Hovedinnhold

- For mye dialekt

Riksmålsforbundet mener det er for mye dialektprat på TV2.
Les også: Vær-Siri refset for«Finnmarksviddå»

- Mitt inntrykk er at det er dialektbruken og ikke nynorsken som er problemet. Det er ikke sånn at det strømmer inn med klager, men vi får henvendelser fra medlemmer om at det er for mye dialekt på TV2, sier viseformann Tor Guttu i Riksmålsforbundet til VG.

Ifølge Guttu skjemmes TV2 av for mange TV-reportere og programledere som snakker dialekt, men hverken TV2 eller Riksmålsforbundet har statistikk over språkbruken i sendingene.

- Preget av Vestlandet

- Personlig ville jeg høre på nynorsk fremfor dialekt, som har en tendens til å bli inkonsekvent og noe formløs. Vi har fått reaksjoner på at TV2 preges av Vestlandet, sier Guttu.

TV2 er imidlertid ikke nødt til å forholde seg til noen språkregler, ifølge konsesjonsvilkårene.

- De har noen gode medarbeidere, og de har noen som er mindre gode. Det kan jeg si uten å ta munnen full. Kvaliteten på programmene spiller nok en større rolle enn målformen, sier Tor Guttu.

Informasjonsdirektør Rune Indrøy i TV2 mener det er helt uproblematisk at flere av kanalens ansatte bruker dialekt.

- Det har vært en helt bevisst politikk fra starten av. Vi har latt våre ansatte bruke sin dialekt, fordi det blir som regel best når man lar mennesker snakke med den dialekten og det språket de er vant til, sier Indrøy.

- Kan folk snakke slik de vil?

- Det er ikke helt fritt frem. Vi prøver jo innimellom å plukke ut ord og uttrykk som kan være vanskelig for folk flest å forstå, sier Indrøy, som mener dialektbruken på TV2 er noe av det som kjennetegner kanalen.

Nynorsk

Flere av TV2s nyhetsankere snakker nynorsk, blant andre Nils Gunnar Lie, Siri Lill Mannes, Morten Sandøy og Trude Teige.

- Vi har aldri gjort vurderinger av folk utfira hvilken dialekt de snakker; om det er nynorsk eller bokmål, sier Indrøy.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV