SKEPTISK: Advokat Thor-Arne Wullum kritiserer avtalen deltagerne i omstridte «Paradise Hotel» må signere før de sjekker inn. T.h.: Programleder Triana Iglesias. Foto: Håvard Storvestre og Rune Bendiksen/TV3 ,

Advokat om «Paradise Hotel»: – Deltagerne eies med hud og hår

Advokat Thor-Arne Wullum (42) mener at folk må tenke seg grundig om før de skriver under kontrakten med TV3 og produksjonsselskapet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Forside - Paradise Hotel

VG har fått tilgang til en «Paradise Hotel»-kontrakt fra to år tilbake, som i hovedtrekk fortsatt gjelder, og har gått den etter i sømmene. Kontrakten er en avtale mellom TV3, produksjonsselskapet Mastiff og deltageren.

Les her: Dette skriver deltagerne under på

TV3 opplyser til VG at de har en standardkontrakt, og at det er vanlig i alle innspillinger. Thor-Arne Wullum i advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund, ekspert på blant annet kontraktsrett, har på oppfordring fra VG studert «Paradise Hotel»-avtalen. Han reagerer på det han ser.

SE OGSÅ: Vi så hele Paradise Hotel-premieren blant annet med politisk kommentator i VG og to tidligere deltagere. Se reaksjonene.

– Voldsom skjevhet

– Kontrakten er detaljert og omfattende, og det som slår meg, er at det er en voldsom skjevhet i fordelingen av rettigheter og plikter. Deltagerne eies med hud og hår, både underveis i produksjonen, men også etter at innspillingen er ferdig, sier Wullum.

Ikke minst reagerer han på punktene i avtalen som innebærer at TV3 og Mastiff begrenser deltagernes adgang til å benytte eget navn etter produksjonen.

Lest denne? Dette skjer i kulissene

– Noe av det som i sterkest grad binder deltagerne, er at TV3 kan gi dem medieforbud i ett år fra siste program er sendt. Deltagerne kan heller ikke motta betaling fra andre medier eller andre foretak, og heller ikke på annen måte ta initiativ til eller samarbeide i noen form for kommersiell aktivitet i denne perioden. TV3 må godkjenne alt de gjør, så de gis jo en enerett.

Han sikter blant annet til ettårsperioden fra siste episode, hvor deltagerne ikke har lov til å stille opp for andre medier uten skriftlig samtykke fra TV3 – og et annet sentralt punkt som sikrer TV3 og/eller Mastiff enerett til «å forhandle om kommersiell utnyttelse av Deltageren, som er et resultat av den status Deltageren har fått som følge av deltagelsen». Dette gjelder også utover ettårsperioden.

Eks-deltager: – Bør ha 16-årsgrense

TV3 hevder overfor VG at dette er et punkt som nok ikke er særegent for «Paradise Hotel», men som er vanlig i slike produksjoner.

– På denne måten unngår man for eksempel at deltagere dukker opp i to programmer, på konkurrerende TV-kanaler, samtidig, forklarer pressesjef i kanalen, Line Vee Hanum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ÅRETS GJENG: Bak f. v.: Synøve Rexhbogaj, Henriette Otervik, programleder Triana Iglesias, Mikela Beckovic, Henning Djupdal, Jonas Malvik Ulseth og Eileen Eriksen. Foran f.v.: Carl Aksel Berg Jansen, Nina Martnes, Mayoo Indiran, Irmelin Snarberg og Øystein Myren Storaa. Foto: Rune Bendiksen/TV3 ,

Hotellgjestene må i tillegg være innforstått med at deltagelse i serien ikke er å anse som et arbeidsforhold hverken med TV3 eller Mastiff. Likevel påberoper Mastiff seg retten til å kunne benytte «deltagernes navn, bilde, stemme og øvrige personlige opplysninger» for å produsere og selge produkter «og øvrig utnyttelse».

– Kontrakten sier at deltagerne forplikter seg til å gjøre gratis promo etter produksjonen og frem til fire uker etter at siste episode er vist. Det kan jo gå en tid fra selve innspillingen. Tenk hvis de har fått jobb, etter at de kom fra hotellet, og så blir de pålagt å gjøre oppdrag for TV3. Det kan bryte inn i et etablert ansettelsesforhold som deltagerne har skaffet seg i mellomtiden, noe som kan bli problematisk, mener Wullum.

Trekantdrama: Møttes igjen på festen mandag

PRESSESJEF: Line Vee Hanum. Foto: TV3 ,

– Tvinger ingen

TV3 mener dette punktet tydeliggjør forventningene til hva man skal stille opp på, men opplyser at de ikke bruker tvang.

– Vi opplever tvert imot at dette er noe deltagerne synes er gøy. De gangene det ikke har passet med øvrige forpliktelser, har vi funnet løsninger. Det er viktig for oss at deltagerne føler at de blir tatt godt vare på.

Premien kan ryke

Det gis heller ingen garanti for når – eller om – serien faktisk blir vist. «Dersom TV3 velger ikke å sende programmet, vil premier ikke bli utbetalt/overlevert», heter det.

– Det kan skje uforutsette ting, som gjør at programmet ikke kan sendes, og da må vi ha mulighet og rettighet til å stanse programmet, sier Vee Hanum.

NYTT HOTELL: Den åttende sesongen spilles inn på et annet luksushotell enn tidligere. Her er den nye utsikten. Foto: Rune Bendiksen/TV3 ,

Den aller første hotell-sexen i 2009: –Det bare skjedde

Wullum reagerer på at det i kontrakten kun står spesifisert at deltagerne har rett til å få psykologhjelp under produksjonsperioden og før serien blir vist.

– Det står ingenting om oppfølging etter at det er sendt på TV, så det er altså ikke en deltagerrettighet i henhold til kontrakten.

TV3 hevder at deltagerne får den hjelpen og oppfølgingen de ønsker, også etter at programmet er sendt på TV.

– Faktisk tar TV3 ofte selv initiativ til å kontakte deltagere dersom vi ser at det er behov, sier pressesjefen.

TV3: – Deltagerne er slett ikke strippet for rettigheter

Willum er forsiktig med å gi råd til mennesker som vurderer å søke seg til «Paradise Hotel» i fremtiden.

– Men det er lurt å tenke grundig over alt som er knyttet opp til TV3s og produsentenes rett til å styre, gi dem forbud og profitere på dem i lang tid etterpå. Det er det mest betenkelige her. TV3 og Mastiff kan publisere materiale etter produksjonen, og det er tidsubegrenset. Så om fem, seks sju eller åtte år, når disse personene er blitt voksne og støvet har lagt seg over eskapadene, da kan Mastiff ifølge kontrakten hente det frem igjen. Samtidig kan jeg skjønne at TV3 og produsentene vil tjene penger på det produktet de har laget, sier Wullum.

Mamma i 2010: Lamslått etter «Paradise»-sex

Kan blir erklært ugyldig?

Hotellgjestene skriver under på at Mastiff kan overdra sine rettigheter til tredjeparter – som igjen kan overdra til andre parter.

– Deltagerne har ikke kontroll på hvor, når og av hvem dette blir brukt i fremtiden. Det bør de være klar over, presiserer advokaten og legger til at kontrakten eller enkelthetene i den antageligvis ikke er ulovlig, men at det er mulig å tenke seg at den på avtalerettslig grunnlag helt eller delvis kan kreves satt til side ut fra en betraktning om at det vil virke urimelig å gjøre den gjeldende. Så lenge deltagerne vet hva de signerer på, så skal den i utgangspunktet holde. Men den går altså svært langt i å binde deltagerne, mener advokaten.

Reality-vinner: – Uklare grenser i TV3-paradiset

Wullum reagerer ikke på punktene om taushetsplikt og boten på 150.000 kroner for den som kan komme til å bryte den.

– Det er det minste problemet med denne kontrakten.

Husker du disse? Livet etter «Paradise Hotel»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: RUNE BENDIKSEN/TV3 ,

VG har vært i kontakt med to deltagere i årets sesong. Ingen av dem nølte med å skrive under, men de innrømmer begge å ha gjort seg tanker som går i retning av det Wullum har påpekt.

– Det fremstår som om du er «eid» av Mastiff, det stusset jeg litt på. Men jeg føler meg trygg på Mastiff og at kontrakten er såpass bra at det ikke blir nødvendig med hjelp, sier Nina Martnes (25).

Jonas Ulseth (20) synes det var mye informasjon å fordøye.

– Det eneste jeg reagerte litt på, var at vi var pliktig til å møte opp på alt som har med «Paradise Hotel» å gjøre i ettertid. Jeg tenkte det kanskje kunne krasje med jobb og annet.

Lest denne? – Det som skjer er frivillig

Mastiff ønsker ikke å uttale seg, men viser til TV3.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder