STAFYLOKOKKER: Det kunne ha gått virkelig ille med komiker Rune Andersen etter en kneoperasjon under innspillingen av TV2s «Fjellmat - med Rune, Margit og Moi» som har premiere i kveld. Foto: Marie Von Krogh , VG

Rune Andersen lurte døden

Måtte operere under tv-innspilling

OSLO/STAVANGER (VG) Da flere sykehusleger insisterte på at Rune Andersen (53) måtte ta sykdomssituasjonen sin med det dypeste alvor, trodde komikeren at det «bare» dreide seg om å amputere beinet fra kneet og ned.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De hvite stafylokokkene som hadde bitt seg fast i kneet etter en rutineoperasjon var i ferd med å ta livet av Rune Andersen.

– Bakteriene var i ferd med å gå i blodet og ta livet av meg, men jeg er egentlig glad for at jeg ikke helt skjønte det med en gang. Det er ille nok å miste et bein og gå resten av livet med protese, men alternativet er jo verre, sier Rune Andersen til VG.

– Hvor nær var du?

– Jeg har ikke hatt noe behov for å spørre om det, men det var flere leger som sa at jeg måtte skjønne alvoret i situasjonen min, sier han.

Onsdag har han premiere på TV 2s matprogram «Fjellmat - med Rune, Margit og Moi» - som også nylig er utgitt som kokebok - sammen med Margit Dale og Trond Moi.

Det var under innspillingen av dette programmet, i juni 2013, at Andersens sykdomshistorie startet.

– Det har vært to fantastiske år med TV-innspilling i like fantastisk natur, der vi har fulgt de ulike sesongene. I juni 2013 skulle vi følge 129 sauer opp på sommerbeite ved Dåstøyl i Setesdalsheiene. Det er en ganske så bratt stigning til å begynne med, men det var jo fantastisk for en bygutt som meg å være på med noe sånt, sier han og fortsetter;

– Så jeg hadde voldsom selvtillit, men dessverre også et gammelt fotballkne. Det gikk greit opp, men oppe på Dåstøyl begynte kneet å gjøre skikkelig vondt. Jeg brukte to timer på nedturen - den verste nedturen i mitt liv, kan du si, forteller Andersen.

KNEET SVIKTER: Akkurat her - på tur opp mot Dåstøyl med Trond Moi og Margit Dale - starter smertehelvetet for Rune Andersen. Foto: , Anders Martinsen

Komikeren hanglet seg deretter gjennom hele høstsesongen, ettersom avtaleboken var full. Den 11.desember fikk han operasjonstime.

– Da hadde jeg bare én jobb igjen før jul, i Bergen tre dager senere. Jeg spurte legen om det ville gå bra, og han forsikret meg om det. Men det gjorde det jo ikke. Da taxien kom for å hente meg til flyplassen den 14.desember, hadde jeg allerede ringt etter ambulanse. Bilene kom samtidig, jeg valgte ambulansen til akutten, sier han.

Der ble det konstatert at hvite stafylokokker hadde ført til betennelse i operasjonssåret, noe som ifølge Rune Andersen er uhyre sjelden. Tre ganger måtte han skylle kneet, mens smertene ble verre og verre.

Underveis fikk han testet ut overlevelsesmekanismer som han siden fortrengte i lang tid.
– Det er ikke mer enn et par dager siden at jeg husket at jeg skrev notater på iPhonen. Det gjorde jeg for å se om det var noe fra sykehusoppholdet jeg kunne bruke senere. Blant annet var det en streng, tysk lege der som undersøkte meg og utbrøt alvorlig at «de bakterier har fest i kneet ditt og ditt blod er deres champagne! De bakterier danser cancan på den blodkake der!» humrer Rune Andersen som nektet å glemme yrket sitt - komedien - i all elendigheten.

TIL SYKEHUS: Her fraktes Rune Andersen tilbake til sykehuset - hvite stafylokokker har forårsaket en stygg betennelse i operasjonssåret hans. Foto: , Anders Martinsen

– Da jeg ble frisk, fikk jeg beskjed om at jeg ikke ville kunne gå på ski mer. Det var jo trist. Jeg fikk også beskjed om at jeg aldri kunne løpe mer, hvilket jo var enda tristere - helt til jeg innså at ikke liker å stå på ski, jeg hater det! Og nå fikk jeg en unnskyldning for å sende de andre ut på ski på neste hyttetur. Og sist gang jeg løp, må ha vært etter et flytog...

– Tenker du mye på det dramatiske sykehusoppholdet i ettertid?

Nei, bare i gløtt. For jeg kjenner jo kneet innimellom. Jeg skulle gjerne ha spilt fotball med gutta mine, men totalt sett blir man glad for det man har. Man tenker aldri at slike ting kan hende deg, så kanskje har det vært en nyttig erfaring. Jeg mistet to tredjedeler av arbeidsåret, men har samtidig vært svineheldig for at det gikk så bra som det gjorde, sier Rune Andersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder