Omstridt Amish-reality

(VG Nett) I forrige uke startet en ny og allerede omstridt realityserie i USA. Denne gangen er det det religiøse Amish-folket som er på skjermen.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

«Amish in the City» handler om fem 16 år gamle amish-ungdommer som skal bo i et Hollywood-kollektiv med fem «vanlige» ungdommer. Sammen skal de gjøre mye spennende. De skal blant annet på stranden, på hotellferie og på filmpremierer.

- Fornærmer ingen

Det amerikanske TV-selskapet UPN som sender reality-programmet, har fått mye kritikk, men forsikrer at de fem ungdommene vil bli behandlet med «den største respekt», og at programmet ikke er ment som en fornærmelse mot Amish-folket.

Utforsker verden

Når Amish-medlemmer fyller 16, har de lov til å flytte hjemmefra for å eksperimentere i den store verden. Dette kalles rumspringa. Meningen er at de skal finne ut om de vil hjem igjen til folket sitt eller om de vil bli utenfor. Fem amerikanske ungdommer har nå valgt å gjennomføre rumspringa foran millioner av TV-seere.

Bildeforbud

Amish-folket tar ikke bilder og lar ikke noen ta bilde av dem. Dette går fram i det andre av de 10. budene; «Thou shalt not make unto thee any graven image, or any likeness of anything that...is in the earth...» Derfor er det ekstra oppsiktsvekkende at fem i gruppen har gått med på å bli filmet døgnet rundt, selv om det er i løpet av rumspringa.

Amish-folket er en menighet med 160 000 medlemmer i USA og Canada. De aksepterer ikke ny teknologi eller nye klesmoter og snakker et språk som er en blanding av tysk og fransk. I gjennomsnitt har de syv barn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder