Hovedinnhold

Moms-sjokk for «The Gathering»

Data- og spillarrangement er ikke kultur, mener Skatt øst og leverer et millionkrav til arrangørene av datapartyet «The Gathering».
POPULÆRT I PÅSKEN: Dataspillfesten The Gathering er i årevis vært et populært samlingssted for ungdom i påsken. Foto: Scanpix
POPULÆRT I PÅSKEN: Dataspillfesten The Gathering er i årevis vært et populært samlingssted for ungdom i påsken. Foto: Scanpix

Til uken samles 5.200 data- og spillinteresserte i Vikingskipet i Hamar for å pleie sin hobby. «The Gathering» har siden starten i 1992 blitt en viktig årlig begivenhet for norsk ungdom, med konkurranser, turneringer og andre data- og spillrelaterte arrangementer.

Men er det kultur? Nei, mener Skatt øst, som nå krever merverdiavgift fra billettsalget for 2006, 2007 og 2008 - totalt nesten to millioner kroner.

- Det er helt uhørt, sier Erlend Sand Bruer, leder for Hyperion, til VG Nett.

- Dette er en sak som viser at datakultur og ungdoms frivillighet ikke blir tatt på alvor, legger han til.

Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom (KANDU) er den frivillige, ikke-komersielle organisasjonen som formelt blir krevd for millionbeløpet. KANDU ligger under paraplyen til ungdomsorganisasjonen Hyperion, en samleplass for foreninger som driver med dataspill, simuleringsspill og fantastisk media.

- Fylkesskattekontoret antar at arrangementet «The Gathering» ikke kan karakteriseres som et opplevelsessenter i henhold til de retningslinjer som Finansdepartementet har fastsatt i tolkningsuttalelsen, heter det i beslutningen fra Skatt øst.

- De har ikke lagt vekt på det frivillige eller det kulturelle, men kun vurdert hvorvidt «The Gathering» er et «opplevelsessenter», kommenterer Sand Bruer.

- Et danseband-arrangement i Vikingskipet fikk nylig momsfritak, hvorfor er det kultur mens data- og spill ikke er det? spør han.

Vedtaket om å kreve moms fra billettsalget til «The Gathering» har allerede medført dyrere billetter i år. Nå håper Hyperion kulturminister Trond Giske vil ta affære.

- Vi anker beslutningen til Finansdepartementet, og håper det er mer forståelse der, sier Sand Bruer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill