Hovedinnhold

Gullstikka i krise

BRANSJEFEST: Gullstikka har blitt arrangert flere steder i Oslo de siste ti årene, blant annet på Rockefeller. Bildet er fra Gullstikka 2008. Foto: VIKTOR JÆGER/GULLSTIKKA
BRANSJEFEST: Gullstikka har blitt arrangert flere steder i Oslo de siste ti årene, blant annet på Rockefeller. Bildet er fra Gullstikka 2008. Foto: VIKTOR JÆGER/GULLSTIKKA
(VG Nett) Den norske spillbransjen og norske spilljournalister krangler nå offentlig om den årlige Gullstikka-kåringen. Det er sannelig på tide.

KOMMENTAR
Av Rune Fjeld Olsen
@runefo på Twitter

For ti år siden hadde de norske spillutgiverne en drøm. De så på film- og musikkbransjen i Norge, og ville ha sin egen Amanda. Sin egen Spellemannspris.

Gullstikka ble født. Og i starten delte alle vi som lever av å lage, selge og skrive om spill i Norge den samme drømmen om et stort, samlende arrangement som feirer spillmediet. Et arrangement som betyr noe for alle spillinteresserte i Norge.

Ti år senere er det fremdeles nettopp det. En drøm. En idé om et arrangement som aldri har maktet å trenge seg ut av kokongen sin og spre vingene.

Og på selve tiårsjubileet 14. mars er Gullstikka et arrangement i reell krise. Spillkritikerlauget meddelte nylig at de ikke lenger vil være en aktiv part i kåringene.

I et åpent brev til pressen uttrykker Gullstikka-arrangørene ANGI undring og irritasjon over beslutningen. De viser til vilje til å møte Spillkritikerlaugets krav om å ha en kåring spillpressen kan stå inne for.

De siste årene har nominasjonene til de fleste prisene vært en kombinasjon av populære spill ANGI har nominert og spill en fagjury bestående av spillanmeldere mener er fjorårets beste, etterfulgt av en avstemning blant norske spillinteresserte.

Denne ordningen burde være mer enn nok til at spillanmeldere takker nei til å være med. Salgstall/popularitet og faglige vurderinger av kvalitet har aldri hatt og vil aldri ha noe med hverandre å gjøre. Selv om salgslistene, spillerne og anmelderne ofte peker på de samme spillene.

ANGI er villige til å gi anmelderne mer makt i nominasjonene og kåringene. Men anerkjennelsen av at alt annet enn 100 prosent frihet til å nominere og kåre de kvalitativt beste spillene har fått en annen anerkjennelse til å modnes:

Hvorfor skal spilljournalister samarbeide med spillutgiverne om en felles spillkåring i utgangspunktet?

PRISUTDELER: VG-journalist Rune Fjeld Olsen deler ut pris på Gullstikka 2007. Foto: ANDERS LINDHOLM/GULLSTIKKA
PRISUTDELER: VG-journalist Rune Fjeld Olsen deler ut pris på Gullstikka 2007. Foto: ANDERS LINDHOLM/GULLSTIKKA


På rent personlig plan er mange av de som jobber med salg av spill i Norge og norske spilljournalister forenet i en lidenskap for spillmediet. Men på et overbyggende plan har vi naturligvis et totalt forskjellig og ikke-forenlig utgangspunkt.

Journalister skal være uavhengige og dekke spillmediet basert på redaksjonelle vurderinger, ikke salgslister og PR-kampanjer. Spillutgivere skal selge flest mulig spill.

Det er innenfor, rent presse-etisk, å sitte i en Gullstikka-jury der man har full frihet i nomineringer og kåringer. Jeg har selv sittet i slike juryer, og var blant annet med på å kåre de beste norske spillene under fjorårets Gullstikka.

Men det at spilljournalister og spillutgivere på et vis samarbeider om en felles kåring er i beste fall i en gråsone i utgangspunktet.

Og når Gullstikka i seg selv ikke er viktig for folk flest, de vi formidler vårt redaksjonelle innhold til i våre respektive medier, er det vanskelig å forsvare et videre samarbeid.

Spliden mellom utgiverne og journalistene er med andre ord etter all sannsynlighet varig. Men når noen dører lukkes, åpnes nye.

Spillkritikerlauget ser nå på mulighetene til å lage en ny kåring. En kåring uten andre ambisjoner enn å trekke frem de aller beste opplevelsene spillmediet har å by på, nasjonalt og internasjonalt.

ANGI har på sin side nå mulighet til å rendyrke Gullstikka som en ren folkekåring. Det har de også gode muligheter til å lykkes med, så lenge nominasjonslistene holder høyere standard enn det som er tilfellet i år.

De har også mulighet til å senke ambisjonsnivået og gjøre Gullstikka til det den har blitt opplevd som de siste ti årene i utgangspunktet: En veldig hyggelig bransjefest, der vi kan møtes over en øl og diskutere vår felles lidenskap.

Og de har mulighet til å ta et skritt tilbake og stille spørsmålet: hvis målet er å lage spillmediets Amanda, er det da vi som har best forutsetninger for å gjøre det?

Jeg vet ikke svaret på det siste spørsmålet. Men jeg vet det er verdt en runde grundig diskusjon i ANGI.

Svaret på spørsmålet om vi trenger Gullstikka burde være enklere, men svaret er... tja.

Bransjefesten har vært utrolig hyggelig alle de siste ti årene, flere av pressekonferansene og sidearrangementene likeså. Fjorårets utstilling av norske indiespill, for eksempel.

Som et samlende arrangement for alle oss som jobber med spillmediet i Norge, er Gullstikka et soleklart høydepunkt.

Priskåringene har derimot hatt langt mindre betydning, både for oss som skriver om spill og for vanlige spillinteresserte i Norge.

Og kanskje også for spillutgiverne, til og med. Selger de egentlig flere spill basert på det som skjer på Gullstikka? Jeg vet ikke, men jeg vil tro effekten er minimal.

Gullstikka har fortsatt et potensiale til å bli... noe. Sannsynligvis noe annet enn det det er i dag. Både spillutgiverne og spilljournalistene må med andre ord nå tenke seg nøye om før man legger veien videre.

Og i den prosessen kan i alle fall både journalister, spillutgivere og spillentusiaster være enige:

Det må bli noe annet enn det det er i dag.

RUNE FJELD OLSEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Spill

Se neste 5 fra Spill