LEGENDE: 81-år gamle Joan Collins holder koken. Her under promoteringen av filmen «The Time of Their Lives» under Cannes-festivalen i mai i år. Foto:Yves Herman,Reuters

«Dynastiet»-divaen får nyttårsheder: Joan Collins (81) hedret av dronningen: - Jeg er henrykt!

«Dynastiet»-divaen Joan Collins står på den prestisjetunge nyttårslisten over stjerner som slås til ridder av dronning Elizabeth.

  • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

Collins kan heretter smykke seg med den ærverdige «Dame»-tittelen.

– Jeg er ydmyk over å få denne anerkjennelsen fra dronningen min og landet mitt, og jeg er henrykt og svært takknemlig, sier skuespilleren til BBC.

Collins er best kjent fra rollen som den iskalde, kyniske «TV-heksen» Alexis Carrington i den amerikanske såpeserien «Dynastiet» på 80-tallet. Men det er for sin innsats innen veldedighet at 81-åringen nå får den høye utmerkelsen. Særlig har Collins engasjert seg i organisasjoner som jobber med vanskeligstilte barn.

DYNASTIET: Alexis (Joan Collins), Blake (avdøde John Forsythe) og Krystle (Linda Evans) - en uforglemmelig trio. Foto:Scanpix,

– Rojalist

– Det er ingenting som kan måle seg med å bli en Dame. Jeg er veldig patriotisk og en ganske stor rojalist, så dette er helt ekstraordinært.

Det er ikke første gang skuespillerlegenden hedres i fødelandet. I 1997 ble hun utnevnt til offiser i Den britiske Imperieorden, OBE, også det i regi av dronningen.

– Den gangen ble jeg hedret for det jeg har prestert innen drama, så nå å bli belønnet for mitt veldedige og filantropiske arbeid, er herlig, sier 81-åringen – som takker for alle gratulasjoner via sin Twitter-side.

Collins, som ble født i London i 1933, har base både i fødebyen og Los Angeles, New York og Frankrike.

Nylig skapte stjernen overskrifter i forbindelse med dokumentaren «Brave Miss World»: - Jeg var gift med mannen som voldtok meg

HEDRES OGSÅ: John Hurt. Foto:Carl Court,Afp

Flere utvalgte

Andre som slås til ridder ved utløpet av året, er den Oscar-nominerte skuespilleren John Hurt (74) – han for sin innsats innen drama gjennom 50 år. Og blant damene som i likhet med Collins kan sette Dame foran navnet sitt, er Carol Ann Duffy, TV-vertinnen Esther Rantzen, skuespiller Kristin Scott Thomas og motedesigner Mary Quant.

Skuespillerne Emily Watson, James Corden og Sheridan Smith er også innlemmet i OBE, eller Order of the British Empire som er den opprinnelige betegnelsen.

Selv om det er dronning Elizabeth som overrekker hederen, er det en rekke komiteer som står for utvelgelsen av mottagere etter at regjeringen i samarbeid med publikum setter opp nominasjoner.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Les også

Mer om

  1. Storbritannia
  2. Hollywood

Flere artikler

  1. Joan Collins om #MeToo-opplevelser: – Jeg sparket dem i skrittet

  2. Bjørn Erik har Dynastiet i stuen

  3. Slik gikk det med «Krystle» fra «Dynastiet»

  4. Joan Collins: Jeg var gift med mannen som voldtok meg

  5. Mange kjendiser blandes inn i sveitsisk bankskandale

  6. Styrtrike Joan Collins: – Jeg er ikke akkurat rik

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder