KRITISERES: Ordføreren i Hjartdal i Telemark, Sven Tore Løkslid, spiller tysk soldat i «Kampen om tungtvannet». Løkslid er soldaten midt i bildet. Foto:,Filmkameratene

Ordfører i tysk uniform skaper reaksjoner

Flere i lokalmiljøet mener ordføreren i Hjartdal burde unngått rollen som tysk soldat i TV-serien «Kampen om tungtvannet», ettersom flere i kommunen ble drept av tyske soldater.

Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I andre episode av den kritikerroste serien fikk du se ordføreren i Hjartdal i Telemark, Sven Tore Løkslid, i rollen som tysk soldat. Han står vakt da direktør Henriksen ankommer fabrikken på Vemork ved Rjukan.

Etter at lokalavisen Telen og NRK trykket bilder av Løkslid i Wehrmacht-uniform, en tysk uniform som vekker sterke reaksjoner til nazisme, var det flere som reagerte. Blant annet fikk Arbeiderpartiet i Telemark en anonym e-post hvor det stilles spørsmål om hvorfor ordføreren har sagt ja til rollen som tysk soldat, skriver NRK.

Ifølge e-posten skal flere i lokalmiljøet ha reagert, blant annet fordi flere i kommunen ble drept av tyske soldater. Han burde valgt en annen rolle eller takket nei til denne rollen skriver avsenderne.

– Jeg beklager hvis noen føler seg støtt, det var absolutt ikke min tanke ved å stille opp som statist, i det som etter mitt syn er en veldig viktig historie å formidle. Det er en god serie, sier Sven Tore Løkslid til VG.

Les også:Barna forteller: Slik var Tungtvann-heltene(Obs! Krever innlogging)

Ordføreren i Hjartdal forstår at enkelte reagerer på hans statistrolle i TV-serien, men understreker at det er en viktig historie å formidle.

– For å være helt ærlig synes jeg ikke kritikken er helt rettferdig. At jeg blir beskyldt for å være historieløs er å dra den for langt. Samtidig har jeg forståelse for at folk føler ubehag med uniformer. Spesielt de som har opplevd at familiemedlemmer ble drept under krigen, sier Løkslid.

– Det er viktig å påpeke at det er en TV-serie og den har ingenting med mitt syn på nazismen. Det er et klart skille mellom film og virkelighet. Hvis skuespillere eller statsister skal identifiseres med de grusomme rollene de spiller, hvem skal da bekle slike roller?, fortsetter ordføreren.

– Men forstår du at publikum reagerer på at du som ordfører innehar en slik rolle?

– Jeg har en rolle som jeg har enormt respekt av. Derfor beklager jeg hvis noen føler seg støtt, men jeg står for det jeg gjorde. Når det er sagt, synes jeg det er dårlig gjort at en sak som denne tar litt av fokuset bort fra en så bra TV-serie.

Ikke forbredt på kritikk

Løslid presiserer at han deltok på innspillingen som privatperson, og at det ikke var et forsøk på å promotere seg selv som ordfører.

– Jeg forutså ikke denne kritikken da jeg ble tildelt rollen. Jeg mener det er viktig og riktig å fortelle den litt mørkere historien som faktisk er virkelig.

Stortingspolitiker og leder av Telemark Arbeiderparti, Terje Aasland, synes kritikken er urettferdig, men beklager dersom noen føler seg støtt av ordførerens statistrolle.

– Jeg forstår at noen er av opptatt av det så lenge det er en ordfører som gjør det. Likevel synes jeg det er riktig å bidra til å fortelle historien. Det er viktig for å unngå liknende hendelser i fremtiden, sier Aasland til NRK.

Solgt til 15 land

Før «Kampen om tungtvannet» ble sendt på norske TV-skjermer var serien solgt til utlandet. Ifølge NRK sikret land som Belgia, Nederland, Luxembourg, Polen, Spania og USA seg rettighetene til serien - etter kun å ha sett fem minutter av krigsdramaet.

Nå opplyser SF, et av flere produksjonsselskap bak serien, at den populære TV-serien er solgt til enda flere land, blant annet Danmark, Canada og Frankrike. Dermed er serien allerede solgt til 15 land, skriver NRK.

Det er ikke overraskende mener VGs filmekspert Jon Selås, som ga TV-serien terningkast 5.

– Serien er åpenbart laget også med tanke om et internasjonalt marked. TV-drama er generelt blitt en svær greie, og for Norges del har utvilsomt Lilyhammer banet veien, sier Selås og legger til:

– Jeg er forresten nokså sikker på at det vil kommer flere kunder etter hvert; selve aksjonen er internasjonalt velkjent som en av andre verdenskris virkelige heltehistorier. At serien er så vellaget som den vitterlig er, vil antakelig gi den et langt liv på det internasjonale markedet.

Kritikk for historieforfalskning

Men det er ikke bare ordføreren som får kritikk i forbindelse med serien, hvor TV-seerne får oppleve hvordan tyskerne henretter en gruppe allierte soldater like etter at de har havarert med et seilfly.

– Dette har aldri skjedd, og er en grov historieforfalskning, uttalte Thor Brynhildsen, tidligere avdelingssjef ved Forsvarsmuseet, til Aftenposten tirsdag.

Produsent Jon M. Jacobsen innrømmer at serien ikke er historisk korrekt på dette punktet, men sier det aldri har vært meningen.

– Vi er klar over at henrettelsene ikke skjedde slik det ble vist i første episode. Men vi har aldri sagt vi skal lage en dokumentarisk film om Rjukan-aksjonen, men et drama, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder