PRISVINNER: Ane Dahl Torp og Trond Espen Seim i «Svarte penger, hvite løgner». Foto: NRK

Rivertonprisen til «Svarte penger hvite løgner»

NRK-serien «Svarte penger hvite løgner» får Rivertonprisen for fjorårets beste kriminallitterære arbeid.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

I juryens begrunnelse, som NTB allerede tirsdag morgen fant på Rivertonklubbens hjemmeside, trekkes det fram at serien er fortalt med innsikt og alvor, og omhandler kjente krimelementer som løgn, korrupsjon, svik og kjærlighet.

- Dette er ingen lettbent kriminalhistorie, men en fortelling som reiser vanskelige spørsmål og klokelig unngår definitive svar. Samtidig er det spennende så det holder.

Det er en kompleks historie, fortalt med et stilistisk grep, heter det i begrunnelsen fra Berit Reiss-Andersen (juryleder), Erlend Sørskaar og Terje B. Hansen. TV-serien i åtte deler, med Ane Dahl Torp og Trond Espen Seim i hovedrollene, ble en stor suksess for NRK vinteren 2004.

Serien følger politimannen Sverre Fjeld (Seim), som utvikler seg fra å være en ung vokter av lov og orden, til en skruppelløs drapsmann. Både Dahl Torp og Seim fikk sitt definitive gjennombrudd med serien, som foruten kritikerhyllest også ble fulgt av svært mange TV-seere.

Manusforfatterne Breisland og Emsell Larsen har stått for flere TV-suksesser siden de startet med TV-dramaet «Du har ikke en Sjans-Ta`n!» i 1984, som ble belønnet med Prix Italia i året etter. Senere har parhestene blant annet laget «De hvite Bussene» (1987) og TV serien «Fedrelandet» (1991).

De to var også blant opphavsmennenes til NRK-serien «Offshore» (1996-99) og TV 2s politiserie «Fox Grønland» (2000), hvor Emsell Larsen var blant regissørene. «Fox Grønland» ble belønnet med Gullruten i 2003.

Rivertonprisen går vanligvis til romanforfattere, men også tidligere har en TV-serie fått den årlige krimprisen. Det skjedde i 1978, da Jon Bing og Tor Åge Bringsværd fikk prisen for serien «Blindpassasjer».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder