FELT: Otto Jespersen ble felt i PFU for to monologer i «Torsdagsklubben». Advokat Kyrre Eggen (innfelt) reagerer. Foto: Thomas Bjørnflaten/Espen Sjølingstad Hoen/VG
FELT: Otto Jespersen ble felt i PFU for to monologer i «Torsdagsklubben». Advokat Kyrre Eggen (innfelt) reagerer. Foto: Thomas Bjørnflaten/Espen Sjølingstad Hoen/VG

Advokat kritisk til Otto Jespersens satire-dom

TV

Ytringsfrihetsekspert Kyrre Eggen er kritisk til at Pressens Faglige Utvalg (PFU) felte TV2 og Otto Jespersen for jødehets i «Torsdagsklubben».

Publisert: Oppdatert: 25.02.09 14:02

I går konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) med at Otto Jespersen gikk for langt i to monologer i «Torsdagsklubben».

TV 2 var klaget inn av Senter mot antisemittisme, Det Mosaiske Trossamfund og Dr. Imre Hercz, og utvalget kom til at Jespersen «... åpenbart harselerer med en tragedie som mange mennesker ennå føler ettervirkningene av...» og at monologene var et brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.3.

Reagerer

Advokat Kyrre Eggen i Wiersholm, som regnes som en av Norges fremste juridiske eksperter på ytringsfrihet, er kritisk til konklusjonen.

- Jeg synes det er uklokt av PFU å operere med den typen grenser i forhold til humor. At noe som er ment humoristisk, og som åpenbart er svært karikert og ikke bærer preg av å være beskrivelser av virkeligheten skal rammes av PFUs regler, synes jeg virker merkelig, sier Kyrre Eggen.

- PFU er ikke riktig instans?

- Det bør ikke være noen sensurinstans når det gjelder rene humoristiske innslag. Her bør ytringsfriheten være svært vid, i alle fall så lenge det ikke er tale om krenkende ytringer som relaterer seg til enkeltpersoner, sier Eggen, som er overrasket over at pressens selvdømmeorgan velger å tilta seg en slik rolle.

Dagbladets John Olav Egeland, som i går var leder for PFU-utvalget, mener etikken må være strengere enn jusen.

Enstemmig vedtak

- Det som er lov er ikke nødvendigvis presseetisk forsvarlig, sier John Olav Egeland til VG.

Vedtaket i PFU var enstemmig, men utvalget understreker at humor og satire må ha sterkere beskyttelse enn vanlig nyhets- og kommentarjournalistikk.

- I denne saken trår Otto Jespersen ut av satiren på en svært brutal og krenkende måte. Man har gått lenger enn det som er rimelig, sier Egeland.

Informasjonssjef Marianne Røiseland i TV 2 sier kanalen nå skal ha en gjennomgang av begrunnelsen til PFU.

- Vi må anerkjenne at PFU ser annerledes på det enn det TV 2 gjorde. Det ligger i sakens natur at alle som blir felt i PFU bør bli overrasket, sier Marianne Røiseland.

Det lyktes ikke VG å få en kommentar fra Otto Jespersen i tirsdag.

Her kan du lese mer om