Hovedinnhold

Her er påskens TV-krim

DRIVENDE VELSPILT: Dejan Cukic spiller den tsjetsjenske terroristen Ramzan og Anneke von der Lippe er tv-stjernen Kristin Bye i TV2s påskethriller-serie «Ulvenatten». Foto: Odd-Steinar Tollefsen
DRIVENDE VELSPILT: Dejan Cukic spiller den tsjetsjenske terroristen Ramzan og Anneke von der Lippe er tv-stjernen Kristin Bye i TV2s påskethriller-serie «Ulvenatten». Foto: Odd-Steinar Tollefsen
(VG Nett) Trofast britisk påskekrim får skarp konkurranse fra forrykende norsk krim. Her er påskekrimdommen fra VGs anmeldere.

Intens thriller

Jo da, det kan lages thrillere med internasjonal snert også i Norge.

«Ulvenatten»
TV 2 1. - 3. april

Tom Egeland har selv skrevet manuset basert på sin egen bok fra 2005.

Den ble filmatisert tre år senere, og denne tv-serien er i alt 45 minutter lengre enn filmatiseringen, men langt fra mindre spennende.

VG Nett-leser:«Er veldig fascinert av britisk krim»
Si din mening!

Gode skuespillerprestasjoner forsterker den intense dramaturgien fra tv-studio der en gruppe tsjetsjenere tar kontrollen under en direktesending med talkshowstjernen Kristin Bye (Anneke von der Lippe), og det er egentlig ganske godt gjort å holde intensiteten oppe når handlingen i overveiende grad er konsentrert rundt tre statiske steder - tv-studioet, politiets kontrollrom og regjeringens møtelokaler.

TRØTT: Robbie Coltrane i rollen som politietterforskeren Douglas Hain. Foto: COLIN HUTTON
TRØTT: Robbie Coltrane i rollen som politietterforskeren Douglas Hain. Foto: COLIN HUTTON

For dette er et drama av internasjonale proporsjoner og sendes live på nyhetskanaler verden over. Og det beste ved det hele - det virker unektelig svært realistisk og ikke minst dagsaktuelt, kanskje med unntak av voldsutøvelsen til hovedterroristen Ramzan.

«Ulvenatten» inneholder kanskje ingen tradisjonelle påskegrøss, men det er mer enn nok av påskegisp å ta av her.

STEIN ØSTBØ

Resirkulert ripper

Denne BBC-serien utspiller seg i nåtiden, men leker seg med historiske krimfigurer som Sherlock Holmes og Jack the Ripper.

«Mordene i Whitechapel»
NRK1 onsdag 31. mars kl. 21.30
(Serien er opprinnelig i tre deler, men NRK sender alle etter hverandre onsdag kveld)

Et spesielt bestialsk mord skjer i et skummelt strøk i London, og den pertentlige politiinspektøren Joseph Chandler blir satt til å lede etterforskningen - hans første.

MYSTERIUM: Miss Marple (Julia McKenzie) er gjest hos Lord Caterham (Edward Fox) da det skjer et mord. Foto: ITV
MYSTERIUM: Miss Marple (Julia McKenzie) er gjest hos Lord Caterham (Edward Fox) da det skjer et mord. Foto: ITV

Det viser seg å være enklere sagt enn løst, når obduksjonen avdekker at mordet er identisk med Jack the Rippers første kjente nedslakting - på samme dato100 år tidligere.

Ferskingen Chandler må navigere både gamle myter og et erfarent og svært skeptisk etterforskningsteam i et kappløp med tiden, før Ripper-plagiatoren slår til igjen. Inspektøren ønsker å stige i gradene, men i så fall må han løse gåten ingen andre har lykkes med de siste hundre årene.

«Mordene i Whitechapel» er ingen dårlig krim.

Den setter en spøkelsesaktig, trykket stemning med effekter som dobbelteksponering, plutselige ekstreme nærbilder og klipping i intervalltempo. Men det blir tidvis litt masete, og et par av vriene er litt for vanskelige å tro på.

I partier blir karakterene så overtydelige at de virker karikerte.

Likevel, Jack the Ripper-fans vil ha en blodig påskenøtt å bite i.

INGVILL DYBFEST DAHL

Dalgliesh på hugget

Eminente karaktertegninger og mørke undertoner preger denne velspilte, men noe dvelende filmatiseringen av P.D. James' «Hellig død».

«Hellig død»
Martin Shaw har erstattet Roy Marsden som etterforsker Dalgliesh.
NRK1 1. og 2. april

Det tar ikke lang tid å venne seg til Martin Shaw, en dyktig veteran i bransjen, som den nye Adam Dalgliesh.

Fysisk sett er han mindre og tettere enn forgjenger Marsden, men han evner likevel å formidle den finurlige miksen av melankoli og skarp ettertenksomhet.

NYTT FJES: Martin Shaw er den nye Adam Dalgliesh. Foto: NRK
NYTT FJES: Martin Shaw er den nye Adam Dalgliesh. Foto: NRK

Vi befinner oss på en kirkelig anglikansk høyskole der en student blir funnet død. Guttens far krever etterforskning, og Dalgliesh bruker ikke lang tid på å skjønne at skolens presteskap nærmest konkurrerer om å skjule hemmeligheter og mørk fortid.

Spenningsnivået ligger på det psykologiske plan; gjennom skarpe karakterbeskrivelser og elegant billedmessig bruk av omgivelsene. Men forfatteren, og TV-serien, har en tendens til å dvele litt mye ved detaljer og intrikate sidehistorier. Det er med på å gi intellektuell næring til mysteriet, men demper noe av intensiteten i spenningen.

Spillet er av nobel, britisk karakter; utmerket ned til den minste rolle.

NRK 1 sender Dalgliesh-filmen «Mordrommet» påskeaften.

BORGHILD MAALAND

Trygg og tradisjonell

Alt er som det «skal være» i dette Agatha Christie-mordmysteriet.

«Miss Marple: Chimneys mørke hemmelighet»
(«Miss Marple: Secret Of The Chimney»)
NRK1, søndag 4. april kl. 21.35
Med: Julen McKenzie, Edward Fox, Charlotte Salt m.fl.

Vi er på et stort gods på den engelske landsbygda. Et drap finner sted, og viser seg å ha røtter 20 år tilbake i tid. Huset er stappet til randen av potensielle drapsmenn- og kvinner. Verdens mest britiske nålevende skuespiller, Edward Fox, er familieoverhodet. Den tilsynelatende ufarlige, men sylskarpe Miss Marple snoker godslig rundt i kulissene, og sparrer godmodig med etterforskeren Finch, sendt opp av Scotland Yard for å prøve å løse gåten.

Gjett hvem som kommer først i mål.

Julia McKenzie er en koselig Miss Marple, milevis fra David Suchets karikerte Poirot. Veldig spennende eller veldig vellaget er «Chimneys mørke hemmelighet» ikke. Det er likevel omtrent akkurat som dette vi liker å ha det i påskekrimmene våre.

MORTEN STÅLE NILSEN

Traurig

Carols mor, en prostituert, ble drept da hun var liten.

«Mord i minnet»
(«Murderland)
TV2, torsdag 11.,fredag 2. og lørdag 3. april kl. 22.30
Med: Robbie Coltrane, Amanda Hale og BelPowley m.fl

Carol er besatt av å komme til bunns i det uløste drapsmysteriet, og i voksen alder bestemmer hun seg for å på egenhånd gjenoppta saken, hjulpet av politietterforskeren Douglas Hain (Robbie Coltrane) - som selv hadde et forhold til moren.

Den omfangsrike og som oftest sjarmerende Coltrane, som mange vil huske fra krimserien «Cracker», sover seg gjennom de tre episodene her. Anstrengelsen er minimal, han er så tung og traurig at han på egenhånd drar ned tempoet i historien.

Serien, spesielt episode to, er dessuten svært repetitiv - fortellingens form gjør at vi får se mange av scenene to ganger. Mer irriterende enn effektivt.

Opprullingen går trått og kjedelig for seg. Den ekle slutten føles antiklimatisk og i overkant konstruert. Kun for påskekrimentusiasten som må se alt.

MORTEN STÅLE NILSEN

DRAMA MED NERVE: Douglas Henshall har rollen som politietterforsker John Tolin i NRK1s første påskekrim, «Kollisjonen». Foto: Camera Press
DRAMA MED NERVE: Douglas Henshall har rollen som politietterforsker John Tolin i NRK1s første påskekrim, «Kollisjonen». Foto: Camera Press

Kollisjon og kaos

En uvanlig påskekrim trenger ikke å være en dårlig påskekrim.

«Kollisjonen»
Britisk minikrimserie med Douglas Henshall og Kate Ashfield.
NRK1 mandag 29. mars og tirsdag 30. mars

Dette er ikke serien for tilhengere av klassisk (krono)logisk etterforskning og detektivarbeid i stilen til Poirot og Dalgliesh.

I stedet hopper «Kollisjonen» frem og tilbake i handling og tid, slik at totalbildet mesterlig kompletteres i all sin misere.

Ideen er strålende. En massiv kjedekollisjon på A12 i Essex danner kontrapunktet for et titall mennesker som aldri har møtt hverandre, og kanskje aldri vil se hverandre igjen, men som likevel får sine skjebner viklet inn i hverandre.

En politibil er involvert i ulykken som derfor blir grundig etterforsket.

Det fører til at politietterforskerne - spilt av Kate Ashfield og Douglas Henshall - begynner å nøste opp fortiden til de involverte i ulykken.

Fascinerende nok oppdager vi som seere at opptil flere forbrytelser trolig aldri ville ha blitt oppdaget, dersom kollisjonen ikke hadde funnet sted. Tilbakeblikkene i tid gir oss et hint om hva disse består av.

Douglas Henshall spiller etterforskeren John Tolin - en intenst lakonisk utseende mann, og alenefar som sliter både på jobb og hjemmebane. Bedre blir det ikke når han midt i den mest hektiske etterforskningen møter motstand på begge plan...

Absolutt severdig!

STEIN ØSTBØ

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV