Hovedinnhold

Annenhver nordmann tror på Snåsamannen

BLIR TRODD: Joralf Gjerstad har tilhengere i alle partier. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG
BLIR TRODD: Joralf Gjerstad har tilhengere i alle partier. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG
SNÅSA (VG) Halve Norge tror Joralf Gjerstad (86) har overnaturlige evner.

Denne saken handler om:


Av Sølvi Wærhaug, Nina-Beathe Tørum og Lena Storvand

Det er ikke bare folk fra Snåsa som tror på Joralf Gjerstads spesielle evner:

47,8 prosent av landets befolkning tror han kan hjelpe folk med disse evnene, viser en undersøkelse InFact har gjort for VG.

- Det skulle bare mangle! sier Snåsamannen når VG forteller ham om resultatet fra meningsmålingen.

- Det var kanskje litt egoistisk sagt av meg.

- Men jeg har hjulpet så mange mennesker, at noe annet ville vært rart, mener mannen som gjennom hele sitt liv skal ha helbredet over 50 000 mennesker og nå har fått en unik posisjon i det norske folk.

Til tross for de angivelige evnene, sender Gjerstad nå familien til lege. Les intervjuet i VGs papiravis i dag og på VG+.

Flest kvinner

- For oss fremstår det som et høyt tall, sier Knut Weberg, fagsjef i InFact til VG.

Størst er kvinnenes oppslutning om Snåsamannen. 54,6 prosent av kvinnene er positive til ham, mens 41,2 prosent av mennene er det.

Foto: Faksimile VG
Foto: Faksimile VG

- Halvparten tror at han har uforklarlige evner som kan hjelpe folk med ulike problemer. Bare en av fire avviser det. Kvinner tror i større grad enn menn. I tillegg øker tiltro med alder - de yngste er mest skeptiske, mens de blir mindre og mindre skeptiske med alderen, sier Weberg.

Mens oppslutningen om Snåsamannen i aldersgruppen 18-29 år er på 36,3 prosent, er den på 55,2 prosent i gruppen over 65 år. I ulike deler av Norge varierer holdningen til Snåsamannen.

- Tiltroen er størst i Midt-Norge, der to av tre tror at han har disse evnene, sier Weberg.

- Det er vel hans kjerneområde?

- Jo, men Nord- Norge er også høyt med 61 prosent i forhold til Oslo med 38 prosent.

- Krf-velgerne frelst

Den politiske tilhørigheten blant Snåsamannens tilhengere er størst blant Kristelig Folkepartis velgere - hele 82,6 prosent.

- Krf-velgerne er jo frelst - 82 prosent er et meget høyt tall.
De tror åpenbart litt mer på det åndelige generelt, mens det tilsvarende tallet for venstrevelgere er 32 prosent. Det er KrF og Venstre på hver sin side.

Undersøkelsen viser at 55,4 prosent av Fremskrittspartiets velgere tror at Joralf Gjerstad har uforklarlige evner. Tallet for Senterpartiet er 51,1 prosent, Høyre 46 prosent, Arbeiderpartiet 44,4 prosent og Sosialistisk venstreparti 44 prosent.

Stor effekt

- Undersøkelsen viser at mange har brukt alternativ behandling?

- Over 20 prosent har brukt alternativ behandling, og blant kvinnene er tallet 30 prosent. Det er kun 10 prosent som mener at det ikke har hatt noen effekt. Nesten halvparten av mennene som har prøvd dette, mener de hadde stor effekt av behandlingen, sier Weberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys