Leger bruker Tetris til å behandle øyeproblem

SPILL

Hvem sa at for mye spilling gir firkantede øyne?

  • Audun Rodem (gamer.no)
Publisert:

Forskere ved McGill University i Montreal bruker nå spillet Tetris for å behandle øyeproblemet amblyopi. Dette melder CTV News.

Amblyopi er en tilstand der en person har redusert synsevne på ett øye, og forbindes ofte med skjeling. Synet blir flatt og kjedelig, og gjør at man ikke får følelsen av rom på samme måte. Til vanlig behandles problemet med en lapp over det gode øyet, slik at det svake øyet blir trent opp.

Ifølge The Canadian Press har forskerne funnet ut at den alternative Tetris-behandlingen gir en firedoblet effekt sammenlignet med vanlige opptreningsmetoder.

Bruker øynene for å spille

Behandlingen baserer seg på at pasienten tar på seg et hodemontert visir, der Tetris vises. Spillerne må bruke begge øynene for å plassere ned blokkene på riktig sted. Ett øye viser blokkene som skal plasseres, mens det andre øyet viser radene med blokker som allerede er plassert. I studien spilte de voksne forskningskandidatene spillet i en time per dag over seks uker.

Ifølge lederen for forskningsprosjektet, Dr. Robert Hess, er ikke selve Tetris-biten livsnødvendig for å få til behandlingseffekten.

- Spillet gir oss en plattform for å gjøre den treningen som må gjennomføres, og gjør at behandlingen blir mer gøy. Spillet i seg selv er ikke like viktig som prinsippet for hvordan vi bruker det for å gjøre noe bra, sier han.

Forhatt øyelapp

Samtidig forteller han at den alternative behandlingen har noen andre positive bieffekter. Den vanlige behandlingen med en lapp over øyet er ikke så veldig populært blant de unge som behandles.

- Det er forhatt av alle, siden ungene ikke ønsker å slite med det dårlige synet fra det svake øyet. De ønsker ikke å bli ertet, og det er irriterende å ha øyelappen på, forteller han.

Tetris har siden åttitallet etablert seg som ett av verdens mest velkjente spill. Blokkestablingen finnes i utallige varianter og versjoner. Mest kjent er kanskje Game Boy-utgaven, som fulgte med når man kjøpte den håndholdte maskinen, og som på mange måter sørget for at konsollen gjorde braksuksess.

Det har blitt gjort mye forskning på spill. Visste du at spill er bra for deg og at slagpasienter kan trenes opp med spill ?

Her kan du lese mer om