I GAMLE DAGER: George Clooney fikk sitt gjennombrudd i «Akutten». Foto: Scanpix

I dag trekker «Akutten» sitt siste pust

(VG Nett) 15 år har gått. I kveld sendes siste episode av dramaserien «Akutten» på amerikansk fjernsyn.

  • Merete Arnesen

ER - NBC.comER (TV series)

19. september 1994 fikk amerikanske TV-seere sitt første møte med «Akutten». 15 år senere har seertallene blitt halvert, men serien har holdt stand med 7-8 millioner seere per program.

I kveld, torsdag 2. april, sendes den siste episoden fra sykehuset County General Hospital på NBC. En to timer lang episode skal vises, men seerne som forventer seg en storslått finale eller et tårevått farvel vil nok bli skuffet.

LISTEFEBER: Hvem i serien liker du best?

- Jeg ville ikke gjøre noe slikt som at noen dør, eller det er en feiring eller at sykehuset stenger. Det er derfor folk kommer tilbake i løpet av hele sesongen. Jeg ville at det skulle være naturlig, sier produsent John Wells til magasinet Entertainment Weekly ifølge Reuters.

Clooney tilbake

«Akutten» har vunnet 22 Emmy-priser, og i løpet av sesong 15 har flere kjente «medarbeidere» hatt comeback i serien.

George Clooney (Dr. Doug Ross), Julianna Margulies (sykepleier Carol Hathaway), Anthony Edwards (Dr. Mark Greene), Eriq La Salle (Dr. Peter Benton) og Noah Wyle (Dr. John Carter) har alle hatt gjesteroller.

I utgangspunktet skulle «Akutten» ha vært en film da manuset ble forfattet av Michael Crichton i 1974. Men skriptet ble bare liggende og det var ikke før da Steven Spielberg ble samarbeidspartner i 1993 at Crichton og Spielberg i stedet laget en pilot for en TV-serie.

I 195 land

Fra 1995 til 1999 var «Akutten» den mest sette dramaserien på amerikansk fjernsyn.

Serien er blitt sendt i 195 land og er blitt dubbet på 22 språk. I Norge stoppet TV3 nylig opp midt i siste sesong og siste del vil bli sendt våren 2010.

- Vi var på flyplassen i Nairobi og alle visste hvem jeg var. Det var rart, men det viser hvor stort dette showet er, uttalte Alex Kingston, som har spilt i 159 episoder som Dr. Elizabeth Corday.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder