VOLDELIG: Det britiske filmtilsynet har bannlyst spillet Manhunt 2. Det samme skjedde på den andre siden av Atlanterhavet, men nå kommer allikevel spillet ut i USA. Foto: Rockstar

«Manhunt 2» bannlyst i Storbritannia

(VG Nett) Oppfølgeren til et av de mest brutale spillene noen sinne er bannlyst fra spillbutikker i Storbritannia.

Rune Fjeld Olsen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


Ifølge en pressemelding, er dette det første spillet det britiske filmtilsynet BBFC har nektet å klassifisere siden 1997-spillet «Carmageddon».

I praksis betyr avslaget om klassifisering at det vil være ulovlig å selge «Manhunt 2» i hele Storbritannia.

Les også:Aksjon mot Manhunt 2 i USALes også:Rockstar forsvarer segVGTV:Dette er Manhunt 2

- «Manhunt 2» skiller seg ut fra andre nyere spill med sin kompromissløse, depressive og ufølsomme tone i den generelle spillkonteksten, som konstant oppmuntrer til instinktive drap med ekstremt lite følelse eller distanse, skriver David Cooke, sjef for BBFC, i pressemeldingen.

- Det er en pågående og kumulativ løssluppen sadisme i måten disse drapene blir utført, og oppmuntret til, i spillet, fortsetter han.

«Manhunt 2» følger opp det kontroversielle spillet «Manhunt» fra 2003. VG Nett mente det var en guffen «drapssimulator», og belønnet spillet med terningkast to.

I «Manhunt» styrte spilleren en dømt fange som ble ufrivillig hovedperson i en slags «snuff»-film.

Med en psykopatisk regissør på øret, skulle han ta livet av andre kriminelle ved å snike seg innpå dem og overfalle dem på bestialsk vis. Jo mer brutalt likvideringen foregikk, jo større belønning fikk spilleren.

I «Manhunt 2» er settingen endret, men konseptet er videreutviklet. Og nå mener altså det britiske filmtilsynet at spillselskapet Rockstar, som har laget spillet, har gått for langt.

Foto: Rockstar Foto:

- Spillets resolutte fokus på det å snike etter og brutalt slakte, og den totale mangelen på tilbud om alternativ nytelse for spilleren, sammen med den forskjellige narrative konteksten, bidrar til å skille dette spillet fra det originale «Manhunt»-spillet, skriver Cooke.

Han legger til at «Manhunt» var helt på grensen til å bli bannlyst det også i 2003, men at BBFC den gangen valgte å gi det 18 års aldersgrense.

BBFC går dessuten langt i å synse om skadevirkningene et spill som «Manhunt 2» kan ha på allmennheten.

- BBFCs nøye gjennomtenkte mening er at det å klassifisere «Manhunt 2» for utgivelse, vil involvere et spekter av uakseptabel skaderisiko - både for voksne og for mindreårige, heter det i pressemeldingen.

Spillbransjeforeningen i Storbritannia, ELSPA, støtter overraskende nok filmtilsynets beslutning.

- En avgjørelse som dette fra BBFC demonstrerer at vi har et aldersmerkingssystem i Storbritannia som er effektivt. Den viser at det virker, og at det virker bra, sier Paul Jackson, leder for ELSPA, i en skriftlig uttalelse.

- Spillindustrien er et kreativt fenomen som produserer alle typer spill på tvers av alle typer sjangere, og som applellerer til alle typer folk over hele landet, unge og gamle, menn og kvinner, fortsetter Jackson, før han konkluderer:

- Over 70 prosent av alle spill er tilgjengelige for alle over tre år.

«Manhunt 2» er fremdeles på vei til øvrige spillbutikker i Europa, med planlagt utgivelse på PS2, Wii og PSP 13. juli.

Rockstar Games har mulighet til å anke beslutningen til det britiske filmtilsynet.

PS: Den notoriske spillmotstanderen Jack Thompson har ifølge GamePolitics.com varslet at reaksjoner mot «Manhunt 2» er på vei også i USA i forkant av den amerikanske utgivelsen av spillet 9. juli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder