Hovedinnhold

For disse fem er «Hellstrøm»-eventyret over

Slik går det med restaurantene to måneder etter

I FJOR: Espen Lapin Gundersen (22) og Eivind Hellstrøm (62) under opprydningen på Pizzakrogen i Grimstad i fjor. Foto: TV3
I FJOR: Espen Lapin Gundersen (22) og Eivind Hellstrøm (62) under opprydningen på Pizzakrogen i Grimstad i fjor. Foto: TV3
(VG Nett) To har stoppet driften, to selger restauranten og én har fått konkursvarsel. Men de andre «Hellstrøm»-restaurantene går så det koker.

Superkokk Eyvind Hellstrøm serverte norske TV-seere opprydning i storskala på TV 3 sist høst. Tolv restauranteiere fikk smake Hellstrøm-metoden, tolv restauranter ble piffet opp.

Les også: Gikk konkurs etter Hellstrøm-besøk 

Samme dag som «Hellstrøm rydder opp» hadde sin siste sending i fjor høst, spurte VG Nett eierne hvordan det gikk med deres restauranter.

Svarene kan du se i denne saken: - Slik gikk det med «Hellstrøm»-restaurantene 

Men hvordan er Hellstrøm-effekten i lengre perspektiv? To og en halv måned etter at programmet ble sendt beskriver eierne forholdene på restauranten slik:

Nydalen Eat (Oslo)

- Det går bra hos oss. Det er litt mer stille, men det er mange kunder som er fornøyd, og de gir tilbakemeldinger på hva som er bra og ikke bra, så vi blir bedre og bedre. Vi har beholdt samme konsept som Hellstrøm snakket om, og så hadde programmet reprise i januar, så da var det kaos i januar også. Hellstrøm ryddet opp i april, og ni måneder senere ser vi effekten fortsatt. Omsetningen er doblet siden før han kom, sier Vivian Lam ved Nydalen Eat.

Alexandros (Moss)

Manolis Mastorakis er for tiden på forretningsreise, men VG Nett får opplyst fra de ansatte at det går bra for restauranten.

- Jeg kan ikke svare på hvor jeg hadde vært uten ham, men driften var ikke lønnsom. Det er den nå, sa Manolis Mastorakis til VG Nett for to måneder siden.

Østkantfolk (Oslo)

- Det er bra trafikk hos oss, og vi er veldig fornøyde. Det var veldig nyttig for oss å være med. Vi fikk finpusset konseptet vårt av Hellstrøm, og nå er det stadig økende trafikk. Vi har vel doblet omsetningen om vi sammenlikner med januar i fjor, sier innehaver Pål Inge Ransted.

- Dere fikk kritikk for at kokken Lukas slet alene i kjøkkenet - har han fått hjelp?

- Lukas har fått selskap, vi har fått inn en veldig dyktig svensk kokk. Det går virkelig rette veien. Vi er veldig fornøyde med Hellstrøm, jeg kan ikke si noe annet, sier han.

Twende Brødre (Brevik)

- Jeg solgte restauranten min 1. januar. Jeg er utdannet sykepleier, og har savnet yrket i tillegg til det å få en mer normal familiesituasjon. Det har ligget og modnet en stund. Da noen ville overta, som var bra folk og er fra Brevik, solgte jeg, sier Anne Løvseth.

- Hadde det noe med Hellstrøms hjelp å gjøre?

- Nei, dette hadde kommet uansett. Jeg fikk en oppsving og holdt på litt lenger enn jeg hadde tenkt. Så var det tilfeldig at det passet å selge nå, sier hun.

De nye ansvarlige, ekteparet Stig og Kine Tovsen, har fortsatt Hellstrøms linje.

- Effekten av Hellstrøm vil nok alltid ligge der, om enn ikke i så stor grad som det har vært. Vi hadde en bitteliten oppsving da det var reprise, og så har vi hatt effekten av nye eiere. Vi har gjort om menyen, kanskje litt mer i Hellstrøm sin retning. Alt på menyen er hjemmelaget, og vi har fulgt hans visjon, sier Kine.

- Uten å sammenlikne med fjoråret tror jeg vi har en økning i omsetningen så langt i år, og det var en jevn økning mot årsslutt i fjor. Vi ser økt besøk og økt omsetning. Det er liv laga for Twende i Brevik, og dette er overhodet ikke noe tapsprosjekt, fortsetter hun.

La Casita (Ski)

La Casita fikk ikke fornyet sin kontrakt med huseieren i sommer, og eier Unal Can har foreløpig ikke funnet en ny restaurant.

- Vi har ikke funnet noe nytt sted, men vi har et par steder i Follo vi diskuterer. Siden vi har vært så mange år i bransjen føler vi oss nødt til å starte et nytt sted. Hellstrøm har også lovet oss at vi skal få noen råd før vi starter det nye stedet, sier tidligere innehaver Unal Can.

Samba Grill (Stavanger)

- Det går bra hos oss. Noen dager er det litt mer rolig, mens det er fullt nesten hver helg. Det er mye mer stabilt. Før var vi ikke noen restaurant, men nå føler jeg at det er mer normalt. Sånn som i går var det litt rolig, men det var kunder og bestillinger hele veien. Og kundene er fornøyde, sier Rosangela «Rose» Correa de Souza ved Samba Grill.

Hun forteller at restauranten har hatt over 80 prosents økning i omsetning siden før Hellstrøm kom til Stavanger.

- Vi har samme konsept, men jeg prøver å lage litt nye ting med kjøtt og fisk også, sier hun.

- Det var jo snakk om at dere var ekstra fascinert av hverandre - har dere møttes siden nyttår?

- Nei, det er ingenting som er skjedd. Men han er selvfølgelig velkommen hit. Han er en spesiell person for meg, en engel, svarer Rose.

Hotell Utsikten (Kvinesdal)

- Det har bare vært positivt alt sammen. Vi hadde veldig mye mer besøk etter at Hellstrøm var på besøk, sier daglig leder Per Arne Netland ved Hotell Utsikten i Kvinesdal.

Netland sier at restauranten har hatt fokus på sakene Hellstrøm tok opp, og at de nå hovedsakelig satser på lokalproduserte råvarer.

- Vi har klart å få på plass en rekke avtaler, og jobber med å få mer kontakt med bøndene i Lister-regionen, forteller Netland.

Han sier at responsen fra publikum og bygdefolket har vært veldig bra.

- Vi har hatt en enorm økning på søndagsbuffeten. Etter at vi var på TV nærmest doblet vi omsetningen. Det har vært litt stille etter nyttår, men vi regner med at det tar seg opp igjen utover våren, sier Netland.

Bizco, nå Davids (Slemmestad)

- Omsetningen har stabilisert seg på et litt høyere nivå enn det det var tidligere. Det synes jeg er bra. Jeg er veldig fornøyd, sier David Ndau Mwanyolo til VG Nett.

Mwanyolo skryter av innsatsen til Hellstrøm, som han mener fikk han og restauranten på riktig spor.

- Hellstrøm fikk meg tilbake til å lage noe som var unikt, og som ingen andre kan tilby. Det var det som trengtes, mener Mwanyolo.

Pizzakrogen (Grimstad)

- Det har endt med at vi skal selge Pizzakrogen første mars. Det ble rett og slett mye dyrere å drive restauranten slik Hellstrøm ville vi skulle, sier Espen Lapin Gundersen til VG Nett.

Les også: Restauranteier dropper Hellstrøm-råd 

Gundersen synes det er surt å selge restauranten. Han tror heller ikke han vil få igjen samme beløp som han betalte for Pizzakrogen.

- Jeg har ikke den energien nå til å satse så mye som jeg hadde tenkt for å få det opp igjen, men jeg har veldig god erfaring med å drive et sted. Hvis jeg eventuelt skal drive noe videre, vet jeg hva som skal gjøres annerledes.

AndrEtasje mat og dans (Lillestrøm)

Selskapet bak Lillestrøm-restauranten, Valhall Lillestrøm AS, mangler nemlig revisor, og står i fare for å bli avviklet. Det har ikke lykkes VG Nett å komme i kontakt med daglig leder Halvdan Thommesen.

- Det har vært et problem siden i sommer, men vi står ikke i fare for å bli tvangsavviklet. Det ser mye styggere ut enn det er i virkeligheten, sa Thommesen til VG Nett i fjor.

La Luna Bar (Torrevieja, Spania)

- Det går så det suser. Jeg har vært veldig fornøyd, og kan ikke få skrytt nok av Hellstrøm og gjengen. Omsetningen har sikkert steget 3-400 prosent, sier Irene Primstad til VG Nett.

- Jeg springer ræva av meg hele dagen. Det er mye mer jobbing, men det er helt topp.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV