PÅ HJEMMEBANE: Malin Åkerman i Stockholm for å promotere filmen «Couples Retreat» i 2009.

PÅ HJEMMEBANE: Malin Åkerman i Stockholm for å promotere filmen «Couples Retreat» i 2009. Foto: Jan Johannessen , VG

Malin Åkerman om å være svensk i Hollywood

STOCKHOLM (VG) Filmstjernen Malin Åkerman (37) håper
amerikanerne aldri oppdager hvor lite svensk hun egentlig er, men hun vil lære opp sønnen (2 ½) i svenske drikketradisjoner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hun var bare to år da hennes svenske foreldre tok henne med til Canada, og siden 2000-tallet har Malin Åkerman bodd og jobbet i Los Angeles.

Hun har gjort seg bemerket i filmer som «Watchmen», «Couples Retreat» og «Rock of Ages», og for tiden spiller hun mot «Homeland»-stjernen Damian Lewis i serien «Billions» på HBO Nordic. VG møter henne i fødebyen Stockholm i forbindelse med TV-premieren.

Les mer: Åkerman om Lewis: – Han presset meg hardt.

– Hvilket forhold har du til Sverige nå?

– Det er så rart, for når jeg reiser til Sverige, sier jeg at jeg skal hjem til Sverige, selv om jeg ikke har bodd her siden jeg var to år. Men hele familien min bor her, faren min, besteforeldrene og tanter og onkler. Så dette har blitt mitt familiehjem, mens Los Angeles har blitt mitt hjem, sier hun og tenker seg litt om.

– Når jeg ikke er i Sverige, føler jeg meg svensk. Men når jeg er her, føler jeg meg mer som en blanding. Jeg merker at jeg ikke har vokst opp her og at jeg er annerledes. Det er litt vanskelig. Jeg har på en måte ikke noe virkelig hjem, og er en slags nomade. Men på den andre side er alle steder, både Canada, USA og Sverige litt hjemme, og det er fint, fastslår Åkerman.

AKTUELL I NY SERIE: Malin Åkerman spiller mot «Homeland-veteran» Damian Lewis, «Sons of Anarchy»-skuespiller Maggie Siff og Oscar-nominerte Paul Giamatti i «Billions». Foto: Jeff Neumann , SHOWTIME

Krepsefest med sønnen

I april 2013 ble hun mamma til sønnen Sebastian, som nå lærer seg tre språk, siden pappaen er italiensk.

Malin om kroppspresset: – Jeg regnes som litt kraftig i Hollywood.

– Hvilke svenske tradisjoner vil du overføre til sønnen din?

– Krepsetradisjonen (såkalt «kräftskiva» på svensk), den er min favoritt, og det skal vi definitivt gjøre sammen hvert år, når han bare blir gammel nok – for det er mye alkohol involvert! Fram til da får han kose seg med krepsen, og han liker det allerede, så han er allerede svensk!

Skuespilleren ler.

– Juletradisjonene også, med julaften i stedet for 1. juledag. Vi skal garantert feire 1. juledag med venner, for det er gøy, men jeg har vokst opp med den svenske tradisjonen i Canada, og jeg vil at han også skal oppleve den med tradisjonelle svenske bakverk, som lusseboller, og alle våre familietradisjoner rundt jul.

For å sikre at Sebastian knytter bånd til Europa og opplever flere kulturer, sier Åkerman at hun planlegger å ta ham med til Sverige jevnlig.

PÅ RØD LØPER: Malin Åkerman på Golden Globe-utdelingen i Beverly Hills i januar. Foto: Mario Anzuoni , Reuters

– Mitt morsmål nå er jo engelsk. Det er det jeg føler meg mest komfortabel med. Men jeg prøver virkelig hardt å gjøre en innsats så han lærer seg svensk. Så hver gang vi er alene sammen prøver jeg å snakke svensk med ham. Og han forstår svensk godt, selv om han svarer meg på engelsk. Det er greit for meg, så lenge han forstår språket og vi vedlikeholder det, sier hun.

Hollywood-Åkerman: Fra frekk til tekkelig.

– Av og til kommer moren min til USA for å hjelpe til og er der flere måneder i strekk. Da snakker hun svensk til ham, så han hører forskjellen på språkene, og han er jo som en svamp når det gjelder å lære. Og faren hans er italiensk, så det er jo flott. Det er nå han kan lære!

– Tok feil av skyve og skyte

I de fleste talkshow-opptredenene man finner av Åkerman på YouTube, blir hun behandlet som en slags representant for alt som er svensk, og blir bedt om å synge drikkeviser og snakke om Ikea og kjøttboller.

PRINSESSEMØTE: Malin Åkerman møtte prinsesse Märtha på «Skavlan» i 2009. Foto: Jan Johannessen , VG

– Hvordan opplever du det?

– Jeg synes det er morsomt. Jeg er med på leken! I USA tror de jo jeg er svensk, og jeg vil ikke ødelegge det inntrykket. Men det var én gang jeg virkelig avslørte hvor lite svensk jeg er, sier 37-åringen og ler litt før hun fortsetter:

På «Conan» i 2012 sang jeg bursdagssangen «Ja, må hon leva», og i det andre verset, når hun har levd i 100 år, sier man «Ja, då skal hon skjutas på en skottkärra fram». Og i mitt morbide hode tenkte jeg at da skyter man damen i en trillebår, og det sa jeg på talkshowet. Men da jeg tenkte meg om etterpå, tenkte jeg «Å nei! Det er selvsagt ikke det det betyr, det betyr at man skal skyve noen i en trillebår!».

Malin ser oppgitt ut.

– Så det sier litt, mens amerikanerne tror jeg er supersvensk, har jeg i alle år misforstått bursdagssangen og trodd man skyter folk når de blir 100 år, så ingen svensker mener jeg er svensk.

– Blir sett på som eksotisk

Hun ler igjen.

– Men jeg har jo svensk pass, familien min er svensk og jeg er delvis svensk, og jeg synes det er morsomt og sjarmerende. Jeg liker det!

Har du lest: Brudd for svensk Hollywood-stjerne måneder etter fødselen.

– Hvordan er det å være skandinavisk i Hollywood?

– Jeg tror det vekker litt nysgjerrighet. For dem er det eksotisk og litt annerledes fra den amerikanske «nabojenta». Det er morsomt, men kan også være frustrerende, fordi det er vanskelig å finne sin hylle. Men i hovedsak har det vært en positiv faktor og noe folk synes er kult. Det å si en er svensk har normalt en veldig positiv effekt, uansett hvor man er.

– Hvilket inntrykk har du av Norge og nordmenn?

– Jeg har bare bra erfaringer med nordmenn. Da jeg var modell i gamle dager, var det en norsk jente jeg hang sammen med som jeg satte så stor pris på. Hun var så kul. Jeg har aldri vært i Norge, men jeg vil virkelig dra dit. Jeg synes nordmenn virker som herlige, jordnære folk. Vi er jo en slags broderfolk, sier Åkerman før hun smilende legger til:

– Men dere er jo smarte som har deres egen økonomi og ikke minst oljen. Dere har klart det!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder