Har skrevet åpent brev til Noah: – Dikter opp programinnhold

NOAH-leder: – Grovt fra TVNorge

TVNorge forsvarer jeger-TV

Mandagens premiere på «Jegertvillingene» har fått dyrevernsorganisasjonen Noah til å rase og sosiale medier til å koke.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

Eksterne lenker

«Jegertvillingene» på TVN - hjemmesideNOAH - dyrs rettigheter

168.000 benket seg foran den første episode mandag, hvor Kristine og Johanne Thybo Hansen (23) forlot hjemstedet Nordreisa til fordel for nye jaktmarker i USA, fra Floridas sumper til Idahos villmark.

Bakgrunn:Villmarkens døtre

Men langt fra alle likte det de så på skjermen. Blant dem som reagerer kraftig, er dyrevernsorganisasjonen NOAH.

– Når man i programmet får seg til å si at grisen ikke led mye og at jakten er human, faller det på egen urimelighet. Et villsvin som rives av hunder, lider. Det å stikke en kniv i et dyr medfører naturligvis også lidelse, uttalte Siri Martinsen, veterinær og leder for Noah, til Dagbladet tidligere i uken.

AKTIVIST: NOAH-leder Siri Martinsen utenfor Stortinget under en pelsdemonstrasjon for et par år tilbake. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Foto:Gorm Kallestad,

Martinsen beskriver programkonseptet som romantisering av underholdningsjakt, og hun mener det kan bidra til lavere respekt for dyr.

– Dyrenes opplevelse av frykt og smerte bortforklares og undervurderes, og vektes som mindre viktig enn «kicket» jegeren får av sin hobby, sier hun til avisen.

Storm på nettet

Dyrevernsorganisasjonen har i tillegg uttrykt sin misnøye på egen Facebook-side.

Også på Facebook og Twitter raser debatten, og mange oppfordrer TV-seerne til å boikotte programserien og sende klager til TV Norge.

Nå har TVNorge valgt å skriver et åpent brev til Noah, hvor de forsvarer seg mot kritikken. Brevet i sin helhet er postet på TV-kanalens Facebook-side og signert kommunikasjonsdirektør Espen Skoland.

I brevet skriver TVNorge-sjefen at kanalen er takknemlig for alle innspill de får til sine programmer.

TIL MOTMÆLE: Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVN. Foto:TVNorge,

«Publikums tilbakemeldinger er verdifulle og kan være retningsgivende i vårt arbeid. Dette gjelder selvsagt også tilbakemeldinger som er kritiske. Samtidig forundrer det oss at dere i NOAH, for å berettige deres kritikk av Jegertvillingene, dikter opp programinnhold», skriver Skoland i brevet.

– Stemmer ikke

Han hevder at all form for jakt i «Jegertvillingene» skjer i samråd med lokale eksperter og i henhold til lokale regelverk for jakt.

«NOAH hevder at et villsvin er i ferd med å bli revet i hjel av hunder under en jaktseanse. Dette stemmer ikke. En hund sporer opp villsvinet, og en annen holder dyret fast. I løpet av kort tid blir dyret avlivet med et raskt og presist knivstikk. Alt dette skjer under oppsyn av lokale jakteksperter», skriver kommunikasjonsdirektøren.

DISKUTER:Hva mener du om jaktprogrammet? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen. Vi ber om saklighet.

OMSTRIDT: Serien «Jegertvillingene» har satt sinnene i kok hos mange. I første episode var jentene med på dramatisk alligatorjakt. Foto:TVNorge,

– Grovt av TVNorge

NOAH-lederen reagerer kraftig på at Skoland beskylder dem for å dikte.

– Det er veldig grovt av TVNorge, sier Martinsen til VG.

– Her driver en kommersiell mediekanal direkte feilinformasjon om en ideell organisasjon som taler dyrenes sak. Vi så på klippet Dagbladet viste oss, og der setter hundene etter villsvinet. Men TVN forvrenger det når de sier at vi påstår at hundene river byttet i hjel. Vi sier ikke det. Vi sier at hundene river i det. Det er en forskjell.

Martinsen vil heller ikke betegne NOAHs reaksjon som en kampanje mot programmet, slik Skoland hevder de bedriver.

– Vi oppfordrer bare folk til å si sin mening. Det er viktig at dyrs rettigheter løftes frem., sier Martinsen - som ikke så premieren.

– Jeg vil ikke se underholdning som går på bekostning av dyr. Men når noen ber meg kommentere et faglig innhold, så gjør jeg selvfølgelig det.

NOAH-lederen tar for øvrig sterk avstand fra det de mener er insinuasjoner fra TVNorge om at de har kommet med personkritikk mot jegertvillingene.

– Det er TVNorge som har valgt å profilere dem, og det er de som har satt jentene i denne situasjonen. Derfor er det TVNorge vi retter kritikken vår mot.

NOAH har også skrevet et svar under TVNorges brev på kanalens Facebook-side.

Skoland påpeker overfor VG at han har lest i andre avisartikler, som har sitert Dagbladet, at NOAH-lederen angivelig har uttalt at dyret rives i hjel.

– Vi har tatt utgangspunkt i det de er sitert på.

Jentene på jakt

Til VG forklarer Skoland at det ikke er mulig å få treffe jegerjentene, fordi de for tiden befinner seg «der de trives best».

– De er på jakt i Reisadalen i Troms og er ute i naturen for øyeblikket.

– Ønsker ikke å engasjere seg

– Blir tvillingene ivaretatt på noen måte med tanke på all kontroversen?

– Både vår prosjektleder og produsent for serien er i kontakt med jentene og familien nå mens serien pågår. De snakker sammen om det som skjer, men jentene selv ønsker ikke å engasjere seg i debatten, forklarer Skoland.

– Har TVNorge fått mye reaksjoner til sentralbordet og på mail?

– Ja, det har stormet litt på sentralbordet i dag. Også på vår Facebook-side går det ganske hett for seg. NOAH har engasjert seg og startet en liten kampanje mot programmet. Vi hadde ventet reaksjoner og forstår at det kommer. Enkelte jaktscener i denne serien er sterke – og for noen oppsiktsvekkende. Men vi er litt forundret over formen på den kritikken som kommer. En ting er at NOAH, for å berettige sin kritikk av «Jegertvillingene», dikter opp programinnhold for å gi inntrykk av at ting var mer dramatiske enn de faktisk var. Men vi har enda mindre til overs for måten jentene blir omtalt på av enkelte av NOAHs følgere, sier Skoland til VG.

SLUTTET SKOLEN: Tvillingene Kristine og Johanne Thybo Hansen rømte fra ungdomsskolen til naturen. Foto:KYRRE LIEN,VG

Fjern livsstil

Da VG intervjuet jegertvillingene i 2012, da de var 21 år gamle, forklarte de hvordan og hvorfor de i åttende klasse valgte å slutte skolen og «rømme til skogs».

– Få forsto oss. De kunne ikke se vårt store behov for å være ute i naturen og jakte. Det var så mye festing, drikking og sminking blant andre ungdommer. Det var en livsstil som ble mer og mer fjern fra oss. Vi brydde oss ikke om de greiene der, forklarte Kristine og Johanne til VG.

Jentene forklarte at de aldri kunne bodd i en by. Til og med Alta ville vært for stor.

– Vi blir gale av det. Noen timer inne i Tromsø blir ofte for mye. Vi vet ikke hvorfor vi har blitt sånn, uttalte Johanne den gangen.

I sin forsvarstale for programmet og jentene presiserer TVNorge at jentene er tredjegenerasjons jegere, og at de tok jegerprøven så fort de ble 16 år. Begge har jaktlisens for jerv, gaupe, ulv og bjørn.

«Vi står fast ved at Johanne og Kristine er forfriskende annerledes. De er tøffe, ærlige og direkte og har valgt et liv utenfor A4-sporet. Det synes vi er fascinerende og et godt utgangspunkt for å lage engasjerende TV. At såpass mange har latt seg provosere av jentenes – fullt lovlige – livsstil, viser kanskje hvor vanskelig og tøft det er å skille seg ut i Norge i dag».

I egen krets får jentene støtte. Johanne Thybo Hansen har på sin private, men åpne Facebook-side fått mange gratulasjoner og ros fra omgivelsene.

«Tusen hjertelig Takk alle dokker får så mye hyggelig respons etter 1. Episoden! Blir jo rørt!», skriver hun.

Også søsteren har privat, men åpen Facebook-side, hvor rosende meldinger har strømmet på.

TV-kanalen poengterer for øvrig at det er de som har tatt initiativet til programserien, og at det er de som har invitert tvillingene med på innspilling.

LES OGSÅ:– Vi respekterer at folk har andre meninger

Massiv mediestorm i fjor

For litt over et halvt år siden var det en amerikansk jente, Kendall Jones (19), som havnet i søkelyset etter at hun postet en rekke blodige jaktbilder på sin Facebook-side. Særlig hisset hun på seg kritikere fordi hun jaktet utrydningstruede dyrearter. Jones ble bombardert med kritikk, og saken vakte internasjonal oppmerksomhet.

Les også

 1. Villmarkens døtre

  NORDREISA (VG) På ungdomsskolen kastet tvillingene Kristine og Johanne Thybo Hansen (21) bøkene ut av skolesekken og…
 2. «Paradise»-fall for TV 3

  «Paradise Hotel»-premieren har langt færre seere enn tilfellet var i fjor.

Mer om

 1. Medier
 2. Dyr
 3. Jakt
 4. Reality-TV
 5. TVNorge

Flere artikler

 1. Vurderer ny sesong med «Jegertvillingene»

 2. Jegertvillingene: - Vi respekterer at folk har andre meninger

 3. Pluss content

  Jegertvillingene: Kjæresten må takle lange turer

 4. Jegertvillingene med ny TV-serie: – Vi er ikke så tøffe og barske som folk tror

 5. «Farmen kjendis»: – Dette var avtalt spill

Fra andre aviser

 1. Søstrene Thybo Hansen må ta støyten for en generell jaktmotstand i enkelte miljøer

  Fædrelandsvennen
 2. – Er veldig bra at folk får se hverdagen vår

  Fædrelandsvennen
 3. Rødlisting av rype: Jegere blir gjerne med på nasjonal vernedugnad

  Aftenposten
 4. Rype på rødlisten – kan bety mer vern og mindre jakt

  Aftenposten
 5. Arbeiderpartiet vil skattelegge Facebook og Google - og bruke pengene på norsk journalistikk

  Aftenposten
 6. Nye medier utfordrer regimevennlige propagandister. Her er fem punkter for å forstå russiske medier

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder