FRIST VED MIDNATT: Ved midnatt onsdag kveld gikk fristen ut for partene i NRK-lønnsoppgjøret. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

Fare for streik: NRK-mekling på overtid

«Skam», Eurovision og 17.mai-sendingen. En eventuell NRK-streik kan få store konsekvenser for flere av kanalens største satsinger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

NRK-meklingen er torsdag morgen syv timer på overtid. Richard Aune som er leder av NRKs journalistlag, skriver på SMS til VG at partene fortsatt sitter i forhandlinger.

Mekler, Anne Cathrine Frøstrup, sa til NRK i natt, at så lenge det var noe å mekle om, fortsatte partene gjerne. Da bekreftet hun også at det var flere ting som måtte komme på plass før partene kunne komme til en enighet.

– Det handler om penger og prinsipper, detaljer og de store linjene. Så det er faktisk her som det er ellers at intet er på plass før alt er på plass, sier Frøstrup.

Siden 10-tiden onsdag morgen har Norsk Journalistlag og LO Stat sittet i forhandlinger med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter hos Riksmekleren, for å diskutere lønnsoppgjøret i NRK.

Rundt 1700 NJ-medlemmer og 685 NRK-ansatte som er organisert gjennom LO Stat, går ut i streik hvis partene ikke blir enige.

– Pågår for fullt

En streik, som i så fall blir kanalens første på ti år, vil få store konsekvenser for NRKs radio- og TV-sendinger. Man risikerer blant annet at lørdagens Eurovision-sending må gå uten kommentator.

Grand Prix-glade nordmenn får uansett sett Agnete Johnsen opptre i semifinalen torsdag og eventuelt i finalen lørdag, fordi sendingen ikke produseres av kanalen selv.

Leder av NRKs journalistlag Richard Aune skrev i en tekstmelding til VG like før klokken 21 på tirsdag at han ikke ønsker å kommentere forhandlingene før utfallet er klart.

– Meklingen pågår for fullt, sier Kristian Brustad, kommunikasjonsrådgiver for Lise Olsen, som er forhandlingsleder i LO Stat, til VG onsdag kveld.

Sett denne? Fansen reagerer på Agnete Johnsens fravær

17.mai-sending og fotball-EM i fare

Streiken kan også gå utover kanalens kamper under fotball-EM og i første omgang gjennomføringen av den tradisjonelle 17-mai-sendingen tirsdag.

– 17.mai-sendingen er en veldig stor satsing for oss. Uten at jeg vet helt hvordan vi skal gjøre det, så spøker det jo litt for den, sier TV-sjef Arne Helsingen til NRK.

På sine egne nettsider skriver kanalen at deres journalister krever å ta igjen de andre store mediehusene på lønnsstatistikken. Der ligger NRK nemlig på 37. plass, med flere lokale og regionale medier foran seg på listen.

Husker du? Derfor skjermer NRK «Skam»-skuespillerne

Streik truer «Skam»

«Blir det langvarig streik i NRK, får du ikke din daglige dose Skam», skriver også kanalen på sine egne nettsider.

Redaksjonssjef Håkon Moslet sier at den populære TV-serien ligger godt an produksjonsmessig, slik at serien ikke vil avsluttes umiddelbart, men en streik vil fortsatt få konsekvenser.

– Akkurat som i alle andre produksjoner kan det bli en stopp i sendingene av Skam på grunn av streik, sier Moslet til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder