Seerne sviktet Tooji - lavt tall for semifinalen

Ble slått av «Kveldsnytt» - NRK skylder på sola

Kun 756.000 seere lot seg friste til å se semifinaleoppgjøret i Baku på NRK i går til tross for at det var Norges store skjebnekveld.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

469.000 nordmenn benket seg foran tirsdagens semifinale (se mange ferske VGTV-innslag i bunnen av artikkelen) men det var grunn til å tro at interessen vil ta seg betraktelig opp rundt semifinale 2 i går, hvor Norge skulle kjempe. Og tallet steg riktignok, men ikke så mye som tidligere år.

KOM TIL FINALEN: Tooji - her i Baku tidligere i uken. Foto: Foto: NTB SCANPIX

756.000 seere, som er tallet VG Nett får opplyst fra TNS Gallup, er det svakeste tallet på lenge. Da Stella Mwangi røk ut av semifinalen i Tyskland i fjor, var det med 926.000 øyenvitner via norske skjermer. Og den gangen ble det tallet beskrevet som lavt.

Til sammenligning ble semifinalene fra Telenor Arena i 2010 fulgt av henholdsvis 768.000 og 835.000 TV-seere.

Skylder på sola

Analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, vil ikke beskrive seertallet som lavt, men konkluderer med at interessen var lavere enn den har vært tidligere.

- Men det var færre som så TV generelt i går. Mens semifinalen med Norge i fjor hadde 56 % markedsandel, hadde gårsdagens 54%. Jeg ser ikke umiddelbart noen andre årsaker til at færre så på TV, enn det fine været, sier Tolonen til VG Nett.

Slått av «Kveldsnytt»

- Men i min tallverden er ikke 756.000 lavt, selv om det er lavere enn i fjor. «Eurovision Song Contest» var totalt sett det mest sette programmet på norsk TV i går - med unntak av «Kveldsnytt» på NRK, som samlet 806.000 seere.

Tolonen mener nettopp Toojis triumf i Baku førte til at «Kveldsnytt» fikk over dobbelt så mange seere som det normalt har.

Tipper halvannen million

På spørsmål om hva han tenker rundt finalen lørdag, hvor det også er spådd pent vær over store deler av Norge, svarer analysesjefen:

- Det viktigste er Norge er med i finalen. Hadde vi ikke sikret oss plass der, så ville vi måtte regne med kanskje opp mot halvparten så mange seere som det vi får når Tooji nå er med.

Eurovision-seerrekorden i Norge ble satt i 2009, da 2,3 millioner så Alexander Rybak vinne i Moskva.

- Og da Norge arrangerte finalen i 2010, samlet nesten to millioner seere seg. Jeg blir imponert hvis det går opp mot to millioner lørdag - hvis dette været holder seg. Jeg spår rundt halvannen million seere, pluss minus noen hundre tusen. Uansett kan vi slå fast at det blir et høyt tall, mener Tolonen.

PROTOKOLL: Her kan du gratulere Tooji

Disse gikk videre i gårsdagens semifinale:
Liatuen, Bosnia, Serbia, Ukraina, Sverige, Makedonia, Norge, Estland, Malta og Tyrkia.

LES OGSÅ: Sånn feiret Tooji

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder