AVDUKET NY XBOX: Microsoft avduket sin kommende Xbox One tirsdag kveld. Her ser du pressen fotografere den nye konsollen, den nye Kinect-sensoren og den nye håndkontrolleren. Foto: AP

- Med Xbox One ser vi Microsofts sanne ansikt

VG kommenterer avdukingen av Microsofts nye spillkonsoll

Spillentusiaster hyler av sinne etter at Microsoft viste frem sin nye spillkonsoll, Xbox One, i går kveld. De kan ta seg en bolle og roe seg ned.

Rune Fjeld Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

KOMMENTAR
Av Rune Fjeld Olsen
@runefo på Twitter

Det som skapte mest begeistring da Microsoft presenterte sin nye spillmaskin tirsdag kveld, var ikke en grensesprengende spillopplevelse. Det var ikke et spillkonsept som var så nytt og friskt at spillentusiaster knapt klarer å vente til lanseringen til høsten.

Det var i steden en TV-serie basert på spillserien «Halo» - med selveste Steven Spielberg involvert - som var kveldens hotteste avduking.

Microsoft viste frem spill også. Vi fikk den første store demonstrasjonen av «Call of Duty: Ghosts», et glimt av «Forza Motorsport 5» og EA Sports viste frem fire kommende storspill (inkludert «FIFA 14», naturligvis).

Det ble sagt at alle disse spillene ville være en revolusjon, at de nå leverer opplevelser som tar spillmediet til helt nye nivåer. Men det ville de ha sagt uansett, selv om nyhetene skulle vise seg å bare være detaljerte skolisser på Messi eller mer troverdig rekyl på våpnene i «Call of Duty». Det er lurt å ikke ta denne typen presentasjoner for god fisk.

Selv kveldens store spilloverraskelse, «Quantum Break» fra de herlige finnene i Remedy («Alan Wake» og «Max Payne»), vakte oppsikt på en annen måte enn vi er vant til. Her vil handlingen i spillet løpe parallelt med en TV-serie fra samme univers, og spillet og TV-serien vil påvirke hverandre.

Nei, det var ikke spill som stod i sentrum i går kveld. Med Xbox One viser Microsoft frem sitt sanne spill-ansikt:

Det er ikke først og fremst spillerne de vil nå med sin enorme satsing på spillkonsoller.

ALT-I-ETT-BOKS: Slik ser den nye Xbox-konsollen ut. Foto: AP


Xbox One handler om å samle all digital underholdning i hjemmet i én og samme boks. TV-titting, musikk, streaming av video, fotogallerier, videochatting, nettshopping og spilling.

Det handler om å gjøre vårt forbruk av digital underholdning så enkel og behagelig som mulig, om å la den flyte mellom våre mobile dingser, våre datamaskiner og våre TV-skjermer og allikevel fremstå som en helhetlig opplevelse.

Mange spillentusiaster reagerer på dette. De føler seg sviktet av Microsoft.

De lurer på hvorfor man må aktivisere spill over Internett for å få spille dem, hvorfor Xbox One ikke spiller Xbox 360-spill eller Live Arcade-spill de allerede har kjøpt. De skjønner ikke hvorfor Microsoft gjør det vanskelig å kjøpe og selge bruktspill. De lurer på hvor de storslagne spillopplevelsene blir av.

Jeg forstår frustrasjonen, men jeg er ikke like bekymret eller forferdet.

BAKFRA: Slik ser Xbox One ut på baksiden. Foto: REUTERS


For det første er Xbox One et helt opplagt neste skritt for Microsoft. Det er denne boksen de har forsøkt å lage helt siden de gjorde sin entré på spillmarkedet i 2001. De vil ha den samme posisjonen på TV-skjermen som de har på PC-monitorer, og det må de jo få lov til å prøve seg på.

For det andre er jeg ganske sjarmert av teknologien de demonstrerer. Tale- og bevegelsesstyringen via den nye Kinect-sensoren ser ut til å fungere kjempefint, og med introduksjonen av Windows 8, Surface og Windows Phone 8 har de endelig vist at de kan håndtere behagelig flyt av data mellom alle dingsene som er relevante for kundene deres.

Eller for å si det på en annen måte: rent teknologisk er Microsoft nå modne for å ta det store skrittet over i den mediehverdagen alle har snakket om de siste 20 årene.

Det å erstatte en bunke fjernkontrollere med enkle stemmekommandoer som «gå til film» og «spill musikk» gjør meg nysgjerrig. Det samme gjelder muligheten til å bruke enkle håndbevegelser for å justere volumet på TVen.

Den store utfordringen til Microsoft her er at de møter betydelig konkurranse fra alle hold her. ALLE vil lage denne typen enhetlig underholdningsopplevelse i hjemmet.

NY HÅNDKONTROLLER: Slik ser den nye Xbox One-håndkontrolleren ut. Foto: REUTERS


Og for det tredje er det ikke sånn at Microsoft nå blåser en lang marsj i oss spillentusiaster. Spill fikk ikke hovedfokus i går kveld, men det betyr ikke at de storslagne spillopplevelsene til Xbox One ikke eksisterer. Jeg er ikke bekymret. De store spillene kommer.

Som den spillentusiasten jeg er, er jeg foreløpig mer begeistret for Sonys fokus med deres Playstation 4. De frir til indieutviklere, de snakker om hvor viktig spill er i neste generasjon, de sier de vil skape helt nye og unike spillopplevelser.

Men vi er bare i starten av PR-maskineriet til Sony og Microsoft, foreløpig kan vi ikke si noe særlig om den helhetlige identiteten til hverken Xbox One eller Playstation 4. Mest sannsynlig tenker de ganske likt, mest sannsynlig vil Sony forsøke å oppnå akkurat det samme som Microsoft og vice versa.

NY TRIO: Den nye Xbox One-konsollen til Microsoft krever at Kinect alltid er tilkoblet og slått på. Foto: AP


Tidligere i år uttrykte jeg stor skepsis til fremtiden til de tradisjonelle spillgigantene Sony, Microsoft og Nintendo. Jeg var usikker på hvilken rolle de vil ha i et spillmarked som nå gjennomgår fundamentale endringer.

Den skepsisen føler jeg fremdeles. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på nedslagskraften til mobiltelefoner og nettbrett, og rent spillmessig er det ingenting jeg er mer interessert i enn virtual reality-headsettet Oculus Rift.

Men nå som både Sony og Microsoft har løftet sløret av sine kommende konsoller, er min skepsis i det minste noe dempet.

Jeg gleder meg til å fyre opp Xbox One og Playstation 4. Og det er da noe.

RUNE FJELD OLSEN | @runefo på Twitter

PS: Xbox One vil bli lansert til høsten. Prisen er foreløpig ikke kjent.

PPS: Microsoft brukte mye tid på hvordan Xbox One er integrert med TV-titting i går kveld. Alle disse funksjonene gjelder foreløpig kun i USA, det er ikke kjent når og om denne typen funksjonalitet lanseres andre steder. Her i Norge, for eksempel.

Mer info om Xbox One:

Se hele pressekonferansen i opptak her

Dette er Xbox One (Gamer.no)

Uten Kinect fungerer ikke Xbox One (Gamer.no)

Xbox One blir ikke bakoverkompatibel (Gamer.no)

Ny Xbox imponerer ikke Wall Street (E24.no)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder