BÆRRE LÆKKERT: Det blir gjensyn med «The Julekalender» som var den første julekalenderen som TV 2 vist, på TV 2 Zebra i år. F.v Tore Johansen , Erling Mylius og Ivar Gafseth. Foto: Thor Nielsen, VG

BÆRRE LÆKKERT: Det blir gjensyn med «The Julekalender» som var den første julekalenderen som TV 2 vist, på TV 2 Zebra i år. F.v Tore Johansen , Erling Mylius og Ivar Gafseth. Foto: Thor Nielsen, VG

Juleklassikerne kommer tilbake

Men NRK satser på ny julekalender

(VG Nett) Norske TV-kanaler tilbyr fire julekalendere i år. En er helt ny, «Julekongen» på NRK, mens tre er gamle travere.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

TV 2 byr på gjensyn med «Olsenbanden jr» på hovedkanalen, mens «The Julekalender» vises på TV 2 Zebra.

TVNorge skilter med sin juleklassiker, «Nissene på låven».

- «Julekongen» er en god julefortelling som føyer seg inn i julekalendertradisjonen. Men det er mindre julefokus og så mange nisseluer, sier kanalsjef i barnas egen kanal, NRK Super, Nils Stokke til VG.

Magisk historie

Han karakteriserer «Julekongen» som «en magisk førjulshistorie». Hovedpersonen er ni år gamle Kevin. Hver dag etter skolen drar han til sin hemmelige hule ute i skogen. En dag oppdager han en tunnel som fører ham inn i en grønn og frodig skog full av ekte riddere.

- Vi tror mange barn vil kjenne seg igjen i denne historien, fortsetter Nils Stokke.

De julekalenderfrelste kan glede seg over at ingen av årets kalendere kolliderer med hverandre. Først ut på ettermiddag er Olsenbanden jr som sendes kl. 17.00, deretter følger «Julekongen» på vanlig Barne-TV tid klokken 18.00 både på NRK1 og NRK Super mens «The Julekalender » har sendestart på Zebra kl 19.30.

Nisser på låven

TVNorge som har en voksen målgruppe på Nissene på låven, går i gang kl. 19.55 med reprise på gårsdagens episode.

NISSENE PÅ LÅVEN: Espen Eckbo er tilbake med sin første Nisse-serie, «Nissene på låven» på TVNorge denne julen. Foto: TVNorge

- «Nissene på låven» er vel det nærmeste man kommer en kultserie innen adventskalender-sjangeren. Ikke minst bekreftet premieretallene på fjorårets oppfølger «Nissene over skog og hei» dette, sier programdirektør i TVNorge, Eivind Landsverk til VG.

Smeller til med to

I fjor var det ingen julekalender på TV 2 på grunn av håndball-VM.

- Vi fikk det rett og slett ikke til å gå opp i sendeskjema. Men til gjengjeld byr vi på to julekalendere i år, sier konstituert informasjonssjef i TV 2, Bjarne Laastad til VG.

Gjenbruk preger norske TV-julekalendere. «Olsenbanden jr» har vært sendt fire ganger før, «The Julekalender» fem ganger. Det samme gjelder for «Nissene på låven» som også har vært vist i Sverige og Danmark.

- Formatet er uvanlig slitesterkt. I tillegg til at serien er vist - med gode seertall - flere ganger i Norge, har den fenget seere både i Sverige og Danmark. Vi har edruelige forventinger til en reprise nummer 5, men håper tiden igjen er moden for et gjensyn med originalversjonen, nå etter suksessen med fjorårets oppfølgersesong. Kanskje mest til glede for nye, unge seere, sier Eivind Landsverk i TVNorge.

Saken fortsetter under bildet.

OLSENBANDEN: TV 2 satser på Olsenbanden jr og deres første kupp. denne serien ble første gang sendt i 2001. Foto: TV 2

Ny serie i 2016

Med en prislapp som gjerne kan beløpe seg opp til 20 millioner kroner eller mer for en julekalender, må også NRK vise sine serier flere ganger. Forrige gang statskanalen kom med en ny julekalender var i 2006, da «Jul i svingen» ble vist.

- Nå planlegger vi en ny serie som skal vises i 2016, sier kanalsjef Nils Stokke i NRK Super.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder