I BEHANDLING: Tim bor nå på et behandlingssenter for å få bukt med sin avhengighet til data- og videospill og narkotika. Foto: Kristoffer Sandberg.
I BEHANDLING: Tim bor nå på et behandlingssenter for å få bukt med sin avhengighet til data- og videospill og narkotika. Foto: Kristoffer Sandberg.

Spilte 15 timer i døgnet

  • Knut Rostad
Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
SPILL

Tim (21) gikk ut for å kjøpe kokain og låste seg deretter inn på gutterommet. Så spilte han Playstation, Xbox og PC-spill i 15 timer.

Da stefaren oppdaget at Tim hadde belastet kredittkortet hans med 4500 euro (rundt 35000 kroner) på én måned for å spille krigsspill på internett, tok foreldrene affære.

Den positive avhengigheten: VG Netts spillekspert kommenterer

Nå har Tim bodd på et av verdens få behandlingssentre for data- og videospillavhengige i fire uker.

- Spill var livet mitt. Xbox og Playstation mine beste venner. «Counter Strike», «Need for Speed», hva som helst. Jeg fikk levert pizza og annen junkmat hjem til meg, sier Tim til VG.

Etter å ha tilbudt behandling for data- og vidoespillavhengige i 18 måneder på dagtid, åpner den private behandlingsinstitusjonen Smith & Jones i Amsterdam snart et senter hvor ungdom går rett fra skolen til kveldsbehandling.

- Som en tsunami

Keith Bakker, som åpnet senteret for tre år siden, er svært overrasket over alle henvendelsene han får.

- Det er som en tsunami. «Gaming» er fremtidens spillavhengighet, er hans kontroversielle spådom.

Den tidligere alkoholikeren understreker at de aller fleste har et uproblematisk og normalt forhold til data- og videospill. Men enkelte får et sykelig avhengighetsforhold til spillingen.

Bakker ble først oppmerksom på fenomenet da de fikk inn ungdommer som i utgangspunktet hadde et narkotikaproblem.

- Vi så at spilling 5-10 timer daglig var en del av historien til stadig flere av dem. De hadde samtidig et kokainproblem, men det viste seg at de brukte narkotika for å kunne holde seg våkne og spille, sier Bakker.

På samme måte som alkoholikere møtes i samtalegrupper gjennom Anonyme Alkoholikere, er det i USA et tilsvarende tilbud for spillavhengige - Gamers Anonymous.

Snart etablerer organisasjonen seg i Nederland.

Selv om alkoholisme og narkomani er en fysisk avhengighet, mener Bakker at de kan ha noen likhetstrekk til data- og videospillavhengighet.

En alkoholiker er overbevist om at han kan gå inn i en bar, bestille én drink og så gå hjem igjen. En gambler sier til seg selv at han kun skal bruke 500 kroner i kasinoet.

Skjulte faresignaler

- En spillavhengig, på sin side, tror helt og fullt på at han kan starte et spill, holde på i 30 minutter og så legge det fra seg. Men i stedet blir han sittende oppe hele natten.

Mens det kan være lett å avsløre symptomene til en alkoholmisbruker, er det langt vanskeligere å se faresignalene hos en spillavhengig.

- En 15-åring som spiller 4-5 timer hver dag i tillegg til skole, lekser og soving må ta tiden han bruker på spill, fra noe annet. Og det er sosial kontakt med andre barn. Vi får inn 21-åringer her med EQ på nivå med 12-åringer. De kommuniserer med andre kun når de spiller på nettet, sier Bakker.

Å behandle en spillavhengig er vanskelig sammenlignet med alkoholikere og narkotikamisbrukere. En alkoholiker kan ikke drikke mer alkohol, en narkoman ikke ta mer narkotika.

- Men i 2006 må alle bruke PC. En spillavhengig må altså fortsette å bruke PC, men ikke falle for fristelsen å aktivere et spill, sier Bakker.