- Skjelt ut av NRK-topp

Foreldre advarer mot sangkonkurranse

TV

STAVANGER (VG) På festen etter fjorårets Melodi Grand Prix Junior skal sjefen for NRKs barne- og ungdomsavdeling ha skjelt ut vinnernes foreldre slik at de tok til tårene.

Publisert: Oppdatert: 18.03.04 08:15

- Vi fikk en adrenalinfylt overhøvling som nesten slo oss i bakken. Fürst sa at hvis vi så mye som mukket på noe som helst i Danmark, ville vi bli kastet rett ut. Bente begynte å gråte. Jeg fikk også selv gråten i halsen, hevder Ole Petter Haukaas.

Haukaas og ektefellen Bente Harestad har fulgt nøye med på debatten om presset på «Idol»-deltagerne den siste uken.

For å advare foreldre med barn som vil delta i TV-sendte talentkonkurranser mot å stole blindt på fjernsynsselskapene, har Stavanger-paret bestemt seg for å fortelle om sine opplevelser.

- Overkjørt

6. september i fjor vant sønnen Joakim Harestad Haukaas (11) og barndomsvenninnen Charlot Daysh (11) den norske finalen i Melodi Grand Prix junior.

Foreldrenes erfaring etter at 2U seiret i sangkonkurransen, er mildt sagt blandede.

- Hadde jeg visst hvordan dette skulle bli, er det ikke sikkert han hadde fått være med. Joakim hadde det nok stort sett bra, men det var mer til tross for enn på grunn av NRK, sier Bente Harestad.

Joakims foreldre føler de ble regelrett overkjørt av NRKs prosjektledelse, og at barna ble utnyttet i forbindelse med den populære TV-konkurransen.

Foreldrene mener statskanalen brukte både usannheter, splitt og hersk-teknikker og utidig press for å tvinge de unge deltagerne til å stille opp på NRKs premisser.

- Det ble så ille at vi måtte kontakte advokat for å få tilfredsstilt de mest grunnleggende rettigheter og ansvaret vi har som foreldre, mener Ole Petter Haukaas.

Særlig reagerte foreldrene på at NRK ville ha dem til å skrive under på at de godkjente noe som ble kalt et etisk regelverk før de fikk lese hva dette gikk ut på.

- Ifølge kontrakten skulle vi også nektes å snakke om våre opplevelser i all fremtid - dersom dette ikke var avklart med NRK, sier Haukaas.

- Tok ikke hensyn

Utgangspunktet for konflikten, som forble ukjent for offentligheten mens den sto på, var at foreldrene følte at det ikke ble tatt hensyn til barnas ønsker for hvordan «Sinnssykt gal forelska» skulle presenteres på scenen.

Sangen hadde de to 11-åringene laget selv, og de hadde en klar oppfatning av kostymer og lyssetting under fremføringen.

Ekteparet skrev etter København-turen en e-post til Fürst for å takke for at han og hans nestleder hadde vært hyggelige under Danmarks-oppholdet.

- Vi ville rose det vi var fornøyd med, og det var heller ikke disse to som hadde det daglige ansvaret for barna i København, sier Haukaas.

Her kan du lese mer om