jeg trenger ikke alarmer – bare ryktet om at en sverd-psycho bor her.

Purfoy ler for seg selv og minner et øyeblikk om sitt skrekkinnjagende seriemorder-alter ego, Joe Carroll.

Bakgrunn: Visste du dette om «Mad Men»-skuespillerne?

Blir ikke kvitt Carroll

Men han har slitt med å kvitte seg med rollen som seriemorder i «The Following». Muligens fordi én av måtene har forberedte seg på var å høre på lydopptak av virkelige massemordere.

– Ja, det gjorde jeg. Og til slutt, og det har Kevin Bacon og jeg vært veldig åpne om, smøg det seg inn i underbevisstheten. Vi hadde mareritt om det, sier han og fortsetter:

– På et pressetreff for serien ble vi spurt om vi noen gang drømte om det, og ingen andre i casten gjorde det, men så svarte jeg, «Ja, jeg har ofte mareritt». Og Kevin sa det samme. Det rant på en måte dypt ned i underbevisstheten vår.

Les mer: Kevin Bacon offer for storsvindler.

ERKEFIENDER: James Purefoy som Joe Carroll og Kevin Bacon som Ryan Harding i «The Following» som gikk på TVNorge. Foto: , Warner Bros

Kevin Bacon spiller Purefoys nemesis i serien: politimannen Ryan Harding som forsøker å fange Carroll før han dreper igjen.

– Hadde du virkelig mareritt der du var Joe Carroll?

– Ja, og det uroet meg veldig. På den serien måtte jeg finne måter å takle det på. Det var veldig intenst. Det var en veldig intens rolle å spille, og han var en veldig nihilistisk mann som fikk stor glede av andre menneskers smerte og sorg – og det er «fucked up»!

Kobler av med å plante grønnsaker

Privat er Purefoy gift med dokumentar-regissør og produsent Jessica Adams. Sammen har de datteren Rose på tre år, og fra et tidligere ekteskap har han sønnen Joseph som nå nærmer seg 20.

Da han jobbet på «The Following», brukte han tørrprat med sjåføren som kjørte ham hjem etter jobb som ventil.

– Sjåførene kunne ikke være mindre interessert i hva du hadde gjort på settet den dagen – de ville mye heller prate om en fotballkamp, trafikken, været eller ungene sine. Så da jeg kom hjem til familien etter en times kjøretur, hadde jeg vært gjennom en slags «debrifing», forteller skuespilleren.

Les mer: Favorittene til å spille neste James Bond.

EKTEPAR: James Purefoy og Jessica Adams på rød løper under BFI London Film Festival i oktober 2015. Foto: John Phillips , Getty Images for BFI

– Hva gjør du vanligvis for å slappe av?

– Jeg er så heldig at jeg har et flott hus i Somerset i England. Og jeg … James ler igjen før han fortsetter.

– Dette høres så middelaldrende ut, men jeg sier det likevel: Jeg jobber i hagen. Jeg elsker å spise og å lage mat. Da jeg spilte inn «Rome» i Roma forelsket jeg meg i det italienske kjøkken. Jeg gikk på matlagingskurs der i de ukene jeg hadde fri, og det var fantastisk, jeg elsket det!

Får tilsendt bilder av hagen

Huset i Taunton i Somerset er huset han vokste opp i. Han kjøpte det av moren da hun flyttet ut.

– Så nå har jeg en enorm grønnsakshage, så jeg dyrker alt mulig. Men selvfølgelig: Å være skuespiller innebærer at du ofte ikke er der. Så jeg planter ting på starten av hvert år, og så har jeg en veldig bra fyr som har jobbet med hagen der i årevis. Og han tar bilder av hagen og sender meg bilder av den. Så alt jeg må gjøre er å prøve å time innhøstingen av grønnsakene til når jeg er ferdig med en jobb, sier han.

Christina Hendricks: Blir stripper på film.

– Har du noen gang takket nei til en jobb på grunn av hagen?

– Jeg har vært så nære på, men det kan du bare ikke. Men hagen gir meg enorm glede. Også fordi den er borte fra bransjestøyen og ingen i landsbyen bryr seg det grann om hvem jeg er eller hva jeg jobber som. Jeg har vokst opp med de fleste av dem og de tar meg for den jeg er. Det er veldig stille og rolig der. Datteren min på tre år elsker å være der. Det er et veldig annerledes liv. Og du trenger å ha et sted du bare kan være deg selv, understreker Purefoy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder