DELVIS SYKEMELDT: Espen Eckbo (43) er fortsatt delvis sykemeldt og i gang med nye prosjekter. Torsdag kveld kommer det første av seks programmer med tilbakeblikk på hans mange kjente og kjære TV-figurer. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Espen Eckbo på vei tilbake etter bilulykken

Åtte måneder etter den dramatiske bilulykken er Espen Eckbo
(43) sykmeldt og comeback-klar. Torsdag kveld er han tilbake på TV Norge igjen.

 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har en pilledosett som jeg fyller opp hver mandag, med piller mot vond rygg og nevropatiske smerter i føttene. Det hyggelige er at jeg har mer til felles med bestemoren min enn noen gang, så der er stemningen på topp, sier Espen Eckbo til VG.

Dette skjedde: Espen Eckbo skadet i bilulykke

Humøret er det gode gamle, akkurat som karakterene i det nye programmet hans. I kveld er han tilbake på skjermen, men «bare» med gamle klipp og tilbakeblikk på kjente og kjære figurer. Han understreker imidlertid at programmet, hvor han ser tilbake på 20 år som komiker, ikke på noen måte er et punktum.

Eckbo er fortsatt 50 prosent sykmeldt, men ser fremover.

DRAMATISK: Espen Eckbo fotografert mens han i all hast er på vei inn på sykehuset i Nord Italia med brukket rygg. To store operasoner måtte til. Foto: Andreas Kemenater

Ulykken skjedde i slutten av januar i år. Han var i Italia på vei til å være med i det populære skirennet Marcialonga sammen med to andre nordmenn, da bilen de satt i ble involvert i en front mot front-kollisjon inne i en tunnel i Nord-Italia. Eckbo ble i all hast fraktet med luftambulanse til Bolzano-sykehuset. Han brakk ryggen i den dramatiske bilulykken og ble operert to ganger.

Les også: Espen Eckbo operert på nytt

Selv om det har vært tøffe dager med mye smerter og hard trening for å komme seg på beina igjen, tenker han ikke tanker som at han har «fått livet i gave», ei heller har han har fått et nytt syn på livet.

– Men skulle jeg først brekke ryggen, kunne jeg ikke valgt et bedre tidspunkt. Denne våren var allerede satt av til research og skriving, og jeg har jo fått ny innsikt og møtt mange mennesker som jeg ikke ville møtt ellers, sier Espen Eckbo.

Fikk du med deg denne? Espen Eckbo jobber med kona: – Praktisk og klaustrofobisk

– Åtte måneder er gått, hvordan har ulykken forandret deg?

– Jeg håper ikke bilulykken og tiden etterpå har forandret meg altfor mye, jeg likte meg godt som jeg var. Men klart, jeg har jo fått litt mer alvor i bagasjen og det kan være en fin anledning til å tenke litt nytt. Jeg kan ikke løpe rundt å være en kvisete tenåring med «reggis» til jeg blir 60 heller, sier Eckbo til VG.

STÅR NÆRMEST: – Asbjørn Brekke er nok den figuren som står meg nærmest, rett og slett fordi han har vært med så lenge og på så mye. Jeg møter stadig folk som tror jeg heter Asbjørn Brekke, forteller Espen Eckbo. Foto: Eirik Helland Urke / TVNorge

Han tenker fremover, han tenker høyt, men uten at han kan si noe konkret om hva som skjer.

Spent på seerne

– Jeg har et langsiktig samarbeid med TVNorge som jeg setter veldig pris på. Det gir meg både arbeidsro og forutsigbarhet. Slik som TV-bransjen er skrudd sammen er det likevel lite trolig at jeg er på lufta med noe nytt før i 2018.

Husker du? Espen Eckbo er sykmeldt etter tarmslyngoperasjon

Samtidig som Espen Eckbo selv løfter blikket fremover, legger han ikke skjul på at han er spent på om TV-seerne har lyst til å bli med ham tilbake i tid og et gjensyn med godt knippe av hans morsomste figurer.

– Mange av disse figurene har fulgt meg gjennom flere år. Noen har vært med siden Mandagsklubben på slutten av 1990-tallet og så har de utviklet seg underveis. Jeg hadde en opptelling for noen år siden og da tror jeg at jeg havnet på rundt 70 stykker. Etter det har det også kommet noen til, sier Espen Eckbo.

I de første programmene møter vi blant annet Ernst-Øyvind, Fritz Hoff, Rhino Thue, Asbjørn Brekke, Chen Ola og Boyzvoice.

– Asbjørn Brekke er nok den figuren som står meg nærmest, rett og slett fordi han har vært med så lenge og på så mye. Han har liksom hatt sin egen karriere, som begynte med en realityserie, «Nissene på låven», og endte med at han fikk eget talkshow. Jeg møter stadig folk som tror jeg heter Asbjørn Brekke, forteller Espen Eckbo.

NISSESUKSESS: Her er Espen Eckbo som Asbjørn fra «Nissene over skog og hei» I bakgrunnen ser vi folk som Line Verndal og Atle Antonsen. Foto: TVNorge

Asbjørn Brekke med sine briller, lusekofte og talefeil og faller inn i den delen av figurgalleriet Eckbo selv karakteriserer som «ensomme, stusslige lavstatusmenn».

– Jeg tror nok at de 50 første figurene mine var nettopp slike enslige, stusslige menn. Det ble mange av dem i starten – hvor vi rett og slett ikke hadde budsjett til motspillere eller statister. Eller kostymer for den saks skyld. Jeg merket vel da at humoren funket best når vi ikke bare ville drite ut einstøinger, men heller klarte å skape gjenkjennelse og sympati for dem.

Les også: Espen Eckbo gråt under seremonien

– Når det gjelder Asbjørn, har han personlighetstrekk fra et lite utvalg mennesker jeg kjenner eller har møtt. Han er ensom fordi han har hatt litt uflaks i livets lotteri. Og ensomheten blir jo selvforsterkende fordi han er så selskapssyk at folk er nødt til å skyve ham vekk.

Espen Eckbo har tilsynelatende «alltid» vært komiker. I ungdommen prøvde han seg både som pizzabud og vikarlærer. Men hadde han ikke blitt komiker, ville han sannsynligvis blitt advokat – arvelig belastet som han er.

– Jeg studerte faktisk jus i fire og et halvt år – tok både første og annen avdeling, og har til og med spesialfag i sjørett og internasjonal privatrett. Med god laud til og med, hvis noen husker hva det vil si. I familieselskaper hender det fortsatt at jeg får spørsmål om når jeg har tenkt å fullføre jusen. Det føles som herlig situasjonskomikk.

Les også

 1. Eckbo: – Brukket rygg er ingen unnskyldning for ikke å være på TV

  Den aktivt sykmeldte TVNorge-profilen blir å se på skjermen…
 2. Espen Eckbo på beina igjen - tok bakveien til Gullruten

  Espen Eckbo har kommet seg såpass etter ryggskaden at han var på plass i salen på Gullruten.
 3. Espen Eckbo operert på nytt

  Komiker Espen Eckbo har måttet operere ryggen på nytt etter frontkollisjonen i Italia for drøye to uker siden.
 4. Espen Eckbo jobber med kona: – Praktisk og klaustrofobisk

  Julekalender-aktuelle Espen Eckbo (42) jobber tett med kona Trine Stubberud (33).

Flere artikler

 1. Espen Eckbo fullførte skirenn i Italia ett år etter ulykken

 2. Pluss content

  Espen Eckbo: Jeg var skeptisk til kjernefamilie og A4- liv

 3. Pluss content

  Jimmy måtte lære seg å gå på nytt som 27-åring

 4. Pluss content

  Håndballstjernen Hanne Haléns smertehelvete

 5. Pluss content

  Syv kvinner forteller: Derfor måtte jeg sykmelde meg

Fra andre aviser

 1. Mariann Bratland var en dreven hangglider-entusiast. Men én liten feil var nok til å snu livet på hodet.

  Aftenposten
 2. To fedre – to døtre – to skjebner

  Aftenposten
 3. Dommeren gjorde noe hun aldri har gjort før. Det reddet livet til Alf.

  Aftenposten
 4. Norge er stengt ned. Dette er noen av dem som holder hjulene i gang.

  Bergens Tidende
 5. For Silje Sandmæl ble de triste skjebnene i «Luksusfellen» overveldende. Til slutt sa det stopp.

  Bergens Tidende
 6. Nora Mørk i stort intervju: – Jeg følte meg så utnyttet. Det klikket helt for meg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder