SOVNET INN: Magnus Härenstam hadde kreft i flere år, men skal ikke ha vært redd for døden. Lørdag ettermiddag døde han, med familien rundt seg. Foto:,Aftonbladet

Slik var Härenstams siste uker

Den folkekjære skuespilleren skal ha ønsket å tilbringe den siste tiden hjemme. Det fikk han.

  • Line Orfjell

Artikkelen er over fem år gammel

Lørdag kveld kom den triste nyheten om at svenske Magnus Härenstam, velkjent i Norge for sin rolle som Fredriksson i «Fredrikssons fabrikk», hadde sovnet inn for siste gang. Han ble 73 år gammel.
Skuespilleren slet med sykdom i mange år, og ifølge en offisiell uttalelse fra familien hans var det ettervirkninger av kreften som forårsaket hans død. I mai ga Härenstam ut en selvbiografi med samme navn som sin egen humormonolog, «Morsning & Goodbye», i samarbeid med forfatteren Petter Karlsson. Til svenske Expressen sier Karlsson at skuespilleren hadde vært i dårlig form det siste året. Härenstam gjennomgikk en operasjon senest i vår, forteller forfatteren. Men for bare to uker siden, like etter lanseringen av «Morsning & Goodbye», kviknet Härenstam til: I forrige uke inviterte han Karlsson på middag, ifølge forfatteren selv. Avtalen ble aldri gjennomført.
– Det var viktig for ham at vi skulle få den tiden sammen. Det føltes som et siste måltid. Han sa at han svingte mellom håp og fortvilelse, sier Karlsson

Var ikke ved bevissthet

Forfatteren forklarer at han var på vei til middagen idet han fikk en melding av Härenstams kone, Birgitta.
– «Magnus orker ikke,» skrev hun. Han kjente at døden pustet ham i nakken, tror Karlsson.
Skuespillerens form dalte, og da Karlsson slo på tråden like før helgen fikk han bare snakke med Birgitta – som fortalte at Härenstam ikke hadde lang tid igjen. Han var ikke lenger ved bevissthet, skal hun ha forklart. Familien hadde nå ankommet for å ta et siste farvel.
– Jeg fikk vite at det sto dårlig til. Han var ikke ved bevissthet. Han sov dypt. Jeg gikk bare og ventet på beskjeden, sier Karlsson.

Les også: Slik minnes kollegene «Fredriksson»

Fryktet ikke døden

Forfatteren hevder at Härenstram fikk morfin mot smertene, og at han ikke hadde det vondt før han døde. Ifølge Karlsson tilbrakte skuespilleren den siste tiden hjemme, etter sitt eget ønske:

– Jeg vet at Birgitta og barna hans våket over ham. Han fikk også mye hjelp av hjemmeomsorgen, og jeg forsto at han ville være hjemme så lenge som mulig. Det var viktig.

Lasse Åberg (75), blant annet kjent som både regissør og skuespiller i , snakket også med Härenstam like før han døde.
– Vi satt inne på en restaurant og spiste, og da kom han inn sammen med kona. Vi begynte å prate om gamle minner. Det er så nådeløst. Jeg kommer til å savne ham, sier Åberg til Expressen.
Ifølge forfatter Petter Karlsson var Härenstam lite bekymret for å dø.
– Han var ikke redd i det hele tatt. «Finnes det evig liv? Ja, kanskje jeg lever videre på DVD», sa han. Det er virkelig rørende, avslutter Karlsson.

SLIK VI KJENNER HAM: «Fredrikssons fabrikk» ble sendt på TV på begynnelsen av 90-tallet, og har siden gått i reprise flere ganger. Her er Härenstam sammen med sine norske kolleger, Brit Elisabeth Haagensli (t.v.), Elsa Lystad, Aud Schønemann og Anne Marie Ottersen. Foto:Bjørn Delebekk,

Mer om

  1. Sverige

Flere artikler

  1. «Fredrikssons Fabrikk»-stjernen Magnus Härenstam er død

  2. Slik minnes de «Fredriksson»

  3. Familien til Magnus Härenstam rørt: – Han ville blitt fnisende glad

  4. Svenskekongen minnes Marie: – Musikk forbundet med viktige stunder i livet

  5. Michael Nyqvist er død - venner og kolleger i sorg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder