Hovedinnhold

Himmelske portaler

Spillanmeldelse: «Portal 2»

«Portal 2»

OND OG MORSOM: I Portal 2 får du et gjensyn med den lett sarkastiske AIen GLaDOS. Foto: VALVE
OND OG MORSOM: I Portal 2 får du et gjensyn med den lett sarkastiske AIen GLaDOS. Foto: VALVE
(VG Nett) Noen spill får hjertet til å synge. Nå traller mitt for det enestående «Portal 2».

Denne saken handler om:

Det å kalle 2007-spillet «Portal» sjarmerende er en underdrivelse. Det fosset sjarm og glede ut av hvert eneste puzzle, hver eneste bokstav i det glimrende manuset og hver eneste krok i de dystopiske testlabene til Aperture Science.

Anmeldelse: Portal

Noen ganger er det bortimot umulig å ta en såpass fullkommen spillopplevelse videre. Andre ganger sitter utviklerne igjen med et overskudd de brenner etter å få kanalisert.

Heldigvis for oss er det glødende engasjement og genuin skaperglede som ligger bak «Portal 2» også. Og da er det duket for en spillopplevelse av de helt sjeldne.

FORLATT: Det har gått hundrevis av år siden begivenhetene i det første Portal-spillet. Foto: VALVE
FORLATT: Det har gått hundrevis av år siden begivenhetene i det første Portal-spillet. Foto: VALVE


Det har gått noen hundre år siden Chell stanset den sinnssyke AIen GLaDOS i det første «Portal»-spillet. Laboratoriene til Aperture Science har forfalt, og vi får raskt et gjensyn med Chell som blir vekket fra sitt dvale-fangenskap av den lystige AIen Wheatley.

Og la oss stanse opp litt her. Ved Wheatley. For en hysterisk bra rollefigur! Manuset i «Portal 2» er minst like sylskarpt og genuint morsomt som i forgjengeren, og den britiske skuespilleren Stephen Merchant («The Office», «The Ricky Gervais Show») gjør en helt makeløs jobb som Wheatley.

LEDSAGER: AIen Wheatley holder deg med hysterisk morsomt selskap i Portal 2. Foto: VALVE
LEDSAGER: AIen Wheatley holder deg med hysterisk morsomt selskap i Portal 2. Foto: VALVE


Makeløs er også en god beskrivelse av GLaDOS, som er like ond, gal og robot-sarkastisk som vi husker henne. Skuespiller J.K. Simmons gjør dessuten en strålende og utrolig festlig innsats som stemmen (lagret på bånd) til Aperture Science-sjef Cave Johnson.

«Portal 2» er i det hele tatt en sjeldent morsom spillopplevelse, et spill som faktisk får meg til å le både ofte og høyt.

VGTV: Se intervju med Valve og scener fra spillet her!

HVORDAN I ALL VERDEN?? Det kan virke i overkant vanskelig å møte stadig mer kompliserte puzzles, men løsningen er bestandig innenfor rekkevidde. Foto: VALVE
HVORDAN I ALL VERDEN?? Det kan virke i overkant vanskelig å møte stadig mer kompliserte puzzles, men løsningen er bestandig innenfor rekkevidde. Foto: VALVE


Solide doser humor finner du også i de portalbaserte hjernenøttene - av typen «haha, hvordan i all verden fant de på dette?». Utgangspunktet er et våpen som kan lage to portaler, en inngang og en utgang, og i tillegg må du blant annet bruke tyngdekraft, justere laserstråler mot brytere og plassere bokser på store, røde knapper.

Denne gangen kan du også leke deg med flytende guffe med tre forskjellige egenskaper: en blå væske som får deg til å hoppe høyere, en oransje væske som gir deg superfart og en hvit væske som gjør det mulig å lage portaler på alle typer overflater.

BLÅ GUFFE: Denne blå guffen gjør det mulig å hoppe høyere. Foto: VALVE
BLÅ GUFFE: Denne blå guffen gjør det mulig å hoppe høyere. Foto: VALVE


Alle nyhetene i spillbarheten introduseres på logisk og rolig vis. Selv om det blir gradvis mer kompleks og man må gruble en del, er den logiske løsningen bestandig innenfor rekkevidde.

Jeg føler meg smart, flink og kreativ når jeg spiller «Portal»-spillene, og det er nok det sikreste tegnet på at vi har med spilldesign fra øverste hylle å gjøre.

VGD-bruker Superkanonen:
Så utrolig tøft at jeg kan spille med vennene mine på PC når jeg selv skal kjøpe det på PS3! Portal 2 kommer til å bli revolusjonerende!
Diskuter Portal 2 her!

Da kan man også legge fra seg frykten om at «Portal»-konseptet ikke ville tåle overgangen fra den tre timer lange forgjengeren til den rundt åtte timer lange oppfølgeren. For ingen av utvidelsene er i nærheten av å være fyllmasse.

Foto: VALVE
Foto: VALVE


Du får en mer omfattende handling, uten at det noen gang blir kjedelig. Du får flere og mer intrikate puzzles, uten at det blir for mye gjentakelse. Og det å utforske det tomme, nedslitte Aperture Science og alle dets rare ideer og oppfinnelser er en sann fryd hele veien gjennom.

Så der satt jeg da, med et stort glis etter å ha fullført enspillerdelen i «Portal 2», klar til å kalle det et av tidenes beste spill. Uten å ha spilt et sekund av den medfølgende co-op-delen.

Og så viser det seg at det er flerfoldige timer med fantastisk underholdning her også.

LES FLERE SPILLANMELDELSER!

HERLIG SAMARBEID: I co-op-delene kan du løse oppgaver sammen med en venn. Foto: VALVE
HERLIG SAMARBEID: I co-op-delene kan du løse oppgaver sammen med en venn. Foto: VALVE


Her snakker vi om en opplevelse som er adskilt fra enspillerdelen, men som bruker mange av de samme puzzle-mekanikkene. Forskjellen er at du her får puzzles man MÅ være to for å løse - enten over Internett, eller på splittet skjerm. Gleden av å dele alt dette med en venn er virkelig enorm.

Og for en humor! Valve har plassert to roboter proppfulle av personlighet i hovedrollene, og de to blir hele veien fulgt av spydige kommentarer fra GLaDOS. For å si det sånn: det er like mye overskuddshumor her som i enspillerdelen.

Co-op-oppdragene i «Portal 2» har gitt meg noen av de klart morsomste og mest givende opplevelsene jeg har hatt i et spill noen sinne. Seriøst.

Foto: VALVE
Foto: VALVE


Samlet sett er «Portal 2» interaktiv underholdning som som varmer langt inn i sjelen. Det er så bra at jeg nesten blir rørt.

RUNE FJELD OLSEN

Følg meg også på Twitter!

PORTAL 2
Plattform: PC PS3 360
Genre: Puzzle
Alder: 12
Utvikler: Valve
Utgiver: Valve
Mer info

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill