FORFATTER: «Game of Thrones»-opphavsmann George R. R. Martin på sesongpremiere i Los Angeles i fjor. Foto:Matt Sayles,Ap

George R. R. Martin til VG: – Jeg elsker Hivju i «Game of Thrones»

VG møtte opphavsmannen bak superserien

Millioner av mennesker venter på hans neste «Game of Thrones»-bidrag. Men forfatter George R.R. Martin (66) tar den tiden han trenger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

George R.R. Martin er travel om dagen. Ifølge hans egen blogg, «Not a Blog», har 66-åringen minst åtte-ni ulike prosjekter gående samtidig:

– Livet er helt umulig travelt akkurat nå. Jeg jobber med «The Winds of Winter», prøver å få i havn siste versjon av den 23. boken i «Wild Cards»-serien, utvikler tre nye seriekonsepter for HBO og Cinemax, og ansetter manusforfattere og regissører til tre lavbudsjett-kortfilmer jeg håper å produsere, skrev han på bloggen 10. juni.

Men denne uken har han like fullt tatt seg tid til en tur til Tyskland og Sverige.

Hivju-fan

VG møter forfatteren i Stockholm der han er for å promotere «Game of Thrones».

– Hva synes du om Kristofer Hivju som Tormund Giantsbane?

– Jeg har møtt ham ved flere tilfeller, og han virker som en bra fyr. Det var hyggelig å være sammen med ham, sier forfatterstjernen.

– Hva synes du om rollefiguren i TV-serien sammenlignet med Tormund i dine bøker?

– Serien gjør ham litt mer seriøs. Tormund i bøkene er mer jovial og spøkefull. Han skryter og forteller fantastiske historier, som da han giftet seg med en bjørn. De har nesten eliminert de sidene, og det synes jeg er litt synd, for jeg hadde det veldig gøy da jeg skrev dem, forteller Martin og legger til:

– Men på bunnen er Tormund en seriøs fyr som blir wildling-leder. Og jeg elsker Hivju som Tormund – han gjør en veldig god jobb!

Hivju selv hadde Martin og kona Parris McBride til bords under en fest i forkant av premieren på sesong fire i fjor.

– For en nydelig type! Stort skjegg har han også. En godslig fyr. Vi hadde det veldig festlig, sa Hivju til Dagbladet om den opplevelsen.

Til NRK røpet Hivju nylig at han og kona Gry Molvær Hivju forsøkte å få høre litt om hva som ville skje fremover, men at Martin ikke røpet noe.

VILL LEDER: Kristofer Hivju som Tormund Giantsbane. Foto:,HBO Nordic

Når neste bok kommer, vil Martin ikke svare på:

– Jeg pleide å anslå når boken ville bli ferdig, men jeg brant meg på det flere ganger og fikk så mange klager, så nå har jeg sluttet å spå: Den vil være ferdig når den er ferdig, konstaterer forfatteren.

Forsinket av serien

Han mener TV-serien hverken har påvirket bøkene eller rollefigurenes skjebne, men at alt som følger med har forsinket skriveprosessen.

– Det følger med mange forpliktelser. I fire sesonger skrev jeg ett manus årlig, og det tok meg én måned hver. Tidligere i prosessen var jeg mye med i diskusjoner med serieskaperne (David Benioff og D. B. Weiss), besøkte settet og så gjennom audition-videoer fra skuespillere. Nå har jeg kuttet ned på det meste, men det stjal mye tid.

Martin forteller at hans kjendisstatus har økt betraktelig siden TV-serien startet og at han kontinuerlig gjør intervjuer og opptredener, og er på bokturneer.

– Det tar mye tid, men jeg må se på det som en del av jobben. Det er prisen å betale for suksess. Jeg syntes det var gøy i starten, men nå begynner jeg å bli lei, må jeg innrømme, sier han med et smil.

STERK DRONNING: Emilia Clarke som dragemoren Daenerys Targaryen i sesong fire. Foto:,HBO/C MORE

Det var rundt den tredje boken George R.R. Martin begynte å få henvendelser fra Hollywood om adaptasjoner. «Ringenes herre»-filmene var i vinden, men han trodde aldri «A Song of Ice and Fire» ville bli filmet.

– Jeg har aldri forestilt meg, fra øyeblikket jeg startet på bøkene, at de kunne filmatiseres. Jeg sa det var umulig. Mens Tolkiens trilogi er på størrelse med «A Storm of Swords», har jeg mange flere karakterer, mange flere lokasjoner, og mye mer av alt, så historien kan ikke filmes, sier han til bladet.

Forfatteren sa nei takk til alle filmtilbud – om det så var kun å følge Daenerys Targaryen, bare Jon Snow, eller å starte en hel serie filmer. Og så begynte han å tenke at den eneste måten historien kunne fortelles på, var på TV.

– Men bokserien har for mye sex, for mye vold, og er for komplisert til å lages for CBS eller NBC, så det måtte bli for en kanal som HBO, sier han til Rolling Stone.

Flere rystende scener har provosert både bokleserne og TV-seerne, som «The Red Wedding», der flere sentrale rollefigurer blir brutalt slaktet ned. Forfatteren forteller at han fikk sinte brev fra fans om den hendelsen allerede da boken «A Storm of Swords» kom i 2000, og i TV-serien er bryllupet blitt enda mer brutalt, etter at serieskaperne David Benioff and D.B. Weiss inkluderte Robb Starks gravide kone, som blir knivstukket gjentatte ganger i magen.

– Noen ble så forskrekket at de sa de ikke ville lese mer av bøkene mine. Og det forstår jeg, hevder Martin i intervjuet.

Sesongfinalen satte nok en seerrekord i USA, og utløste et ras av spekulasjoner om hva som vil skje videre i sesong seks, som nå har tatt igjen bøkene i deler av handlingen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder