MAMMON-TEAMET: Bak f.v: Anders Danielsen Lie, Trond Espen Seim, Jan Gunnar Røise, Jon Øigarden, Laura Christensen, Pål Kristian Eggen og Iben Akerlie. Foran fra v: Anne Bache Wiig, Ingar Helge Gimle og Nils Ole Oftebro Foto : Janne Møller-Hansen/VG Foto: ,

«Mammon»-hyllest til Anneke von der Lippe

Stjernelag klare for ny runde med «Mammon»

Norske kolleger jubler for Anneke von der Lippes Emmypris for rollen i thrilleren «Øyevitne».

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er helt fantastisk for Anneke von der Lippe, men også for norske TV-serier generelt, mener Gjermund Stenberg Eriksen, hovedforfatter bak en annen stor norsk thriller-satsing; «Mammon».

3. januar er det klart for en ny sesong, åtte episoder om politisk maktspill og medienes ytringsfrihet.

Les også: Anneke von der Lippe vant Emmypris!

– Emmyprisen understreker hvor godt norske og nordiske serier blir lagt merke til. Og for å bruke et gammelt uttrykk; når det regner på presten, så drypper det på klokkeren. Første sesong av «Mammon» har også fått internasjonale priser, og det er ikke lenger slik at vi må reise til USA for å banke på dører. Det er de som viser interesse for oss, og oppsøker oss her i Norge, fortsetter Eriksen.

Skuespillere og regissør bak sesong to av «Mammon» er nå samlet i Oslo. Blant dem er Anna Bache Wiig, som i første sesong av «Mammon» var journalist. I sesong to er hun rådgiver for statsministeren. Bache Wiig er også en av manusforfatterne bak sist vårs store TV-serie «Frikjent». Hun er i full gang med oppfølger til serien.

MAMMON-KVINNER: Iben Akerlie og Anna Bache Wiig spiller henholdsvis statsministerens datter og hans rådgiver i sesong 2 av «Mammon»Foto : Janne Møller-Hansen/VG Foto: ,

– Det er kjempeinspirerende at Anneke har fått en Emmy, sier Bache Wiig.

– Folks vaner er endret. Nå er det i stor grad TV-serier som gjelder. En serie er en fin måte å fortelle en historie på, å gi den flere nyanser enn det en film kan gjøre. Det er kanskje et slitt begrep med «Nordic Noir», men det nordiske lynnet har en stor fordel; vi er gode til å holde kjeft. Slik blir det både hemmeligheter og god mystikk av, mener Bache Wiig.

Hun får støtte av Cecilie Mosli, en av «Mammon»s fire regissører.

– Det er fantastisk med Anneke, sier Mosli.

– Det produseres mange gode TV-serier i Norge i dag. Kompetansen på serier er hevet, og generelt sett fått et løft. Publikums interesse er stor. TV-serier er blitt den nye romanen, mener Mosli.

I første runde med «Mammon» visste ikke skuespillerne hvem som var skurken før siste episode ble innspilt. Slike hemmelig triks er det ikke denne gang. Forrige runde måte seriens bakmenn, forfatter Eriksen og produsent Vegard Stenberg Eriksen tåle en del kritikk, blant annet for måten de presenterte journalistiske arbeidsmetoder på.

– Denne gang vil vi presisere at det er fiksjon, understreker Eriksen & Eriksen.

– Men vi forteller en historie om ting som både kunne ha skjedd og som har skjedd ulike steder i Norden. Det handler om politisk maktkamp og om pressens rolle, poengterer duoen.

Jon Øigarden og Nils Ole Oftebro er med fra forrige Mammon-runde. Oftebro er nå blitt politisk redaktør i VG, Øigarden journalist i samme avis.

– Våre roller fra forrige gang er ikke endret så mye, sier Oftebro.

– Jeg er fremdeles en litt oppfarende og frittalende type og en slags reservepappa for Peter (Øigarden). Vi er litt Hardy-pappa og Hardy-gutt, mener Oftebro.

Og tilføyer:

– Jeg tror «Mammon» kommer tett inn på krimplott og karakterer og har noe herlige cliffhangere og overraskelser underveis. Som i den danske «Broen», mener Oftebro.

På den omfangsrike rollelisten er tre ministre; Trond Espen Seim som statsminister, Ingar Helge Gimle som finansminister og Bjarte Hjelmeland som kunnskapsminister. Laila Goodu spiller sjefredaktør i VG. Iben Akerli er datter av statsministeren og Jan Gunnar Røise, Ine Jansen og Anders Danielsen Lie jobber for minstrene. En sentral rolle har danske Laura Christensen som er gift med politisk kommentator Torgrim - drapsofferet som utløser en rekke intrikate hendelser.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder