Hovedinnhold

Sykdommen ble et vendepunkt

DYREBAR: - Tiden og livet er blitt mye mer dyrebart, sier Anne Grete Preus
DYREBAR: - Tiden og livet er blitt mye mer dyrebart, sier Anne Grete Preus
Anne Grete Preus (54) ble rammet av en alvorlig sykdom i 2007. Nå er hun gladere i livet enn noensinne.

- Det var første gang jeg for alvor fikk kjenne på min egen sårbarhet, sier Preus til VG om da hun ble rammet av nyresvulst 50 år gammel. I mai fyller hun 55.

Preus møtte en bratt motbakke det året hun fylte 50: Hun mistet noen av sine nærmeste og opplevde selv det å være alvorlig syk.

Nære familiebånd

- Pappa døde i 2006, så ble jeg syk i 2007 og i fjor døde min mor, forteller Preus om foreldrene som begge bodde på et aldershjem på Hvaler i Østfold de siste årene av sitt liv. Tvers over sundet for der de bodde og ikke så langt unna hytta på Vesterøy.

- Det at foreldre dør er livets gang. Men det gjør en oppmerksom på at tiden er dyrebar når man er sammen med de gamle. Jeg har i ettertid sett at jeg var nær begge foreldrene mine på en måte jeg ikke ville ha trodd, sier Preus som i programmet snakker varmt om foreldrene og ikke minst faren som ga henne selvtillit til å takle dysleksien på en god måte.

I episode fire av reality og musikkserien «Hver gang vi møtes» som har sendestart på TV2 lørdag, sier hun om faren som var logoped:

- Jeg var heldig som hadde den pappaen.

I programmet får vi møte en sjeldent åpenhjertig Anne Grete Preus som forteller om da sykdommen rammet livet hennes foran utgivelsen av platen «Om igjen for første gang».

- Livet er ikke rettferdig. Sykdom kan ramme blindt og uhell kan ramme blindt og det er ikke lett å leve, sier hun i programmet.

Utsatte plateutgivelse

Til VG sier hun om denne tiden:

- Det var litt dramatisk. Jeg sto midt oppe i forberedelsene til en plate, men hadde hatt plager gjennom et år som jeg ikke visste hva skyldtes.

Hadde hodepine, følte meg rar og sliten. Men det var først da jeg som alltid hadde hatt god helse, fikk konstatert høyt blodtrykk at det var grunn til å reagere, sier Preus.

- Hvordan tok du det?

- Jeg siterte Dylan på «Når jeg skal møte Elvis» ... for eksempel det, sier Preus lakonisk om redselen for at dette var slutten.

Plateutgivelsen måtte utsettes. Anne Grethe måtte opereres.

- Platen skulle ha blitt sluppet 7. oktober. 10. oktober ble jeg operert og 21. november kom platen ut.

- Hva gjorde dette med deg?

- Det gjør en bevisst på å ta vare på dagen, være glad for hver eneste hverdag. For sånt blir borte når man er alvorlig syk.

- Hva har endret seg i livet ditt etter dette?

- Vel, jeg møtte ikke Elvis ... Jeg bruker mindre tid på bullshit, gjør det som betyr noe.

- Som hva?

- For eksempel har jeg nå nettopp kommet hjem fra en reise der jeg har besøkt min mors søster på Kanariøyene. Hun er 89 år. Det var så nydelig å se henne svømme ut med badehetten på ... Det er ikke sikkert jeg hadde reist til henne, hvis ikke alt dette hadde skjedd.

... et annet menneske nå

- Jeg tar det heller ikke som noen selvfølge lengre å stå opp om mårran. Men i motsetning til da jeg var mellom 20 og 30 år og min største redsel var å stagnere, er jeg nå opptatt av å glede meg over dagene og å ta bedre vare på dagene. Jeg er et annet menneske nå.

- Jeg tenker at jeg har fått gullsko og at livet mitt har fått gullramme, sier Preus i programmet.

Til våren begynner arbeidet med en ny plate.

- Den kommer til å reflektere hva som har skjedd i livet mitt de siste årene. Jeg går dypere ned i tekstene mine enn noensinne. Jeg har opplevd å selge 100000 av EN plate. Det er også frigjørende ikke å streve etter det mer, sier hun.

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys