Moms-sjokk for «The Gathering»

Data- og spillarrangement er ikke kultur, mener Skatt øst og leverer et millionkrav til arrangørene av datapartyet «The Gathering».

Rune Fjeld Olsen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

POPULÆRT I PÅSKEN: Dataspillfesten The Gathering er i årevis vært et populært samlingssted for ungdom i påsken. Foto: Scanpix

Til uken samles 5.200 data- og spillinteresserte i Vikingskipet i Hamar for å pleie sin hobby. «The Gathering» har siden starten i 1992 blitt en viktig årlig begivenhet for norsk ungdom, med konkurranser, turneringer og andre data- og spillrelaterte arrangementer.

Men er det kultur? Nei, mener Skatt øst, som nå krever merverdiavgift fra billettsalget for 2006, 2007 og 2008 - totalt nesten to millioner kroner.

- Det er helt uhørt, sier Erlend Sand Bruer, leder for Hyperion, til VG Nett.

- Dette er en sak som viser at datakultur og ungdoms frivillighet ikke blir tatt på alvor, legger han til.

Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom (KANDU) er den frivillige, ikke-komersielle organisasjonen som formelt blir krevd for millionbeløpet. KANDU ligger under paraplyen til ungdomsorganisasjonen Hyperion, en samleplass for foreninger som driver med dataspill, simuleringsspill og fantastisk media.

- Fylkesskattekontoret antar at arrangementet «The Gathering» ikke kan karakteriseres som et opplevelsessenter i henhold til de retningslinjer som Finansdepartementet har fastsatt i tolkningsuttalelsen, heter det i beslutningen fra Skatt øst.

- De har ikke lagt vekt på det frivillige eller det kulturelle, men kun vurdert hvorvidt «The Gathering» er et «opplevelsessenter», kommenterer Sand Bruer.

- Et danseband-arrangement i Vikingskipet fikk nylig momsfritak, hvorfor er det kultur mens data- og spill ikke er det? spør han.

Vedtaket om å kreve moms fra billettsalget til «The Gathering» har allerede medført dyrere billetter i år. Nå håper Hyperion kulturminister Trond Giske vil ta affære.

- Vi anker beslutningen til Finansdepartementet, og håper det er mer forståelse der, sier Sand Bruer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder