Hovedinnhold

Tok farvel med Rolf Graf

Ronni Le Tekrø: - Han var en sjelens kriger
Egil Eldøen: - En bauta har gått bort

HOLMENKOLLEN KAPELL (VG) Venner og familie tok torsdag et siste farvel med musiker og produsent Rolf Graf.

Tirsdag i forrige uke fikk musikk-Norge melding om at musiker Rolf Graf var gått bort, 53 år gammel, etter lang tids sykeleie. Han fikk påvist kreft på hjernen i fjor, og var åpen om sin diagnose.

Torsdag formiddag ble Graf bisatt i en fullsatt Holmenkollen kapell i Oslo.

Blant de rundt 300 oppmøtte var blant annet musikerne Ronni Le Tekrø fra TNT og Vagabond, Freddy Dahl fra bandet Junipher Green og artist Trine Rein.

- Han kunne virke borgerlig utad, men han var en sjelens kriger. Han var en flott fyr, som alltid spiste tomt kjøleskapet mitt, sa Tekrø til VG før seremonien startet.

Fremførte Grafs sanger

Trompetist Ole Edvard Antonsen åpnet seremonien med «Vitae Lux», før Merethe Trøan sang låten «Det fineste av alt». Antonsen var selv nabo og venn av Graf. Trompetisten minnes Graf som ekte.

- Han var en utrolig raus og kreativ person, som var veldig ekte på alle måter. Det var tøft og veldig rart å ta farvel med han, sier Antonsen.

Grafs egne sanger ble også fremført, blant annet «For alltid» som han skrev sammen med Anders Ghone og «Shine» ble fremført av Egil Eldøen. Låten skrev Graf sammen med Steinar Fjeld.

Egil Eldøen og Graf var mangeårige bandkollegaer i Lava. Han mener musikeren er viktigere enn hva mange skjønner.

- En bauta som har gått bort. En av de viktigste figurene i norsk popmusikk de siste 20-30 årene. Tror ikke folk helt hvor viktig Rolf var for musikk-Norge. Rolf var ekte og ekte i musikken sin. En fantastisk musiker. En utrolig varm og raus person som ga av seg selv.

Også NRK-profilen og musikkjournalisten Finn Bjelke var tilstede. «Herreavdelingen»-programlederen berømmer Grafs musikalske side.

- I en bransje som er brennfull av middelmådigheter, så var Rolf en veldig, veldig «alright» mann, sier han.

Graf var redaktør for bransjemagasinet Musikkpraksis, men mest kjent som bassisten i bandet Lava.

BANDET LAVA: Bak, fra venstre: Per Kolstad, Svein Dag Hauge og Per Hillestad. Foran fra venstre: Rolf Graf og Egil Eldøen. FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE
BANDET LAVA: Bak, fra venstre: Per Kolstad, Svein Dag Hauge og Per Hillestad. Foran fra venstre: Rolf Graf og Egil Eldøen. FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE


Han gjorde seg også sterkt bemerket som produsent, musiker og låtskriver. I løpet av sin karriere jobbet han med artister som Sissel Kyrkjebø, Randy Crawford og Elisabeth Andreassen.

Lang karriere

Graf begynte sin musikerkarriere på trompet i 1967, men byttet til bass og ble en del av rockebandet Lava med Marius Müller i 1981.

I 1985 spilte Graf inn sin første soloplate «The Boy Next Door» som ble utgitt i 13 land i Europa.

Fra midten av 80-tallet og utover 90-tallet jobbet Graf med ulike prosjekter, blant annet med Olav Stedje og Egil Eldøen i bandet Stedje /Graf/Eldøen.

- Dypt savnet

Graf var Norges første funkbassist som kunne «slappe» og ble raskt en populær studiomusiker på grunn av sin da utradisjonelle spillestil.

Etter dødsfallet sendte bandet Lava ut pressemelding:

«Rolf, med sitt strålende talent har vært en av pilarene i Lava i tillegg til å være en stor kapasitet og ressurs i musikkbransjen.Du er allerede dypt savnet, vi sender våre kondolanser til din kjære familie.»

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys