FORBANNET: Tidligere styrkeløfter og nåværende forfatter Bjørn Andreas Bull-Hansen går hardt ut mot TV 2 og Strong Man-miljøet. Foto: Scanpix

Kritiserer TV 2 for Strong Man-show

(VG Nett) Tidligere styrkeløfter Bjørn Andreas Bull-Hansen er svært kritisk til at TV 2 sender Strong Man-showet. Ingen av deltakerne blir dopingtestet.

Henrik Skjevestad
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Andreas Bull-Hansens artikkel om Strongmanshow.Strongman (strength athlete)

Søndag sendte TV 2 Strong Man-showet Viking Power challenge, et arrangement med noen av Norges sterkeste menn.

- Så lenge det ikke er dopingkontroller, er ikke dette et seriøst idrettsarrangement, sier Bjørn Andreas Bull-Hansen til VG Nett.

Han mener det er håpløst at TV 2 velger å sende Strong Man Show fremfor styrkeløft, og erkjenner at det nok er sterke følelser på begge sider av bordet.

- Styrkeløftere er ikke spesielt begeistret for Strong Man- miljøet, påpeker Bull-Hansen.

- Ingen idrettsprestasjon

Heller ikke Antidoping Norge er spesielt begeistret for Strong Man Show.

- Jeg vil ikke kalle det en idrettsprestasjon det de driver med. Vi har ikke hatt noe å gjøre med disse arrangementene, sier daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge.

Han etterlyser en debatt knyttet til tv-dekningen av arrangement der det har vært doping, slik det var i kjølvannet av Tour de France.

- Det bør i høyeste grad debatteres rundt det å vie denne typen arrangement oppmerksomhet slik TV 2 gjør, når det opplagt er så mye å hente på å dope seg, og aktiviteten samtidig ikke omfattes av antidopingarbeid, fastslår han.

Han påpeker at utøverne for noen kan fremstå som forbilder, til tross for at de risikerer psykiske og fysiske plager i så omfattende grad at det kan få samfunnsøkonomiske konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STERK: Svend Viking Karlsen er selv verdensmester i Strong Man fra 2001. Her fra et stevne i Kualu Lumpur i 2002. Foto: AP

- Ikke godtatt

Svend Viking Karlsen er tidligere verdensmester i Strong Man og arrangør av Viking Power Challenge som TV 2 sendte søndag.

- Hvor vanlig er doping i Strongman-mijøet?

- Som arrangør er jeg den siste personen noen ville sagt noe til, og jeg er nok derfor ikke den rette personen å spørre. Jeg tror utøverne har samvittighet til å holde seg unna slikt, og ville ikke godtatt noen dopede utøvere på mine arrangement, sier Karlsen.

- Kan du da garantere at Strong Man er dopingfritt?

- Det kan jeg ikke gå god for. Når fire utøvere blir tatt i Paralympics i Beijing, så ville det være rart om det ikke var doping i vår idrett også. Men de beste, som jo også blir testet internasjonalt, stiller nok rene, sier Karlsen og legger til at han mener det er andre oppgaver i samfunnet burde prioritere framfor antidopingarbeid i Strongman-miljøet.

- Underholdende program

Nils Kjetil Andreassen er programdirektør i TV 2. Han synes ikke det er uetisk å sende showet, til tross for at det ikke dopingtestes i det.

- Vi har kjøpt en visningsrett med utgangspunktet i en tro om at dette er et underholdende program, og tar selvfølgelig avstand fra doping, påpeker Nils Ketil Andresen.

- Hvis det aktivt brukes doping under dette arrangementet, er det nytt for meg. I så fall føler jeg vi må vi ta en prat med arrangøren, sier Andresen.

- Ikke lovlig

Svend Viking Karlsen mener Bull-Hansens kritikk er trist.

- Bull-Hansens uttalelse er trist, og kommer fra en styrkeløfter som har behov for å markere seg, sier Karlsen, og påpeker samtidig at Strong Man ikke er underlagt Norges Idrettsforbunds reglement.

- Det er ikke på noen måte lovlig å dope seg under Strong Man, sier Karlsen.

Han understreker at alle deltakerne i Strongman har avlagt helsekontroller hvert år.

- Der sjekker de blant annet at hjertet er ok.

- Hvorfor dopingtester dere ikke under arrangementene i Norge?

- Det er idretter tilknyttet Norges Idrettsforbund det dopingtestes i. Viking Power Challenge er ikke tilsluttet idrettsforbundet. Spørsmålet er om det utvikler seg til å gjøre det. Det er maksimalt 30-40 personer som er aktive i Norge, så det er vanskelig å få i gang aktive klubber. Strong Man i Norge er først og fremst to tv-show, sier Karlsen.

Han legger til at de beste utøverne senere dopingtestes når de konkurrerer utenlands, og åpner døren for Antidoping Norge.

- Hvis det viser seg å være et stort problem, kan vi helt sikkert få til et samarbeid med Antidoping Norge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder