Hovedinnhold

10 glimrende iPad-spill

KJEMPESATSING: Apple satser stort med sin iPad - også for å kapre det håndholdte spillmarkedet. Foto: APPLE
KJEMPESATSING: Apple satser stort med sin iPad - også for å kapre det håndholdte spillmarkedet. Foto: APPLE
(VG Nett) Hvilke spillopplevelser er de beste på iPad? Her er ti VG Nett-favoritter.

Denne saken handler om:

De gode spillopplevelsene står i kø på Apples iPad. Men køen snirkler seg gjennom et terreng det er vanskelig å få oversikt over.

Hvilke spillopplevelser er det egentlig verdt å få med seg på iPad? Hvor skal man i det hele tatt starte i berget av tilgjengelige spill på App Store?

Følg Rune på Twitter
Følg Carl Thomas på Twitter

Her har vi funnet frem til ti favoritter i dette berget. Ti spill vi mener både er glimrende individuelt sett, og som samlet sett er beskrivende for hva man kan vente seg av iPad som spillplattform.

Les også: Test av iPad som spillplattform

Flight Control HD. Foto: FIREMINT
Flight Control HD. Foto: FIREMINT


Flight Control HD
Pris: 29,-
Sjanger: Strategi

Det definitive favorittspillet til iPad er antagelig «Flight Control HD». Her inntar du rollen som flygeleder, som i all hovedsak går ut på å lande alle innkommende fly og helikoptre på korrekte landingsplasser, uten at noen kolliderer.

Og det er jo til å få høyt blodtrykk av, for du kommer selvsagt til å krasje. Igjen og igjen og igjen. Men det er også fremragende underholdning å holde ut så lenge som mulig, før det uunngåelige inntreffer.

Skulle du ha ambisjoner om å være sosial og kanskje se litt på gullrekka samtidig, er dette imidlertid et blindspor. Det tar ikke så altfor lang tid før luftrommet krever all oppmerksomhet, og nekter å slippe den igjen.

CARL THOMAS AARUM

Plants vs. Zombies. Foto: POPCAP GAMES
Plants vs. Zombies. Foto: POPCAP GAMES


Plants vs. Zombies
Pris: 55,-
Sjanger: Strategi

Zombieapokalypsen er et faktum, og nå er de sultne på hjernen din. Men først må de komme seg over plenen. I «Plants vs. Zombies» skal du plante en masse ulike vekster for å beskytte deg mot horder av vandøde som kommer vaggende mot huset ditt. Og det er uhyre morsomt, sjarmerende og etter hvert ganske utfordrende også.

«Plants vs. Zombies» begynner å bli et aldrende spill allerede, men byr fortsatt på underholdning i særklasse. Og til iPad fungerer det bedre enn noen gang. Den store, lille skjermen passer perfekt å kladde på mens man sitter i sofakroken, og gameplayet sitter som støpt - man skulle nesten tro spillet var designet spesielt til iPad, så bra funker det.

CARL THOMAS AARUM

Real Racing. Foto: FIREMINT
Real Racing. Foto: FIREMINT


Real Racing
Pris: 55,-
Sjanger: Racing

Da vi skulle velge ut vårt favorittracingspill ble det et tett løp mellom «Real Racing» og «GT Racing: Motor Academy». For de er mer eller mindre like gode, med hver sine styrker og svakheter.

Valget falt likevel på «Real Racing», for det byr definitivt på den beste kjøreopplevelsen av de to. Styringen ble utslagsgivende, og selv om «GT Racing: Motor Academy» leverer en bedre karrieremodus og strået hvassere grafikk, så er kjøringen det aller viktigste her, og der ligger «Real Racing» et hestehode foran på iPad.

CARL THOMAS AARUM

LUDO Board Game. Foto: SIS SOFTWARE
LUDO Board Game. Foto: SIS SOFTWARE

LUDO board game
Pris: Gratis
Sjanger: Brettspill

Ja, Ludo. Det viser seg at iPad er perfekt til klassiske brettspill, og Ludo er faktisk mitt favorittspill til plattformen til nå.

Her handler det, som i den fysiske versjonen, om å få alle sine fire brikker til mål først. Og om å hindre de andre (inntil fire spillere kan delta) i å komme i mål med sine brikker. Mest det siste, for å være helt ærlig.

Et tidløst konsept som garanterer hytte- og sofakos også når terning, brikker og brett er heldigitale. Brettspillfantaster har i det hele tatt mye snadder å velge mellom på iPad, fra Scrabble til sjakk og backgammon. For å nevne noe.

RUNE FJELD OLSEN

Angry Birds HD. Foto: CHILLINGO
Angry Birds HD. Foto: CHILLINGO


Angry Birds HD
Pris: 29,-
Sjanger: Puzzle

Man kommer ikke unna «Angry Birds» når man skal gi et tverrsnitt av spillmulighetene på iPad. Med nesten 10 millioner nedlastede eksemplarer på iPhone, iPod Touch, iPad og Android-telefoner, er spillet et udiskutabelt fenomen.

Og det er ikke noe å si på det! Her skal du skyte fugler med forskjellige egenskaper - noen er eksempelvis veldig kjappe, mens andre eksploderer - på forskjellige konstruksjoner. Målet er å treffe diverse grisetryner som er beskyttet av konstruksjonene.

Jo færre fugler du trenger på å løse oppgaven, jo bedre score får du. Og dermed er det gjort. Sterkt vanedannende er bare forbokstaven.

RUNE FJELD OLSEN

Bejeweled. Foto: POPCAP GAMES
Bejeweled. Foto: POPCAP GAMES


Bejeweled 2 + Blitz
Pris: 17,-
Sjanger: Puzzle

Du vet hvordan det er når du først begynner å knaske potetgull. Når armene og kjeften går nesten automatisk. Hjernen kobles ut, og man kan bare ikke stoppe. Sånn er «Bejeweled 2». Flytt rundt på juveler, og finn tre like for å få dem til å forsvinne. Og dette gjør du helt til hjernen flyr ut vinduet, og bare armene og øynene sitter igjen og stirrer på iPaden.

«Bejeweled 2» er utviklet til iPhone, men fungerer vel så bra oppskalert til iPad. Alle iPhone-applikasjoner fungerer i prinsippet til iPad, men ikke alle takler overgangen like elegant som «Bejeweled 2».

CARL THOMAS AARUM

Osmos. Foto: HEMISPHERE GAMES
Osmos. Foto: HEMISPHERE GAMES


Osmos
Pris: 29,-
Sjanger: Puzzle

Ledsaget av drømmende ambient-rytmer, skal du her føre en slags ball gjennom et univers av andre små og store baller. Du kan smelte sammen med mindre baller og vokse, mens større baller kan sluke deg og gi game over.

Et enkelt, men sterkt vanedannende konsept som forsterkes av at det ser helt vanvittig lekkert ut på den store iPad-skjermen. Det å trykke her og der på skjermen for å styre ballen din fungerer dessuten enda bedre enn i iPhone-versjonen.

«Osmos» er ikke blant de dypeste spillopplevelsene på iPad. Men det er blant de mest uanstrengte kule opplevelsene.

RUNE FJELD OLSEN

Monkey Island 2: Special Edition. Foto: LUCASARTS
Monkey Island 2: Special Edition. Foto: LUCASARTS


Monkey Island 2: Special Edition
Pris: 29,-
Sjanger: Eventyr

Her får du et gjensyn med et av spillhistoriens morsomste og rareste spill. Spillet følger originalen fra 1991 tett, men har oppgradert både grafikk og kontrollsystem.

Resultatet er helt fantastisk. Veteraner vil bli overveldet av nostalgi, mens nye spillere vil få oppleve et særegent pek-og-klikk-spill med utfordrende puzzles, hysterisk dialog og mengder av herlig humor for første gang. Heldige jævler.

Og iPad-versjonen fungerer helt ypperlig, selv om dette nok passer bedre for sofakroken enn for korte bussturer.

RUNE FJELD OLSEN

Civilization Revolution. Foto: 2K GAMES
Civilization Revolution. Foto: 2K GAMES


Civilization Revolution
Pris: 69,-
Sjanger: Strategi

«Civilization»-serien er en av tungvekterne innenfor strategisjangeren, men «Revolution»-delen er ment for de som ville ha det mer moro og mindre alvorlig. Og iPad-versjonen balanserer hårfint mellom større strategiske avveiinger og mer lettbeint sivilisasjonsutvikling.

Men selv om dette vil være enklere enn sin seriøse storebror på PC, så er det fortsatt snakk om runder som kan vare over flere dager, i riktig mange timer.

Og det krever fortsatt en del innkjøring før alle knapper og funksjoner sitter i fingertuppene. Men investerer du litt tid og energi her, kan du få god avkastning i form av svært spillbar og underholdende sofakroksstrategi.

CARL THOMAS AARUM

Pool Bar. Foto: FUTURE GAMES OF LONDON
Pool Bar. Foto: FUTURE GAMES OF LONDON

Pool Bar
Pris: 17,-
Sjanger: Sport

Det er naturligvis umulig å skape en fullgod elektronisk erstatning av et fysisk biljardbord, men av alle de biljardspillene jeg har testet til nå, er det «Pool Bar» som kommer nærmest.

Det at man bruker fingrene til å finjustere vinkler og slagstyrke tilfører en slags fysisk nærhet til det virtuelle bordet. Og det at man sender iPaden mellom hverandre gir opplevelsen det sosiale bakteppet jeg mener biljard trenger for å være morsomt.

RUNE FJELD OLSEN

Diskuter dataspill her
Flere spillnyheter her

PS: Vi gjør oppmerksom på at denne guiden ble laget for noen uker siden, det kan ha kommet spill på App Store etter dette som hadde fortjent en plass på listen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill