Hovedinnhold

Plaffer ned gatemonstre

(VG Nett) Ved hjelp av en bærbar PC og GPS kan du skyte spillmonstre fra PC-klassikeren «Quake» på gata.
Den australske doktorgrad-studenten Wayne Piekarski var ikke fornøyd med å skyte monstre på PC. Ved hjelp av en bærbar PC, en hodemontert skjerm, et GPS-system (Global Positioning System) og PC-spillet «Quake» tok han skytefesten med ut i den virkelige verden.

- Du kan bruke dette overalt utendørs der det er et GPS-signal. Ettersom ryggsekken er ganske uhåndterlig er det derimot best å spille i et åpent område eller et annet sted hvor du ikke kommer til å løpe inn i andre mennesker, for eksempel, sier Wayne Piekarski til VG Nett.

Spillet foregår på en gjennomsiktig skjerm festet på hodet, hvor monstrene dukker opp i det virkelige miljøet spilleren ferdes i. Mus og tastatur er erstattet med en spillpistol, og det som skjer i spillet oppdateres hele tiden i forhold til virkeligheten via GPS.

For å unngå at monstrene går gjennom veggene på universitetsbygningene, har Piekarski laget et spillbrett basert på bygningene i universitetet. Bygningene i spillet er gjennomsiktige så de ikke skjuler de virkelige bygningene, og i prasis betyr det at det bokstavelig talt kan være et monster som venter på deg bak hushjørnet.

- Spillet er for det meste lik originalen. Vi har bare modifisert koden så den håndterer posisjonene i spillet fra sporingssystemer i steden for tastatur og mus, sier Piekarski.

Piekarski og veilederen Wayne Thomas har kalt systemet «ARQuake», og arbeidet deres inngår i en omfattende global forsking i det som kalles AR (Augmented Reality - «forstørret virkelighet»). Og AR inngår i samlebegrepet VR - Virtual Reality.

Piekarski er forsiktig med å gjette når dette vil være tilgjengelig for vanlige spillere.

- For øyeblikket er alt utstyret man trenger for dyrt for en vanlig person. VR maskinvare er tilgjengelig men veldig dyrt, og grunnen til at det er så dyrt er at det ikke selges i store nok mengder til å kjøre prisen ned. Noen er nødt til å bruke penger for å pushe det, og da blir det populært, sier han.

- Dette kan skje når som helst, men antakelig er det lenge til. Hvis det skjer i det hele tatt. Det er mange usikkerhetsmomenter med VR-utstyr, som at folk kan bli syke eller skade seg selv, og det er spørsmål rundt lovligheten knyttet til dette, sier Piekarski.

Det er allikevel mulig å gå på Karl Johansgate og skyte monstre i dag. Utstyret du trenger vil koste omtrent 60.000 norske kroner.

PS! AR-systemet til Piekarski kan også brukes til å se hvordan planlagte påbygg og nybygg vil se ut i det fysiske miljøet. Ikke like sexy som å spille Quake i ditt eget nabolag, kanskje, men spennende lell.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill