IKKE TRYGG: Kim Bodnia under et VG-intervju i Danmark i 2012. Foto: Magnar Kirknes , VG

Kim Bodnia droppet «Broen» på grunn av antisemittisme

– Jeg føler meg ikke så trygg i Malmø

Mens Kim Bodnia tidligere har skyldt på manusuenigheter,
sier han nå at økende antisemittisme i Malmø var en medvirkende årsak til at han hoppet av krimsuksessen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bare måneder før de skulle i gang med innspillingen av «Broen» sesong 3, trakk Kim Bodnia seg fra rollen som etterforskeren Martin Rohde.

Les mer: Manuset måtte skrives helt om etter Bodnia-exit.

Den gang sa han det var fordi han og manusforfatterne ikke var enige om hvor rollefiguren skulle. Nå er den dansk-jødiske skuespilleren i Israel i anledning en ny sesong av den israelske serien «Hostages», der han han spiller tyskeren Arthur. I et intervju med israelsk TV forteller han at det var flere grunner til at han ga seg i «Broen».

– Å velge å være i «Hostages» og ikke i «Broen» 3 blir sett på som noe spesielt over alt, sier Bodnia.

I AKSJON: Kim Bodnia som Martin og Sofia Helin som Saga i «Broen». Foto: Jørgen Johansson ,

Martin skulle jobbet «under cover» i fengselet

På spørsmål om hvorfor han sluttet i «Broen», svarer skuespilleren at det var mange grunner:

– Én av grunnene er at vi fra starten hadde en reise med Martin Rohde. Han går fra å ikke tro på drap i begynnelsen, og vi ville bevege oss fra den gode siden til den onde. Når han tar liv, er det et enormt fall. Vi ville at han i sesong 3 skulle bli enda mørkere, før han vender tilbake til den gode side igjen, forteller han.

Har du lest: Norsk kritikk av «Broen»-Saga: – Ufølsom.

Ifølge Bodnia skulle Rohde gjøre bot for sine synder gjennom å jobbe «under cover» i fengselet. Men så ombestemte manusforfatterne seg.

– Jeg var i Hollywood da jeg fikk høre dette, og kom hjem og fikk vite at skuespillerne ville ha mye mindre kontroll denne runden – og det passet meg ikke.

– Føler meg ikke trygg i Malmø

Da han blir spurt om antisemittisme i Skandinavia, svarer skuespilleren:

– Det er voksende – spesielt i Malmø i Sverige hvor vi spilte inn «Broen». Som jøde er det ikke spesielt hyggelig eller komfortabelt å være der. Så selvfølgelig spiller det også inn, og gjør det lettere for meg å takke nei til å jobbe i Sverige. Når de ikke hadde manuset riktig heller, kan jeg si «vel, jeg føler meg ikke så trygg der».

Siv Jensen: – Kampen mot jødehat er ikke over.

– Men det er ikke morsomt, antisemittismen er voksende, og vi må håndtere det hver dag og vi må kjempe mot det. De unge som bor der nå som kommer utenfra inn i Danmark, om de for eksempel havner i fengsel, får mulighet til å dyrke fram hatet mot jøder i fengselet. Den situasjonen foreslo jeg at Martins «under cover»-jobb i fengselet kunne handlet om, sier Bodnia.

NORSK FILM: Bodnia har spilt i flere norske filømer. Her med Kristoffer Joner i «Himmelfall» i 2001. Foto: Helge Hansen ,

Han legger til at det ikke spiller noen rolle om Martin er jødisk eller ikke, for det danske politiet burde ta tak i problemet uansett.

– Åpen for «Broen» 4

Bodnia er jødisk med røtter fra Polen og Russland. Han forteller at han forstod hebraisk da han var liten, men at han nå har glemt det.

– Du vokser opp med Israel som ditt andre hjem, så for meg føles dette som å være hjemme. Det var en gave for meg å få komme hit og jobbe – det har jeg alltid hatt lyst til, sier han.

«Broen»-skaper: – Vi ønsker ny sesong.

Bodnia avviser ikke å komme tilbake til «Broen» om det blir en sesong 4.

– Alt er åpent. Om de snakker med meg om manuset og det er noe vi kan jobbe sammen om, er alt mulig, sier dansken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder