OPPTUR: Møt Dag Refsnes (Atle Antonsen), samlivsterapeuten som dyrker den totale ensomhet og anbefaler alle å bo alene, fenger britene. Foto: Ingeborg Klyve ,

«Dag» på britisk favorittliste

TV-produsenten: – Surrealistisk

Komiserien «Dag» har satt punktum i Norge, men britisk storavis er over seg av begeistring.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

The Independent har påtatt seg oppdraget med å samle de fem TV-seriene de mener har imponert mest i løpet av året. I det eksklusive selskapet figurerer altså «Dag», hvor Atle Antonsen spiller hovedrollen.

«De to beste nordiske importene i 2015 inneholdt hverken seriemordere eller ensomme, kvinnelige detektiver. Den danske familiesagaen «The Legacy» holdt hva de lovet i første runde, mens «Dag» – som handler om en misantropisk ekteskapsrådgiver (Atle Antonsen) – beviste at Norge med suksess kan skape utenfor normen-komedie i HBO-stil», skriver avisen.

– Utlandet For President! sier en fornøyd Antonsen til VG.

HOVEDROLLEN: Atle Antonsen i en scene fra serien. Foto: Ingeborg Klyve ,

– Det er selvsagt forbaska moro å få honnør fra kvalitetspresse i et imperium som kan TV, drama og underholdning, og hvor konkurransen er så beinhard og mangfoldet så overveldende. enkel er jeg at jeg setter litt pris på dette, først og fremst fordi jeg og vi er stolte av «Dag»-serien og ønsker den alt godt, sier skuespilleren og er nøye med å dele æren med flere.

– Ikke minst må hederen først og fremst gå til manusforfatterne, som har skapt et univers som er såpass universelt at det fungerer over landegrenser, selv om det altså kommer fra et såpass ubetydelig lilleputtland som vårt. Dette er på mange måter naturstridig. Ganske godt gjort faktisk, konkluderer Antonsen.

Antonsen: Det er forskjell på meg og Julia Roberts

– Helt utrolig gøy

«Dag»-produsent Øystein Karlsen legger heller ikke skjul på at det er stas å bli løftet frem, selv om serien satte sluttstrek i Norge tidligere i høst – fem år etter at den hadde premiere på TV 2.

– Det er jo helt utrolig gøy for oss altså. Ingen vits i å prøve å være høy og mørk og avmålt, det er rett og slett veldig hyggelig, sier han til VG.

PRODUSENT: Øystein Karlsen. Foto: Roger Neumann , VG

– Når man tenker på hvor mange kanaler de har, i tillegg til hvor mange serier fra hele verden som er blitt sendt i Storbritania i 2015, så er det egentlig helt surrealistisk. Vi fikk veldig gode anmeldelser når sesong én hadde premiere, og nå har de sendt tre sesonger «back to back». Så det er åpenbart noe i «Dag» som britene identifiserer seg med. Og det er jo en ren hedersbetegnelse, siden så ufattlig mye bra komedie og drama gjennom tidene kommer nettopp derfra.

Antonsen: Det er forskjell på meg og Julia Roberts

Lest denne? «Dag» tar britene med storm

– Hva betyr det for deg som produsent og for norsk TV-produksjon?

– Jeg tror vi som lager drama i Norge, i større og større grad har begynt å se at man lager det man lager for folk på tvers av geografiske territorier. Med tanke på hvordan seervanene for tiden er, så tror jeg grensene som naturlig følger lineær-TV i større og større grad, blir visket ut. Så også trolig måten man må finansiere serier på i fremtiden. Som regissør og manusforfatter er det heldigvis fortsatt sånn at uansett hvordan finansieringen og geografien er, så er det fortsatt historien som fortelles som gjør om en serie kan treffe utenfor rammene eller ikke, svarer han og legger til:

PAR I SERIEN: Atle Antonsen og svenske Tuva Novotny. Foto: Ingeborg Klyve , Ingeborg Klyve

– Til syvende og sist må man bare prøve å lage noe man tror på, best mulig til pengene man har til rådighet.

Får hvile noen år

Produsenten utelukker ikke at det kan komme mer «Dag» i fremtiden, men han har ingen planer nå.

– Frister det å blåse liv i serien og lage flere episoder?

– Det frister i alle fall aller først å lage enda en serie, slik at vi kan utforske hvilke muligheter som finnes med de andre tingene vi har skrevet også. «Dag» skal få hvile noen år, tror jeg. Vi er litt redde for å begynne å bli dårligere i stedet for bedre. Og med sesong fire følte vi at vi på en måte fikk det til slik vi ville, med et helt lag både foran og bak kamera som ga alt.

Les også: «Dag» til Hollywood

Hyllet også i Sverige: «Dag» roses opp i skyene

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder